in

Njemački fudbalski velikan pred ispadanjem i gašenjem

Njemački fudbalski velikan pred ispadanjem i gašenjem
Slatka-Tajna.Eu
Njemački fudbalski velikan pred ispadanjem i gašenjem

Njemački fudbalski velikan ​Šalke je sedam puta osvajao naslov prvaka države, pet puta je osvojio kup, a 1997. godine osvojio je kup UEFA. Klub iz Gelzenkirhena jedan je od najpopularnijih sportskih kolektiva u Njemačkoj, a u trenutnoj situaciji pomoć navijača im je od ključne važnosti. “Rudarima” prijeti ispadanje u niži rang, a moguće je i gašenje kluba.

Naime, Šalke posljednjih godina prolazi vrlo težak period. Prije tri godine prvi put je ispao iz Bundeslige u drugi rang njemačkog takmičenja, vratio se jednu sezonu, a zatim ponovo ispao. Sada je pred još jednim velikim porazom. “Rudari” su u velikoj borbi za ostanak u drugoligaškoj konkurenciji, a ispadanje u treći rang automatski bi značilo gašenje.

Zbog lošeg upravljanja dug Šalkea narastao je na ogromnih 165 miliona evra. Drugo uzastopno ispadanje značilo bi da klub ne može dobiti licencu i morao bi proglasiti stečaj. 

“Prema informacijama ‘Skya’, licenca Šalkea za treću ligu je nemoguća. Eventualno ispadanje imalo bi posljedice koje se trenutno ne mogu predvidjeti, ali jedno je jasno: klub kakav trenutno postoji bio bi mrtav u horor scenariju. Međutim, mnogim igračima ispadanje ne bi predstavljalo veliki problem jer bi imali novi klub. Bez sumnje: u posljednjih nekoliko mjeseci i godina napravljeno je više grešaka u Šalkeu i oko njega nego što se može nabrojati, ali to nije važno u sadašnjoj situaciji. Važno je pronaći igrače koji mogu podnijeti golem teret i pružiti dobre igre na terenu. Ne radi se više o izgradnji tržišne vrijednosti ili davanju vremena mladim igračima. Sve se svodi na opstanak jednog od najvećih njemačkih fudbalskih klubova”, prenosi “Sky Sports”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dvije ekipe direktno ispadaju u niži rang, a 16. pozicija osigurava razigravanje za ostanak. Trenutno je Osnabruk na posljednjem mjestu i gotovo sigurno će ispasti iz lige, a Braunšvejg, Hansa Roštok i Šalke bodovno su izjednačeni.

Jedina svijetla u ovom cijeloj priči su navijači. “Veltins-Arena” krcata je svaku utakmicu uprkos lošim rezultatima, a prosječno na utakmice dolazi 61.533 navijača, prenose “24Sata”.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

VIDEO: Ukrajina tvrdi da je potopila još jedan ruski ratni brod

VIDEO: Ukrajina tvrdi da je potopila još jedan ruski ratni brod

SANJA POKAZALA TRUDNIČKI STOMAČIĆ: Nikad bolje nije izgledala

SANJA POKAZALA TRUDNIČKI STOMAČIĆ: Nikad bolje nije izgledala