in

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani
Slatka-Tajna.Eu
Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu u Podstrani

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

U parku na Petrićevu u Podstrani u četvrtak je otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković koji je kazao da će, kako vrijeme bude prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika.

Premijer je u svom govoru rekao kako će spomenik upotpuniti identitet tog kraja sa znakom poštovanja i simbolikom koju dr. Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nosi za sve nas, za modernu, slobodnu, suverenu Hrvatsku gdje je sintetizirao svoje životno iskustvo, svoj rad i ideje, te želju da jedan manji europski narod ostvari ono što je cilj svakog naroda, a to je da ima svoju državu.

– Uvjeren sam da će kako bude vrijeme prolazilo rasti svijest o ulozi prvog hrvatskog predsjednika, o njegovom povijesnom značenju i ostvarenju. Tuđman je bio jedini pravi, istinski suverenist. On je ostvario suvremenu hrvatsku državu, a ono što mi danas radimo kao njegovi politički nasljednici je da smo ideju suverenizma stavili u jedan novi okvir kojeg zovemo moderni suverenizam, rekao je Plenković.

Dropuljić: Vrijednost spomenika 48 tisuća eura

Načelnik Podstrane Mijo Dropuljić je rekao da je vrijednost spomenika visokog 2,20 metara 48 tisuća eura, te da je izrađen od bronce. Napomenuo je i kako je park u kojem je smješten dio javne površine, odnosno kontaktne zone između državne ceste i javnih sportskih i dječjih igrališta smještenih na lokaciji Petrićevo. Osmišljen je kao nova hortikulturalna zona površine oko tisuću metara kvadratnih, a unutar njega se nalazi spomenik utemeljitelju moderne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu rad akademskog kipara Ivana Kujundžića.

Akademskom kiparu Ivanu Kujundžiću trebalo je osam mjeseci da izradi spomenik za koji je rekao da je dinamičan s valovima, vjetrom i morem koji asociraju na turbulenciju samog vremena i nevera, a podsjeća i na burnu hrvatsku povijest. Želio je naglasiti oslobođenost dr. Franje Tuđmana i uniformnost kravate i odijela, želio ga je prikazati kao narodnog čovjeka sličnijeg ribaru i težaku, običnom čovjeku nego jednom uštogljenom političaru, kazao je Kujundžić.

Bačić o Dalmacijavinu: Sljedećih dana bit će isplaćene sve tražbine

Prije otkrivanja spomenika premijer je zajedno s ministrima Brankom Bačićem i Tomom Medvedom, te županom Blaženkom Bobanom u Splitu nazočio potpisivanju Ugovora o dodjeli poslovnog prostora u Ulici Ruđera Boškovića. Nakon toga se održao sastanak s radnicima Dalmacijavina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ministar Branko Bačić je nakon sastanka kazao da su potraživanja radnika oko osam milijuna eura, te podsjetio kako je ta firma dugi niz godina bila okosnica vinogradarstva i vinarstva juga Hrvatske i Dalmacije. Najavio je da će Centar za restrukturiranje i prodaju sljedećih dana u potpunosti isplatiti sve tražbine svim radnicima.

– Svih 555 radnika očekuju svoje sudski priznate tražbine, postupak je u tijeku. Vidjet ćemo kojim redoslijedom će se sve događati. Radnici Dalmacijavina zahvaljuju svima, a najviše Vladi i ministru Branku Bačiću koji su prepoznali problem, izjavila je na kraju predsjednica sindikata Dalmacijavina Danica Stipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

UniCredit Fondacija podržala L.E.A.P. projekat – Learning, Educational Advanced Program in B&H

UniCredit Fondacija podržala L.E.A.P. projekat – Learning, Educational Advanced Program in B&H

Fenomenalna Lana Pudar osvojila evropsku bronzu

Fenomenalna Lana Pudar osvojila evropsku bronzu