in

Irak pokreće proces okončanja američke vojne prisutnosti u toj zemlji

Irak pokreće proces okončanja američke vojne prisutnosti u toj zemlji
Slatka-Tajna.Eu
Irak pokreće proces okončanja američke vojne prisutnosti u toj zemlji

Irački vojni kadeti

Foto: Ahmed Saad / Reuters

Iračka vlada započinje proces uklanjanja međunarodne vojne koalicije predvođene SAD-om iz zemlje, priopćio je u petak ured premijera Muhameda Shie Al-Sudanija.

SAD ima 900 vojnika u Siriji i 2500 u Iraku u sklopu misije za koju kažu da pomaže lokalnim snagama u sprječavanju oživljavanja Islamske države koja je 2014. zauzela velike dijelove obje zemlje.

Sudanijeva izjava uslijedila je dan nakon što je SAD ubio vođu milicije u Bagdadu, što je izazvalo bijes proiranskih skupina koje su od vlade zatražile prekid prisutnosti koalicije u Iraku.

– Vlada određuje datum za početak bilateralnog odbora za postizanje dogovora o trajnom okončanju prisutnosti međunarodnih koalicijskih snaga u Iraku, stoji u priopćenju ureda premijera. U odboru će biti predstavnici vojne koalicije, rekao je vladin dužnosnik.

Američka vojska pokrenula je napad u četvrtak u Bagdadu kao odmazdu za nedavne napade na američko osoblje, priopćio je Pentagon.

Milicije povezane s Iranom u Iraku i Siriji protive se izraelskoj kampanji u Pojasu Gaze i smatraju SAD djelomično odgovornim.

Irački premijer Sudani ima ograničenu kontrolu nad nekim frakcijama koje podupire Iran, čija mu je podrška bila potrebna da osvoji vlast prije godinu dana, a koje čine moćan blok u njegovoj vladajućoj koaliciji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Fingiranje zbog unutarnjih političkih razloga?

Ipak, nejasno je treba li tumačiti objavu Bagdada kao fingiranje zbog unutarnjih političkih razloga ili će najavljeni odbor doista pokrenuti proces okončanja američke vojne prisutnosti u Iraku, što je dugogodišnji cilj Teherana i skupina koje on podržava, navodi Reuters.

Pentagon nije odgovorio na zahtjeve za komentarom nakon objave iz Sudanijevog ureda i uputio novinare na izjave četvrtka najvišeg američkog vojnog glasnogovornika koji je Irak nazvao “vrijednim partnerom”.

– Nastavit ćemo se blisko konzultirati s iračkom vladom o sigurnosti američkih snaga. U međuvremenu ćemo i dalje biti vrlo usredotočeni na misiju Pobijedi ISIS, rekao je general-bojnik Patrick Ryder na brifingu za novinare u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

(VIDEO) “OTIŠLA SAM DA PROVJERIM DA LI MI KĆERKA DIŠE” Luna Đogani u uključenju otkrila šta je doživjela

(VIDEO) “OTIŠLA SAM DA PROVJERIM DA LI MI KĆERKA DIŠE” Luna Đogani u uključenju otkrila šta je doživjela

Ne mogu biti trener Željezničara

Ne mogu biti trener Željezničara