in

Traktori i u centru Bruxellesa, francuski sindikati pozvali na kraj prosvjeda

Traktori i u centru Bruxellesa, francuski sindikati pozvali na kraj prosvjeda
Slatka-Tajna.Eu
Traktori i u centru Bruxellesa, francuski sindikati pozvali na kraj prosvjeda

Prosvjedi poljoprivrednika iz Francuske šire se Europom. Iako je EK popustila i najavila ograničavanje uvoza ukrajinskih proizvoda te ublažavanje ekološke regulative, danas su prosvjedovali i u Bruxellesu gdje se održavao i summit čelnika zemalja članica Europske unije. Poljoprivrednici su u Bruxellesu zapalili smeće i srušili kip na trgu u europskoj četvrti. Dva najveća francuska poljoprivredna sindikata pozvala  su prosvjednike koji su sudjelovali u stotinama traktorskih blokada diljem zemlje da se vrate kućama, nakon što je vlada najavila mjere kojima će pokušati zatomiti bijes pokreta koji se proširio Europom.

Poljoprivrednici su se predvečer razišli iz centra Bruxellesa. Rješenja za njihove probleme zacijelo će se tražiti i na nacionalnoj i na europskoj razini, javila je za Dnevnik HTV-a Jasna Paro

Dok europski lideri prioritetno raspravljaju o pomoći Ukrajini, prema Bruxellesu su jurili traktori, neki čak iz Francuske. Drugi su stigli još sinoć i zauzeli pozicije. Od ranog jutra traktori su trubili oko institucija Europske unije, poljoprivredna mehanizacija blokirala je neke od ključnih prometnica koje vode prema srcu Unije. Gnjevni farmeri jajima su gađali Europski parlament, palili gume, kartonske kutije i sijeno. 

Bruxelles

Bruxelles

Foto: Yves Herman / Reuters

– Prosvjedujemo protiv toliko europskih pravila, previše ih je za normalno bavljenje poljoprivredom, rekao je Kevin Bertens, belgijski farmer.

– Pravila su preteška za nas, dok se u Belgiju i Europsku uniju uvozi iz zemalja gdje nema takvih pravila. Preteško nam je normalno se baviti poljoprivredom, rekao je Kilian Van Meerbeek, belgskij farmer.

Uoči summita čelnika EU-a, s prosvjednicima se sastao mađarski premijer Viktor Orban koji je poručio kako je “europska pogreška što se glas naroda ne shvaća ozbiljno”. 

Gnjevni francuski poljoprivrednici

Belgijski prosvjedni pokret potaknut je sličnim bijesom u Francuskoj gdje poljoprivrednici već dulje protestiraju, a prosvjed se razmahao posljednjih dana kada su postavili blokade na desetak prometnica oko Pariza. Prijete i blokadom veletržnice s koje se opskrbljuje šire područje francuske metropole. Francuska policija oklopnim je vozilima blokirala prosvjednike na prilazima Parizu.

– Dijelit ćemo kroasane, a vi ćete nas pustiti… Vidim da vam nije smiješno… Otvorite kordon kako bismo prošli na svojim traktorima, rekao je Frank Chardon, francuski farmer.

– Istina je da nam je dosta. Morao sam zaposliti nekoga da radi moj posao na polju jer pola vremena provodim u uredu. Ako ne možemo nastaviti prema Parizu, idemo u Bruxelles.

Gnjevnim francuskim poljoprivrednicima dosta je zamorne birokracije. Žale se na sve teže uvjete, nelojalnu konkurenciju iz manje reguliranih zemalja poput Italije i Španjolske, traže bolje otkupne cijene i zaštitu od jeftinijih uvoznih proizvoda iz zemalja s kojima je Europska unija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini. Prosvjednici kažu da postaje teže nego ikada dosad pristojno zaraditi jer su porasli troškovi energije i gnojiva nakon sankcija Rusiji.

– To je sustav u kojem se naša zadruga stalno dogovara sa supermarketima, a mi na kraju dobijemo samo mrvice. Svi oni zarađuju, a ono što ostane ide farmeru, rekao je Louis Veyssi, francuski farmer.

Sindikati francuskih poljoprivrednika pozvali na kraj prosvjeda

Dva najveća francuska poljoprivredna sindikata pozvala su prosvjednike koji su sudjelovali u stotinama traktorskih blokada diljem zemlje da se vrate kućama, nakon što je vlada najavila mjere kojima će pokušati zatomiti bijes pokreta koji se proširio Europom.

Unatoč pozivima sindikata, pitanje je hoće li poljoprivrednici napustiti blokade u Francuskoj i što će se dogoditi s prosvjedima koji su se proširili diljem Europe.

Francuski poljoprivrednici su od ponedjeljka pojačali traktorske prosvjede nakon više od dva tjedna demonstracija. Oprezna zbog mogućih daljnjih eskalacija, vlada je u četvrtak obećala ponuditi više zaštite, uključujući bolju kontrolu uvoza i davanje veće pomoći poljoprivrednicima.

Kao odgovor na niz obećanja, Arnaud Rousseau iz najvećeg francuskog sindikata FNSEA rekao je da je “vrijeme da se ide kući” i da se podignu blokade.

Arnaud Gaillot iz Sindikata mladih poljoprivrednika rekao je isto. No obojica su upozorili da će se druge vrste prosvjeda nastaviti i da će se vratiti na ulice ako vlada ne ispuni svoja obećanja.

Prosvjeduju i talijanski farmeri u blizini Rima

Oko stotinu traktora i drugih vozila blokiralo je glavnu cestu nedaleko od izlaza s autoceste sjeverno od Rima. Poljoprivrednici su uz policijsku pratnju i polako vozeći svoje traktore ometali i usporavali lokalni promet. Prosvjed je održan četvrti dan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Želimo pokazati da smo i dalje važni. Moraju nas slušati; na ovaj ili onaj način. Ići ćemo tako unedogled, sve dok ne postignemo svoje ciljeve, rekao je Federico Martelloni, talijanski uzgajivač stoke.

– Ovdje sam jer želim sebi osigurati budućnost i osvijestiti populaciju da su posljednjih godina troškovi života porasli za 20 posto jer ljudi poput nas propadaju, rekao je Simone Panciareschi, talijanski stočar.

Prosvjedi proljoprivrednika svakim se danom šire i u Grčkoj


Prosvjedi proljoprivrednika svakim se danom šire i u Grčkoj. Diljem Europske unije muči ih isti problem – uvoz iz Ukrajine kojoj je EU ukinuo kvote i carine nakon ruske invazije u veljači 2022. i obnovljeni pregovori o sklapanju trgovinskog sporazuma s Mercosurom koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, što je izazvalo nezadovoljstvo poljoprivrednika zbog nepoštene konkurencije.

Bruxelles

Bruxelles

Foto: Yves Herman / Reuters

Francuska najavljuje nove mjere da smiri ogorčene poljoprivrednike

Francuska će u zakon unijeti načelo da treba biti samodostatna u pogledu hrane i pooštrit će kontrolu uvoza, rekao je u četvrtak premijer Gabriel Attal, najavljujući dodatne mjere za suzbijanje nemira francuskih poljoprivrednika. Attal je na konferenciji za novinare također rekao da će vlada prestati nametati svojim poljoprivrednicima propise strože od onih Europske unije.

Te su najave bile njegov najnoviji pokušaj smirivanja ogorčenih poljoprivrednika koji su postavili stotine blokada na ceste i zbog kojih je prijevoz u prekidu više od dva tjedna.

– Želimo biti suvereni. Samodostatni za uzgoj hrane, samodostatni za žetvu, samodostatni da se prehranimo… Uvest ćemo ovaj cilj suvereniteta u zakon, rekao je Attal. Također je rekao da će Francuska pojačati sigurnosne provjere uvoza hrane, posebno kako bi se osiguralo da uvezena hrana nema tragove pesticida koji su zabranjeni u Francuskoj ili EU. Nema smisla zabraniti pesticide u Francuskoj prije nego što se takve odluke donesu na razini EU-a, prekinut ćemo tu praksu, rekao je.

Ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će vlada također procijeniti učinkovitost zakona za pravedne cijene hrane i proces godišnjih pregovora s trgovcima na malo. Ministar poljoprivrede Marc Fesneau rekao je da je otvaranje europskih tržišta za ukrajinske poljoprivredne proizvode destabiliziralo tržišta hrane, “što nije u našem interesu, a nije ni u interesu Ukrajine”. Ali nije najavio nikakve nove mjere na tom planu.

Attal je prošli tjedan najavio prvi niz mjera za smirivanje poljoprivrednika – uključujući odustajanje od plana za postupno ukidanje subvencija za poljoprivredni dizel – ali su ih sindikati poljoprivrednika odbacili kao nedostatne. Dok je Attal govorio, autoceste diljem Francuske i dalje su blokirane traktorima, a u Bruxellesu su poljoprivrednici tijekom samita EU-a zapalili smeće i srušili kip na trgu u europskoj četvrti.

Portugal najavljuje 500 milijuna eura hitne pomoći poljoprivrednicima

Portugalska tehnička vlada najavila je 500 milijuna eura hitne pomoći poljoprivrednicima kako bi im smanjila teret troškova goriva i ublažila posljedice suše.

U sklopu paketa ministrica poljoprivrede Maria do Ceu Antunes najavila je u srijedu smanjenje poreza na dizelsko gorivo za 55 posto i 120 milijuna eura potpora za organsku i mješovitu poljoprivredu.

Oko 200 milijuna eura trebalo bi ublažiti posljedice dugotrajne suše.

Mjere su najavljene nakon sastanka s predstavnicima najvećeg udruženja poljoprivrednika CAP.

CAP zastupa 280.000 poljoprivrednika i žalio se da vlada smanjuje potporu organskoj i mješovitoj poljoprivredi. U srijedu su poručili da neće organizirati prosvjede dok se ne uspostavi nova vlada nakon izbora 10. ožujka kako bi se očuvala nacionalna stabilnost.

– Itekako smo svjesni poteškoća u posljednje četiri godine. Vlada paketom mjera nastoji ispuniti očekivanja poljoprivrednika, rekla je do Ceu Antunes.

Skupina manjih udruga ipak planira prosvjedovati.

Nacionalna poljoprivredna konfederacija, koja predstavlja mala i srednja gospodarstva, najavila je u utorak da će potkraj tjedna organizirati niz prosvjeda i sporih marševa u gradu Aveiru, a izlazak na cestu najavljuje i novoformirani Građanski pokret za poljoprivredu.

Poljoprivrednici će prosvjedovati kako bi se borili za prava građana na primjerenu hranu, pravedne uvjete i valorizaciju sektora, poručili su iz Građanskog pokreta za poljoprivredu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Robotička terapija dala novu nadu mladiću iz BiH

Robotička terapija dala novu nadu mladiću iz BiH

Hamilton napušta Mercedes, od 2025. u Ferariju

Hamilton napušta Mercedes, od 2025. u Ferariju