in

Nova knjiga Amre Šabić-El-Rayess, dobitnica Junior Library Guild Gold Standard nagrade

Nova knjiga Amre Šabić-El-Rayess, dobitnica Junior Library Guild Gold Standard nagrade
Slatka-Tajna.Eu
Nova knjiga Amre Šabić-El-Rayess, dobitnica Junior Library Guild Gold Standard nagrade

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na prestižnom Columbia Univerzitetu, izdala je novu knjigu pod nazivom “Tri ljeta” koja je dobila svoju prvu nagradu, imenovana je zlaznim standardom, kao jedna od najboljih knjiga za mlade za 2023. godinu od strane Junior Library Guild u SAD-u, organizacije koja od 1929-te godine radi recenziju na hiljade novih knjiga i bira selekciju najkvalitetnijih među njima koje se nagrađuju i preporučuju kao izuzetne knjige od knjizevne i obrazovne vrijednosti za škole i biblioteke širom Amerike.

Jedna od pet najvećih izdavačkih kuća u svijetu Macmillan Publishers i njihov odjel za literaturu za mlade pod nazivom Farrar, Straus and Giroux Books for Young Readers, odlučila se za izdavanje Amrine knjige, istinite priče čija je tema život pet djevojčica koje su provele tri divna ljeta u Bihaću pored Une prije samog ratu, tragedije tokom rata i razaranja njihovog prijateljstva nakon čega se više nikada nisu sastale. Ovaj dio njene priče, kako kaže, ne samo da pruža uvid u njeno djetinjstvo, već su je ta iskustva iz najranijih dana oblikovala u osobu i akademika kojeg danas poznajemo.

Inače, Amra Šabić-El-Rayess, rođena je u Bihaću u kojem je završila osnovno i srednje obrazovanje. Tokom rata je učestvovala na takmičenjima iz fizike i matematike koja su je plasirala na tadašnju listu 10 najboljih studenata u Bosni i Hercegovini na osnovu čega je ratno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučilo izdati joj jedan od prvih pasoša Bosne i Hercegovine. U januaru 1996. godine dobila je stipendiju za školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama uz pomoć tima iz IRC-a., što je bila i svojevrsna prekretnica koja joj je omogućila da nastavi svoje obrazovanje na svjetski priznatim institucijama.

Danas, pored posla na Columbia Univerzitetu Amra radi i kao savjetnica za obrazovanje za američku ali i vlade drugih država koje je unajmljuju da riješi njihove probleme u obrazovanju. Dobitnica je nagrade Vlade Sjedinjenih Američkih Država u iznosu od 750.000 dolara koja će kako je istakla  podržati njeno  istraživanje i rad u polju prevencije mržnje, radikalizacije i nasilja kroz intervenciju u razredima američkih škola i obrazovnih institucija.

Inicirala je pokretanje platformu za umrežavanje bosanskohercegovačke dijaspore BiHUnited, čiji je cilj  okupiti organizacije i pojedince koji se zalažu za animaciju i harmonizaciju aktivnosti za građansku, multietničku, suverenu, nezavisnu, funkcionalnu, modernu, mirnu, pravnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani imati jednaka prava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ne znam šta se meni desilo

Ne znam šta se meni desilo

Ovo je greška koju svi pravimo po ustajanju, a košta nas kvalitetnog sna

Ovo je greška koju svi pravimo po ustajanju, a košta nas kvalitetnog sna