in

Zašto nije dobro “kopati” nos

Zašto nije dobro “kopati” nos
Slatka-Tajna.Eu

“Kopanje” nosa prirodna je navika koju su mnogi naučili u djetinjstvu.

Ipak, naučnici su istraživanjem zagađivača u domovima, na radnim mjestima, vrtovima dobili uvid u to šta zapravo gurate duboko u svoj nos kada ga kopate.

Naime, tokom 22.000 ciklusa disanja dnevno, sluz koja stvara sline formira biološki filter za hvatanje prašine i alergena prije nego što dospiju u disajne puteve, gdje mogu uzrokovati upale, astmu i druge dugoročne probleme sa plućima, piše The Washington Post.

Nazalna sluz i njena antitijela i enzimi važni su u borbi protiv infekcija. Nosna šupljina takođe ima svoj mikrobiom. Ponekad se taj mikrobiom može poremetiti, što dovodi do raznih stanja kao što je rinitis.

Prašinu, mikrobe i alergene koji su zarobljeni u vašoj sluzi ćete progutati. To obično nije problem, ali može pogoršati izloženost nekim zagađivačima. Na primjer, olovo — neurotoksin koji prevladava u kućnoj prašini i zemlji za vrt — najučinkovitije ulazi u tijela djece gutanjem i probavom. Dakle, mogli biste pogoršati izloženost određenim toksičnim tvarima iz okoliša ako ne ispušete sline, prenosi 24sata.hr.

Koji su rizici?

Zlatni stafilokok je bakterija koja može uzrokovati razne blage do teške infekcije, a studije pokazuju da se često nalazi u nosu te da se prenosi kopanjem nosa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kopanje nosa takođe može biti povezano s povećanim rizikom prenosa zlatnog stafilokoka na rane, gdje predstavlja ozbiljniji rizik.

Iako se bakterija može liječiti antibioticima, oni ponekad neće djelovati jer zlatni stafilokok postaje sve otporniji na antibiotike. Zbog toga, ljekari moraju upozoravati ljude da ne kopaju nos i pokazati im načine na koje mogu to prestati raditi.

Kopanjem nosa takođe bi se mogla prenijeti bakterija pneumokok, uobičajeni uzročnik upale pluća. Drugim riječima, guranje prsta u nos odličan je način da bakterije prenosite dublje u svoje tijelo ili ih prstom raširite po okolini.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Tanja Bošković se i danas kaje zbog neprimerenog ponašanja! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Tanja Bošković se i danas kaje zbog neprimerenog ponašanja! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

OBJAVLJENA PREPISKA: Kojem Albancu Verena Cerovina rastura brak?

OBJAVLJENA PREPISKA: Kojem Albancu Verena Cerovina rastura brak?