in

Alijansa čvrsto ostaje uz BiH

Alijansa čvrsto ostaje uz BiH
Slatka-Tajna.Eu
Alijansa čvrsto ostaje uz BiH

NATO osuđuje bilo kakav poziv na secesiju i ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Predstavnici NATO-a su nedvojbeno poručili da čvrsto ostaju iza Bosne i Hercegovine, njene nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

To je nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa delegacijom NATO-a, koju je predvodio zamjenik Mircea Geoana, izjavio Denis Bećirović, član kolektivnog šefa države.

“Dobili smo danas veću podršku nego što smo je do sada imali. Bosna i Hercegovina nije neutralna, ona je opredijeljena za evroatlanske integracije. Tome svjedoči zakon o odbrani, oružanim snagama, sigurnosna i odbrambena politika, izjava Predsjedništva o opredjeljenju da krenemo u NATO, odluka Parlamentarne skupštine, a aktiviran je i MAP 2020. godine”, kazao je Bećirović.

“NATO je strateški interes svih građana i naroda u BiH, svi imamo benefite od toga, to je poruka svim ljudima da je vrijeme rata i nemira nepovratno iza nas i da ulazimo pod sigurnosni kišobran najviše vojne institucije u svijetu”, poručio je Bećirović.

On je kazao da je ukazao predstavnicima NATO-a i o ruskom uticaju u BiH, aludirajući na izjave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska koji, kako je rekao, “opravdava rusku agresiju na Ukrajinu”.

“Dobili smo danas veću podršku nego što smo je do sada imali. Svi zajedno, dobri ljudi u ovoj zemlji mogu biti ohrabreni, sigurnost i stabilnost je i naš NATO interes, jer BiH pripada evropskim i evroatalanskim integracijama”, poručio je Bećirović.

Nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, delegacija NATO-a se susrela sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH. Predviđeno je da se poslijepodne sastanu i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga je planirana i konferencija za novinare.

U petak 2. februara Geoana i ambasadori zemalja članica NATO-a će razgovarati sa predstavnicima nevladinih organizacija, te sa studentima univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Planirano je da delegacija NATO-a posjeti i vojnu bazu Rajlovac kod Sarajeva, gdje će, kako je najavljeno, biti razgovora o “praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO-a”.

U kakvim okolnostima se nalazi BiH uoči dolaska predstavnika NATO-a?

Visoka delegacija NATO-a dolazi u trenutku secesionističkih prijetnji proruski orjentisane vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS), na čelu sa liderom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Miloradom Dodikom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Bh. vlasti su se obavezale na pristupanje NATO-u, ali je ta obaveza u zastoju zbog stavova iz RS-a i Dodikovom jačanju odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema Zakonu o odbrani BiH, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obavezne sprovesti “sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”.

Tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kadar SNSD-a na čijem čelu je Dodik, potpisao je 2006. Sporazum o pristupanju Partnerstvu za mir (PfP) sa NATO-om, što je prva stepenica ka članstvu u Evroaatlanskom savezu.

Radmanović je tri godine kasnije potpisao i formalni zahtjev BiH za prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP), a u pismu NATO-u je naveo da je “članstvo u NATO od strateške važnosti za BiH”.

Posljednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz RS-a protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba slijediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Narodna skupština RS-a donijela je u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta, gotovo identičnog sadržaja kao i Srbija deset godina ranije.

Usprkos protivljenju članstvu, reforme sektora odbrane se sprovode i u njemu učestvuju i predstavnici RS-a, a kadrovi Dodikove stranke godinama su na poziciji zamjenika ministra obrane.

BiH ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima svoj štab od 2004. Godine, sa mandatom Ujedinjenih nacija da pomaže reformu bh. Oružanih snaga, koja se provodi prema NATO standardima.

Vojne jedinice iz Bosne i Hercegovine bile su dio NATO-ovih jedinica u misijama u Avganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u MAP-u, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo u Alijansu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tatjana Praštalo i Vesna Balvan u “Sportkastu“: Pravila u rukometu bi trebala biti konkretnija

Tatjana Praštalo i Vesna Balvan u “Sportkastu“: Pravila u rukometu bi trebala biti konkretnija

Mijatović u Njujorku: Zvezda oborila klupski rekord

Mijatović u Njujorku: Zvezda oborila klupski rekord