in

Grlić Radman u Aucklandu završio službeni posjet Novom Zelandu

Grlić Radman u Aucklandu završio službeni posjet Novom Zelandu
Slatka-Tajna.Eu
Grlić Radman u Aucklandu završio službeni posjet Novom Zelandu

Grlić Radman u Aucklandu završio službeni posjet Novom Zelandu

Foto: MVEP / HRT

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman zaključio je danas svoj službeni posjet Novom Zelandu u Aucklandu, gdje se susreo s glavnom državnom odvjetnicom i ministricom obrane Judith Collins i ministrom policije Markom Mitchellom, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministar Grlić Radman je u svom obraćanju pozdravio uključivanje Hrvatske u plan pregovora sljedeće godine o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

– To su odlične vijesti, jer to je vitalni sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima. Ojačat će suradnju i komunikaciju u poslovanju, uspostavit će se bolje veze poslovne zajednice te će pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku, kazao je ministar.

Kako je priopćeno, Grlić Radman se sastao i s ministrom za more, ribarstvo, regionalni razvoj i resurse Shanom Jonesom, parlamentarnom zastupnicom Tanyom Unkovich, gospodarstvenikom Petrom Simunovichem, te počasnim konzulom Leom Panzichem.

Govoreći o izazovnim vremenima, uzrokovanih situacijama u Ukrajini i na Bliskom istoku, ministar je istaknuo kako su više nego ikad važna partnerstva i suradnja s državama s kojima dijelimo iste stavove. 

Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i agresije do potpune europske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći.

– Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima, istaknuo je ministar priopćio je MVEP.

Grlić Radman je također uručio 21 hrvatsko državljanstvo u Hrvatskom kulturnom društvu, koji je najveća hrvatska udruga na Novom Zelandu od 1991. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


– Hrvatska zajednica na Novom Zelandu vrlo je organizirana i aktivna, puno je učinila za Hrvatsku i nastavlja to činiti. Naše zajedništvo nikada nije bilo više vidljivo nego upravo u najtežim vremenima, poput Domovinskog rata i borbe za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i razornih potresa koji su 2020. godine pogodili Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju, istaknuo je nazočnima ministar.

Ministar je pritom istaknuo kako je Hrvatska jedna od samo 15 zemalja svijeta koja je članica NATO-a i Europske unije, te od nedavno šengenskog prostora i eurozone.

Hrvatska koja prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, u tri desetljeća došla je u jezgru najrazvijenijih država.

– Hrvatska posebno cijeni i vrednuje doprinos Hrvata (iz inozemstva) na tom putu, zaključio je ministar na susretu s hrvatskom zajednicom, priopćeno je iz MVEP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Organlook nudi personalizirane poklone za pamćenje

Organlook nudi personalizirane poklone za pamćenje

Kris Evert: Kancer se opet vratio

Kris Evert: Kancer se opet vratio