in

Prvi pristigli Dinamovi navijači pušteni iz grčkih zatvora vrijeđali snimateljske ekipe

Prvi pristigli Dinamovi navijači pušteni iz grčkih zatvora vrijeđali snimateljske ekipe
Slatka-Tajna.Eu
Prvi pristigli Dinamovi navijači pušteni iz grčkih zatvora vrijeđali snimateljske ekipe

Povratak BBB-a iz Grčke u Hrvatsku

Foto: HTV / HRT

Nakon što su jučer pušteni iz grčkih zatvora u kojima su bili četiri mjeseca zbog sudjelovanja u neredima u Ateni u kojima je ubijen jedan grčki navijač, prve skupine Dinamovih navijača, Bad Blue Boysa, danas su se vratile u Hrvatsku. Osim što su morali platiti jamčevinu, koja je iznosila od tisuću do dvije i pol tisuće eura, morali su se obvezati i da će se odazvati pozivima grčkih vlasti u daljnjem tijeku sudskog procesa.

Navijače su u zagrebačkoj zračnoj luci dočekali rodbina i prijatelji. Ni jedni ni drugi nisu bili baš susretljivi prema novinarskim ekipama medija koji su tamo bili cijeli dan. O tome je izvijestila u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Jelena Šarić.

– Prvu skupinu pripadnika Bad Blue Boysa, koji su stigli ovdje u zračnu luku nešto prije 12 sati, dočekala je obitelj i prijatelji. Za izjave nisu bili raspoloženi. Okupljeni, među kojima su mnogi bili prekriveni kapuljačama, nisu bili blagonakloni prema medijima. Naprotiv, vrijeđali su snimateljske ekipe, kolege pa tako i našu ekipu, rekla je Šarić.

– Nakon što su stigli navijači koji su pušteni na slobodu ovdje u zračnoj luci zapaljene su i baklje, dodala je.

Točan broj pripadnika Bad Blue Boysa koji su stigli u Zagreb se ne zna, s obzirom da oni iz Grčke u Hrvatsku putuju u privatnom aranžmanu u manjim skupinama.

– Nakon što su pušteni iz istražnog zatvora, prebačeni su u prihvatni centar za strance, odakle su prevezeni u zračnu luku gdje su čekali prva slobodna mjesta na letovima prema Hrvatskoj. Uskoro se očekuje dolazak još jednog zrakoplova kojim bi mogli stići i još neki pripadnici Bad Blue Boysa, izvijestila je Šarić.

Iz Atene se javila novinarka HRT-a Mateja Ribičić.

– Neslužbeno doznajemo da je do sada prihvaćeno pedesetak zahtjeva za ukidanje istražnog zatvora, rekla je.

Hrvatski veleposlanik u Grčkoj Aleksandar Sunko rekao je da su Bad Blue Boysi u organizaciji grčkih vlasti dovedeni do veleposlanstva te ustvrdio da je sigurnosna situacija povoljna.

– Oni su kao što znate bili raspoređeni u raznim ustanovama diljem Grčke. Većinom su oni koji su izvan Atene u organizaciji grčke policije prebačeni u tzv. centar za strance u Ateni odakle su se u većem broju pojavili u veleoposlanstvu. Zatražili su pomoć, putne listove, neki su bili bez novca i odjeće. Isto vrijedi za one koji su bili u zatvoru u Ateni, rekao je.

– Ovdje je sigurnosna situacija povoljna. Apsolutna sigurnost ne postoji nigdje. Razumno je se ponašati kako struka kaže. Bad Blue Boysima smo pomogli su smislu da smo im omogućili vožnju taxijem do zračne luke, kazao je.

Istaknuo je da je “dosad pušteno 20 navijača, od kojih ih se petnaestak javilo u veleposlanstvo”.

– Nudimo im pomoć što se tiče jamčevine. Oni tu pomoć zasad nisu iskoristili. Tu im je pomogao odvjetnik. Plaćanje jamčevine nije trošak, to su deponirana, a ne potrošena sredstva. Budu li se oni pridržavili uvjeta koji su im propisani – jamčevina se u tim uvjetima vraća, naglasio je.

Dodao je da se “gubitak osobnih dokumenata prijavljuje, provjerava se identitet stranke i izdaje se putni list za povratak u zemlju”.

– To smo u nekoliko slučajeva i učinili. Mi smo tu za navijače. Pratimo situaciju cijelo vrijeme. Premijer je razgovarao s grčkim kolegom i prije i nakon puštanja ove skupine, dodao je.

Otkrio je kako mu je jedan “odvjetnik rekao da u cijeloj svojoj karijeri nije doživio da su sudske blagajne za polaganje jamčevine otvorene subotom” te je to ocijenio presedanom.

Prvi od tridesetak navijača puštenih iz grčkih zatvora vratili su se u Hrvatsku. U Zagreb su doputovali u vlastitom aranžmanu. Neke je na aerodrom vozio zaposlenik hrvatskog veleposlanstva, koji im je i pomagao dok su bili u istražnom zatvoru.

I država cijelo vrijeme pomaže uhićenim navijačima, rekao je jutros premijer Andrej Plenković.

– Veleposlanstvo je dobilo naputak da cijeli taj paket koji bi mogao iskrsnuti, jamčevina, putni list, troškovi za putovanje u Hrvatsku, da im to pokrije, a kasnije će se to rješavati, istaknuo je.

Na pitanje hoće li oni morati vratiti taj novac premijer je odgovorio da će to rješavati Ministarstvo vanjskih poslova. Riječ je, kaže, o uobičajenoj proceduri kad veleposlanstva i konzulati pomažu hrvatskim državljanima koji su u teškoćama i bez financijskih sredstava.

– Dosad je njih nešto manje od 20 došlo u veleposlanstvo, tražili su neki od njih da im se izda putni list, jer nemaju nikakve dokumente, neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku, nitko od njih za sada nije tražio novac za jamčevinu, jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran pa će se to kasnije pretpostavljam refundirati od obitelji, izjavio je.

Na svojem su se kanalu na društvenim mrežama oglasili i Bad Blue Boysi. U priopćenju stoji da odbacuju zlonamjerne pokušaje nametanja političkog konteksta u ovoj priči.

Suprotno napisima u pojedinim medijima, troškovi obrane kao i svi drugi troškovi za našu braću u Grčkoj plaćeni su donacijama njihovih obitelji te Bad Blue Boysa i ostalih navijača Dinama, kao i navijača nekih drugih klubova. Svima njima ovim putem i zahvaljujemo, stoji u priopćenju  Bad Blue Boysa.

Iz izvora bliskih sudu HRT doznaje da okrivljenici, koji su se vratili u Hrvatsku uz jamčevinu, neće morati u Grčku na ročišta ni na izricanje presude. Bude li ona osuđujuća, u kaznu će se uračunati vrijeme provedeno u zatvoru. No na slobodi će morati pripaziti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Svi okrivljenici moraju voditi računa do pravomoćnosti da se moraju pridržavati onih mjera odnosno uvjeta koji su određeni rješenjem o određivanju jamstva i ako se toga ne budu pridržavali postoji opet opasnost i mogućnost da protiv njih bude određen istražni zatvor a u tom slučaju iznos jamstva uplaćuje se u korist proračuna ali ne Hrvatske nego Grčke, rekao je odvjetnik Damir Primorac.

Od istih izvora HRT doznaje i da bi u idućih desetak dana i ostali uhićeni mogli izaći na slobodu.

Ranije:

Pripadnici Bad Blue Boysa počeli su stizati u Hrvatsku nakon što su jučer pušteni iz istražnog zatvora nakon što su uplatili jamčevinu. U zagrebačkoj zračnoj luci sve prati novinarka Jelena Šarić koja se s najnovijim informacijama javila u Vijesti HRT-a u 16.30.

– Točan broj pripadnika Bad Blue Boysa koji su se danas vratili u Zagreb ne znamo s obzirom da su oni iz Grčke u Hrvatsku putovali u privatnom aranžmanu. Prvu skupinu od njih nekoliko, koji su danas sletjeli ovdje u zračnoj luci Zagreb, dočekali su prijatelji i obitelj, a pred zračnom lukom gorjele su i baklje, javila je.

S obzirom da putuju u vlastitom aranžmanu ne može se znati kada će se i na koji način preostali pripadnici Bad Blue Boysa koji su jučer pušteni vratiti u Hrvatsku.

– Ono što znamo je da je hrvatsko veleposlanstvo u Grčkoj dobilo naputak da im pokrije troškove povratka ako oni za to nemaju sredstava. Pušteni su na slobodu nakon što je sud usvojio njihove zahtjeve za ukidanje istražnog zatvora  proveli četiri mjeseca. Nakon administrativne procedure u grčkoj policijskoj postaji prebačeni su u prihvatni centar za strance odakle su prevezeni u zračnu luku. Tamo su naravno i čekali prve slobodne letove prema Hrvatskoj, izvijestila je Šarić.

Tridesetjedan pripadnik navijačke skupine Bad Blue Boys, nakon četiri mjeseca provedana u grčkim zatvorima, pušten je i vraća se u Hrvatsku. Dio njih jučer je zatražio pomoć hrvatskog veleposlanstva u Ateni. Iz Grčke se za podnevnik Dnevnik HTV-a javila novinarka Mateja Ribičić koja je izvijestila kako će se organizirati njihov dolazak u Hrvatsku.

– Iz kojih god zatvora diljem Grčke da su pušteni, navijači su se trebali javiti u prihvatni centar gdje im se izdaju putne isprave. Ako ih iz nekog razloga nema, tada im se izdaju putni listovi, javila je iz Atene Mateja Ribičić.

Izvijestila je kako je jučer, uoči uključenja u središnji Dnevnik, ekipa HTV-a pred prihvatnim centrom zatekla dvojicu pripadnika BBB-a koji su bili u pratnji policije. Iz sigurnosnih razloga to u javljanju nije spomenuto.

– Nakon što su oni obavili proceduru, taksijem su se uputili prema veleposlanstvu. Konzularni ured radio je jučer, a na raspolaganju je i danas, ako je nekome potrebna pomoć za nabavu aviokarata ili novac za tekuće troškove. Inače, mi smo se ujutro čuli i s roditeljima nekih Bad Blue Boysa koji su pušteni.

Izvijestila je i kako se čula s roditeljima nekih od navijača. Poručili su da su novac za jamčevinu sakupili i oni sami te da je taj novac spreman.

– Do sada je njih malo manje od 20 došlo u veleposlanstvo. Neki od njih tražili su da im se izda putni list jer nemaju nikakve dokumente, neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Nitko od njih zasad nije tražio novac za jamčevinu. Jamčevinu za sada plaća odvjetnik koji je tamo angažiran, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da većina puštenih u petak nije bila u Ateni, nego u različitim dijelovima Grčke.

– Policija ih je prepratila u Atenu i oni danas u individualnom angažmanu dolaze natrag. Nisu oni svi iz Zagreba i nije ovo organizirano putovanje, nego iskaz države, a pomagali smo im angažirano sve ove mjesece, rekao je. 

– Hrvatska mora skrbiti o svojim građanima koji se zateknu negdje u inozemstvu i upadnu u probleme. Ovo je takva situacija. Konačno je došao trenutak da se dio njih vraća i nadam se da će se to i nastaviti. Što će biti kasnije, to će se riješiti po uobičajenoj proceduri, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je danas bio na dočeku betlehemskog svjetla mira ispred zagrebačke katedrale. 

Prihvaćen i prijedlog o ukidanju zatvora za još 50-ak navijača

Dvadesetak pripadnika Bad Blue Boysa jučer poslijepodne izašlo je iz zatvora u Grčkoj, četiri mjeseca nakon što su pritvoreni zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima AEK-a. HTV doznaje da je prihvaćen i prijedlog o ukidanju istražnog zatvora za još 50-ak navijača. 

Jedan od uvjeta za puštanje na slobodu bila je uplata jamčevine. Kako doznajemo, novac za troškove obrane uplaćivali su neki hrvatski nogometaši. Javljaju se i pojedinci koji su spremni platiti troškove prijevoza navijača zrakoplovom u Hrvatsku. 

Hrvatska nogometna legenda Velimir Zajec smatra da je za takav ishod najzaslužnija tiha diplomacija, no i on podsjeća da su navijači kršili zabranu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“BILA JE KOD MENE SA SVOJIM LJUBAVNIKOM” Novi rat na estradi: Rasta žestoko potkačio Vesnu Đogani: Molili su za pjesmu

“BILA JE KOD MENE SA SVOJIM LJUBAVNIKOM” Novi rat na estradi: Rasta žestoko potkačio Vesnu Đogani: Molili su za pjesmu

Igman savladao Tuzla Siti u Konjicu

Igman savladao Tuzla Siti u Konjicu