in

Novi napadi na ciljeve u Jemenu, ali SAD teži ‘deeskalaciji’

Novi napadi na ciljeve u Jemenu, ali SAD teži ‘deeskalaciji’
Slatka-Tajna.Eu
Novi napadi na ciljeve u Jemenu, ali SAD teži ‘deeskalaciji’

Teretni brod Galaxy Leader u pratnji hutista

Foto: / Houthi Military Media/REUTERS

Američka vojska danas je izvela nove napade na Jemen, ciljajući protubrodske balističke rakete na teritoriju pod kontrolom hutista, rekla su dva američka izvora Reutersu, dok Bijela kuća kaže da SAD teži “deeskalaciji”.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti izvori su rekli da su mete napada u utorak bile četiri protubrodske rakete. Napadi hutista na pomorski promet u Crvenom moru nastavili su se i nakon što je američki predsjednik Joe Biden prošli tjedan naredio napad na vojne kapacitete te skupine.

Hutisti kontroliraju većinu obale Crvenog mora u Jemenu, a komercijalne brodove napadaju radi podrške Palestincima u Pojasu Gaze, pod napadom Izraela.

Pokret je najavio da će odsad, osim izraelskih, gađati i američke brodove, kao i da će nastaviti svoje napade usprkos američko-britanskom bombardiranju.

Jučer su hutisti pogodili brod Gibraltar Eagle, pod američkim upravljanjem i vlasništvom, a u utorak je grčki brod za rasuti teret koji je plovio pod malteškom zastavom pogođen projektilom u blizini obale Jemena.

Sjedinjene Države teže “deeskalaciji”, uvjeravao je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, unatoč nedavnim američkim napadima u Jemenu kao odgovor na napade hutista u Crvenom moru.

– Ne tražimo regionalni sukob, daleko od toga, rekao je Sullivan na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

– Nastojimo zaustaviti širenje sukoba i stvoriti uvjete za deeskalaciju, dodao je.

– Ovo je globalni izazov, jer je vitalna arterija međunarodne trgovine talac, rekao je.

– Ovo je kriza na koju cijeli svijet mora odgovoriti, poručio je. 

Prema njegovim riječima, nastavak sukoba ne ovisi “samo o odlukama zemalja koalicije”, već o “većoj skupini zemalja, uključujući one s utjecajem u Teheranu i drugim glavnim gradovima Bliskog istoka”.

Kriza u Crvenom moru podiže troškove, Europa na udaru – šef logističke tvrtke

Prekidi u pomorskom prometu na Crvenom moru podići će cijene robe široke potrošnje, posebno u Europi, rekao je izvršni direktor logističke multinacionalne kompanije DP World.

Financijski direktor kompanije sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Yuvraj Narayan očekuje da će najveći teret poskupljenja zbog poremećaja u transportu pasti na leđa potrošača u Europi.

– Cijena robe koja dolazi iz Azije u Europu bit će znatno viša, rekao je Narayan na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

– Europski potrošači osjetit će posljedice… One će biti teže u razvijenim gospodarstvima nego u gospodarstvima u razvoju, dodao je šef financija logističke tvrtke.

Rastu i premije osiguranja od ratnog rizika za pošiljke koje putuju kroz Crveno more, rekli su danas izvori iz sektora osiguranja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kontejnerski brodovi čekaju pred ulazom u Crveno more ili odabiru dulju rutu, oko Rta dobre nade.

Troškovi indijskih izvoznika skočili zbog krize u Crvenom moru

Troškovi indijskog izvoza više su se nego udvostručili zbog krize u Crvenom moru, rekli su predstavnici industrije.

Preko Crvenog mora obično prolazi oko 80 posto indijske robne trgovine s Europom, čiju mjesečnu vrijednost vlada procjenjuje na gotovo 14 milijardi dolara.

Izvoznici su rekli da je od početka krize 95 posto brodova preusmjereno oko Rta dobre nade, što putovanja iz Indije produljuje za 4.000 do 6.000 nautičkih milja i za 14 do 20 dana.

Veliki brodari poput Maerska, MSC-a i Hapag Lloyda obustavili su tranzit kroz Crveno more.

Vozarina za kontejner od 24 stope porasla je na ruti od Indije do Europe, istočne obale Amerike i Velike Britanije sa 600 na 1.500 dolara, prema izjavama četiri izvoznika, uključujući i šefa udruge izvozničkih tvrtki.

– Naše su profitne marže izbrisane jer su troškovi isporuke porasli, rekao je predstavnik Indijskog vijeća za promicanje izvoza (EEPC) Arun Kumar Garodia istaknuvši da većina kupaca odbija nove cijene.

Situacija će, po njegovim riječima, utjecati na indijski izvoz vrijedan najmanje 10 milijardi dolara u fiskalnoj godini koja traje do ožujka 2024. zbog većih troškova pomorskog transporta, ali i kašnjenja u isporukama naručene robe.

– Brodari su priopćili da će potkraj tjedna ponovno podići vozarine, rekao je Garodia.

Izvoznici su upozorili i da otprilike četvrtina siječanjskog izvoza kasni zbog promjena u rasporedu transporta.

– Kriza je utjecala na većinu brodova, koji obično kreću na put s dva do tri tjedna zakašnjenja jer kasne brodovi u dolasku s duljih ruta, rekao je viši dužnosnik indijskog ministarstva trgovine Satya Srinivas.

– Neke su nove pošiljke zaustavljene, ali kriza na Crvenom moru nije utjecala na prosinački izvoz, procijenjen na 38,45 milijardi dolara, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pjevačica žestoko isprozivala Maju i Cecu: Pjevaš jadno, a mentorka ti podmeće sopstvene ratove

Pjevačica žestoko isprozivala Maju i Cecu: Pjevaš jadno, a mentorka ti podmeće sopstvene ratove

Trener Notingema: Svi su zabrinuti

Trener Notingema: Svi su zabrinuti