in

Države koje su ušle u NATO i EU su sigurnije, poručio Geoana u Sarajevu

Države koje su ušle u NATO i EU su sigurnije, poručio Geoana u Sarajevu
Slatka-Tajna.Eu
Države koje su ušle u NATO i EU su sigurnije, poručio Geoana u Sarajevu

Državama članicama NATO saveza i Evropske unije je bolje jer su prosperitetnije, sigurnije i građanima omogućavaju bolji život, poručio je Mircea Geoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a u Sarajevu 1. februara.

Prvog dana dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini Geoana se susreo sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

“Kao neko ko je posvetio cijeli život, profesionalni i politički život da uvede svoju zemlju, Rumuniju, u euroatlantsko okrilje mogu vam reći jednu stvar. To je vaša odluka. Koliko brzo i gdje želite ići”, kazao je Geoana.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je na konferenciji za novinare poručio da dolazak delegacije NATO-a predstavlja “veliku posvećenost NATO-a Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu Zapadnog Balkana”.

“Za nas je to u ovim dinamičnim, izazovnim okolnostima, političkim i sigurnosnim u Evropi, veoma važna i jasna poruka”, rekao je Konaković.

Prethodno je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio, nakon susreta članova kolektivnog šefa države sa predstavnicima NATO-a, kako Sjeveroatlantski savez osuđuje bilo kakav poziv na secesiju i ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

“Predstavnici NATO-a su nedvojbeno poručili da čvrsto ostaju iza Bosne i Hercegovine, njene nezavisnosti i teritorijalnog integriteta. Dobili smo danas veću podršku nego što smo je do sada imali. Bosna i Hercegovina nije neutralna, ona je opredijeljena za evroatlantske integracije”, naveo je Bećirović.

“Tome svjedoči zakon o odbrani, oružanim snagama, sigurnosna i odbrambena politika, izjava Predsjedništva o opredjeljenju da krenemo u NATO, odluka Parlamentarne skupštine, a aktiviran je i MAP 2020. godine”, kazao je Bećirović, dodajući da je pozvao NATO da pomogne Bosni i Hercegovini da ubrzanim koracima kreće ka punopravnom članstvu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“NATO je strateški interes svih građana i naroda u BiH, svi imamo benefite od toga, to je poruka svim ljudima da je vrijeme rata i nemira nepovratno iza nas i da ulazimo pod sigurnosni kišobran najviše vojne institucije u svijetu”, poručio je Bećirović.

On je kazao da je ukazao predstavnicima NATO-a i o ruskom uticaju u BiH, aludirajući na izjave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska koji, kako je rekao, “opravdava rusku agresiju na Ukrajinu”.

Posjetu predstavnika NATO-a je pozdravila i Ambasada SAD u BiH.

Na društvenoj mreži X su istakli kako posjeta “naglašava predanost NATO-a podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i reformi koja je neophodna za integraciju BiH u euroatlantske institucije”.

“Također naglašava važan posao koji saveznici rade na jačanju Oružanih snaga BiH, uključujući upravljanje krizama, sajber sigurnost i sposobnosti za borbu protiv terorizma. Ovo partnerstvo će BiH učiniti sigurnijom, od koristi za sve građane”, navodi se u objavi Ambasade Sjedinjenih Država.

Iz Američke ambasade su istakli i kako je NATO, poput SAD-a, opredijeljen za teritorijalni integritet, suverenitet i multietničku karakter BiH, i da neće dozvoliti ugrožavanje stečenog mira u BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PJEVAČICINA KĆERKA ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA: Mama je toliko luda trenutno da je spremna na sve da zaštiti svoje malo

PJEVAČICINA KĆERKA ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA: Mama je toliko luda trenutno da je spremna na sve da zaštiti svoje malo

Manji broj nezaposlenih u FBiH

Manji broj nezaposlenih u FBiH