in

Radi na minus 76 stepeni za 75.000 evra, a prva prodavnica mu udaljena 3.000 km

Radi na minus 76 stepeni za 75.000 evra, a prva prodavnica mu udaljena 3.000 km
Slatka-Tajna.Eu

Amerikanac je napravio nevjerojatnu životnu promjenu nakon što je napustio posao mehaničara kako bi radio na Južnom polu.

Jeff Capps (33) sada radi na niskim temperaturama od -60C, vidi južna svjetla svaki dan i živi 3.000 kilometara od najbliže trgovine. Radio je u salonu automobila kada mu je stari prijatelj rekao za priliku za posao na postaji Južnog pola Amundsen-Scott, koja je u vlasništvu američke vlade, piše Mirror.

“Radio sam u autosalonu kao mehaničar. Jednog dana došao je stari prijatelj i rekao da im treba mehaničar za rad na motornim sanjkama na Južnom polu. Pomislio sam – zašto ne”, rekao je.

Jeff radi šest mjeseci na Južnom polu i za to dobija oko 75.000 evra. Posao je započeo 2019. godine, a posao opisuje kao “život na brodu”. Čak je i svoju djevojku Mišel (33) upoznao na Južnom polu – gdje je radila u ugostiteljstvu.

Naučnici na postaji obavljaju važan rad vezan za klimatske promjene i tome kako je svemir nastao. “Zovemo ga naš svemirski brod, jer je udaljen 1.100 kilometara od sljedeće najbliže istraživačke stanice. Potpuno smo izolovani od svega”, rekao je Jeff.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kaže da je život tamo normalan. “Ako ne otvorite vrata, čini se da ste u lijepom hotelu. Imamo sjajan tim kuvara. Unutra je sobna temperatura i možete šetati u majici kratkih rukava”, objasnio je.

Samo nekoliko ljudi broji to mjesto. Posljednji put kad je Jeff brojao bilo ih je 43. “Gradite izuzetno blisku zajednicu jer viđate iste ljude svaki dan, sve je to prilično lijepo dok ne otvorite vrata vani, a onda se sve promijeni”, rekao je.

Često mora raditi vani po vrlo hladnom vremenu, popravljajući vozila. Jednom je radio na -76C, što je opisao kao “nadrealno”. 
“Čovjek bi pomislio da ćeš se trenutno smrznuti na smrt, ali to je suv vazduh, pa zapravo nije tako loše kao što zvuči. Najčudnije je što nikad nisam osjetio drhtavicu ili hladnoću do kosti. Najgore je što ako hladnoća pogodi bilo koji dio vaše kože koji je nepokriven, dobijete oštar osjećaj peckanja kao da vam je koža ubodena nožem”, opisao je Jeff.

“Zimi je vani ludnica, uvijek je mračno jer sunce zalazi jednom godišnje, tako da je šest mjeseci dan, a zatim šest mjeseci mrak. Jedan od najboljih dijelova života na Južnom polu je društveni život. Svi smo kao velika porodica, imamo svađe, ali ipak se na neki način poštujete. Svi prigovaramo jedni drugima, ali onda se svi zajedno zabavljamo i pijemo viski”, dodao je.

Jeff je rekao da su zabave u centru “legendarne”. “Morate biti puno kreativniji tamo. Zadnji put u julu imali smo zabavu s božićnom temom, a takođe smo organizovali Olimpijske igre Južnog pola – zajedno s ceremonijom otvaranja”, otkrio je Jeff.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Tešnju 236 novih kompanija a promet veći za pola milijarde KM

U Tešnju 236 novih kompanija a promet veći za pola milijarde KM

Poznata naredna destinacija Di Marije

Poznata naredna destinacija Di Marije