in

Muzej odvratne hrane, na ulazu dobijete vrećicu za povraćanje (VIDEO)

Muzej odvratne hrane, na ulazu dobijete vrećicu za povraćanje (VIDEO)
Slatka-Tajna.Eu

Jeste li već čuli za Muzej odvratne hrane otvoren u švedskom gradu Malmeu?

Ovaj muzej, s više od 80 eksponata hrane i pića, posvećen je hrani iz cijelog svijeta koju neki ljudi smatraju odvratnom ili odbojnom.

Muzej funkcioniše tako da posjetitioci dobiju vrećicu za povraćanje umjesto ulaznice, a šetajući kroz muzej mogu vidjeti, pomirisati, a, ako su dovoljno hrabri, i probati neke od eksponata.

Zvuči ludo, ali ovaj je muzej glavna atrakcija u Malmeu, trećem po veličini gradu u Švedskoj.

Na TripAdvisoru je Muzej odvratne hrane rangiran kao broj 1 na popisu od 94 stvari koje treba učiniti u Malmeu.

Posjetioci se često iznenade kada otkriju da se muzej nalazi na prvom spratu trgovačkog centra, između trgovine namještaja i umjetničke galerije.

A još je veće iznenađenje kada uđu unutra, jer je muzej prepun raznih neobičnih eksponata, kojima će se približiti samo najhrabriji.

Tu je Surströmming, fermentirana švedska haringa koja se smatra jednom od najsmrdljivijih namirnica na svijetu, kao i casu marzu, sir prepun živih crva sa Sardinije.

Druge namirnice koje se posebno ističu su Durian, poznato smrdljivo voće iz Tajlanda, penis bika, pečeni zamorci iz Perua, smrdljivi tofu iz Kine, osušene smrdibube iz Zimbabvea, kungu torta napravljena od miliona zgnječenih mušica, prženi skakavci, sok od žaba i mišje vino, vrč rižinog vina s dvjestotinjak beba glodavaca.

 

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Odakle ideja za muzej?

Muzej odvratne hrane, koji je otvoren 2018., zamisao je Samuela Westa koji je rođen u Kaliforniji, a više od dvije decenije živi u Švedskoj.

Kada je 2016., tokom putovanja u Zagreb zalutao u Muzej prekinutih veza, proučavao je eksponate neuspjelih ljubavnih veza i došao na ideju za muzej posvećen propalim poslovnim proizvodima i uslugama pa je otvorio Muzej neuspjeha. Muzej je doživio ogroman uspjeh, a uskoro je otvorio i drugi muzej – Muzej odvratne hrane.

Planiranje muzeja započelo je jednostavnim pitanjem: šta se sve računa kao hrana?

West je regrutovao svog prijatelja Andreasa Ahrensa, IT preduzetnika i gurmana, kako bi mu pomogao u odabiru predmeta koji bi se kvalifikovali za izložbu. Četiri stotine predmeta prošlo je kroz njihove ruke, nakon čega su izdvojeni na osnovu četiri kriterijuma: okusa, teksture, mirisa i procesa kojim su napravljeni.

Nakon što su odabrali eksponate, morali su se boriti s carinom i prevozom. Svið, tradicionalno islandsko jelo u kojem se ovčja glava prepolovi i kuha, nije bilo moguće nabaviti iz logističkih razloga. Hrana je umjesto toga predstavljena fotografijom glave pored porcija pire krompira i pirea od korjenastog povrća.

Isto vrijedi i za ortolan, gotovo izumrlu francusku pticu pjevačicu, koja se priprema tako da se ptica oslijepi i potom utopi u rakiji, što je praksa koja je sada zabranjena u Evropskoj uniji.

Sirovi mozak majmuna, koji se navodno posluživao na kineskim carskim banketima, predstavljen je drvenim stolom na kojem bi se majmun držao dok mu se ne izvadi mozak.

Iako je ovaj muzej u Malmeu uglavnom dobro prihvaćen i turisti ga rado posjećuju, ima i brojne kritičare koji su ga optužili za kulturnu neosjetljivost, a u nekim slučajevima i za otvoreni rasizam.

Godine 2018. kolumnista L.A. Timesa Lucas Kwan Peterson tvrdio je da muzej jača predrasude prema drugim zemljama i njihovu hranu svodi na klišeje.

Takođe, riječ “odvratno” u nazivu muzeja vrlo je kontroverzna, ali, kako Ahrens kaže, da su upotrebili bilo koju drugu riječ, poput “neobično” ili “čudno”, jednostavno ne bi imala isti prizvuk i to ne bi bilo to.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Poketino: Imam podršku od uprave

Poketino: Imam podršku od uprave

Perpetuum Jazzile vraća se u Beograd s novim albumom! (VIDEO) – Muzika – Region – Vesti – Svet Plus

Perpetuum Jazzile vraća se u Beograd s novim albumom! (VIDEO) – Muzika – Region – Vesti – Svet Plus