in

Iran uhitio više osoba koje sumnjiči za povezanost s napadima

Iran uhitio više osoba koje sumnjiči za povezanost s napadima
Slatka-Tajna.Eu
Iran uhitio više osoba koje sumnjiči za povezanost s napadima

Predsjednik Ebrahim Raisi u obilasku ozlijeđenih

Foto: Iran’s Presidency/WANA (West Asia News Agency) / Handout via REUTERS

Ožalošćeni građani Irana su u petak tugovali nad ljesovima žrtava dvaju smrtonosnih eksplozija u zemlji, a ministar unutarnjih poslova je rekao da su uhićene brojne osobe osumnjičene u vezi s napadima u srijedu za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Gomile ljudi su vikale “osveta, osveta” na snimkama državne televizije koje prikazuju pogrebe u gradu Kermanu, gdje se u srijedu odvio najkrvaviji teroristički napad u Iranu od revolucije 1979.

Gotovo 100 osoba je ubijeno u eksplozijama na ceremoniji četvrte obljetnice atentata na zapovjednika Kasema Solejmanija, ubijenog u napadu američkim dronom u Iraku 2020. 

Do eksplozija je došlo usred napetih odnosa u regiji dok rat Izraela protiv palestinske islamističke organizacije Hamas traje skoro tri mjeseca.

Ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi je za državnu televiziju rekao da su uhićene brojne osumnjičene osobe.

– Sposobne obavještajne službe naše zemlje su pronašle dobre tragove glede elemenata uključenih u terorističke eksplozije u Kermanu i dio onih koji su imali ulogu u ovom incidentu je uhićen, kazao je, no nije pružio daljnje pojedinosti.

Zamjenik ministra Majid Mirahmadi je rekao: “Brojni pojedinci, koji su podržavali ovaj incident ili su povezani s njim, uhićeni su u pet gradova u pet pokrajina. Detalji će biti objavljeni u narednih nekoliko sati”, javila je državna novinska agencija.

Islamska država je u četvrtak rekla da su dvojica njenih članova detonirala eksplozivne pojaseve među okupljenima na Solejmanijevoj komemoraciji u jugoistočnom gradu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iza bombaških napada u Iranu afganistanski ogranak ISIS-a

Komunikacija koju su presrele Sjedinjene Države potvrdila je da je ogranak Islamske države (ISIS) sa sjedištem u Afganistanu izveo dva bombaška napada u Iranu u kojima je poginulo gotovo 100 ljudi, rekla su Reutersu u petak dva izvora upoznata s obavještajnim podacima. Ti su obavještajni podaci jasni i neosporni, rekao je jedan izvor.

Dva su izvora pod uvjetom anonimnosti rekla da se prikupljeni obavještajni podaci sastoje od presretanja komunikacija, bez davanja dodatnih pojedinosti. Ranije nije bilo izvještaja o tome da se prikupljaju i presreću podaci u vezi ovog događaja.

ISIS je u četvrtak preuzeo odgovornost za bombaške napade u srijedu, rekavši da su njihova dva operativca s eksplozivnim samoubilačkim pojasevima pokrenula napad tijekom komemoracije za Kasema Sulejmanija, višeg iranskog vojnog zapovjednika ubijenog 2020. u Iraku u napadu američke bespilotne letjelice.

Skupina tada nije precizirala da je za bombaške napade u gradu Kermanu na jugoistoku Irana odgovoran njezin ogranak sa sjedištem u Afganistanu, poznat kao ISIS-Khorasan (ISIS-K).

SAD raspolaže prilično jasnim obavještajnim informacijama da je ISIS-K izveo napad, rekao je prvi izvor. Središnja obavještajna agencija (CIA) odbila je dati komentar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Serija Azbuka našeg života 2, epizoda 2: Loš izbor! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Serija Azbuka našeg života 2, epizoda 2: Loš izbor! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Uskoro se vraćam na teren

Uskoro se vraćam na teren