in

Pentagon: Napadnut američki ratni brod i dva teretna u Crvenom moru

Pentagon: Napadnut američki ratni brod i dva teretna u Crvenom moru
Slatka-Tajna.Eu
Pentagon: Napadnut američki ratni brod i dva teretna u Crvenom moru

Razarač USS Carney (gore lijevo), Teretni brod (dolje lijevo), Karta Crvenog mora (desno)

Foto: Studio concept / VolodymyrT / Matheus Obst / Shutterstock

Pentagon je priopćio da je upoznat s izvješćima o napadima na američki ratni brod i trgovačke brodove u Crvenom moru u nedjelju, dok su jemenski Hutiji preuzeli odgovornost za napade dronovima i projektilima na izraelske brodove u tom području.

Upoznati smo s izvješćima o napadima na USS Carney i trgovačke brodove u Crvenom moru i objavit ćemo informacije kad budu dostupne, rekao je Pentagon.

Pokret jemenskih Hutija rekao je da je njihova mornarnica napala dva izraelska broda, Unity Explorer i Number 9, s naoružanim dronom i mornaričkim projektilom.

Glasnogovornik vojske militanata rekao je da su dva broda naciljana nakon što su se oglušila na upozorenja, iako nije pojašnjeno.

U televizijskom obraćanju glasnogovornik je rekao da su napadi odgovor na zahtjeve jemenskog naroda i poziva islamskog svijeta da se zauzmu za palestinski narod.

Hagari: Napadnuti brodovi nemaju veze s Izraelom

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da dva broda za koje jemenski Hutiji tvrde da su ih napali u Crvenom moru u nedjelju nemaju nikakve veze s državom Izrael.

Open source obavještajni podaci: Srušena dva drona

– Prijavljeno je da je USS Carney (DDG-64) tijekom incidenta ranije danas u Crvenom moru oborio najmanje dva drona koji su pokušavali napasti komercijalne brodove, izvijestio je OSINTDefender.

Carney je također otkrio lansiranje najmanje jednog balističkog projektila iz Jemena prema komercijalnom brodu, stoji u izvješću.

Obamin direktor CIA-e: Bio bih puno agresivniji

Obamin direktor CIA-e i ministar obrane Leon Panetta sinoć je na Reaganovom nacionalnom obrambenom forumu govorio o tome kako bi SAD trebao odgovoriti na sve veći broj napada iranskih proxy skupina na Američke snage na Bliskom istoku.

– Bio bih puno agresivniji. Želim krenuti za onima koji ispaljuju projektile na naše trupe i pobrinuti se da shvate da kada ispale projektil – oni će umrijeti, rekao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Huti preuzeli odgovornost za napad

Huti su objavili izjavu u kojoj preuzimaju odgovornost za napad na dva trgovačka broda koji su prolazili tjesnacem Bab al-Mandab između Jemena i Džibutija za koje tvrde da su bili “izraelski brodovi” unatoč činjenici da niti jedan brod bio je pod izraelskom zastavom.

Navode da je jedan brod napadnut uporabom mornaričke bespilotne letjelice, a da je drugi brod napadnut korištenjem projektila, međutim ne spominju napad koji je prijavljen na USS Carney (DDG-64).

USS Carney i ranije je sudjelovao u incidentima u Crvenom moru

O razaraču USS Carney izvještavali smo i ranije tijekom listopada kada je brod srušio nekoliko projektila koje su lansirali Huti. Tada se vjerovalo kako projektili nisu bili ispaljeni na brod, a u današnjem incidentu takva distinkcija nije napravljena.

Sjedinjene Države poslale su nakon tog incidenta poslale značajne pomorske snage na Bliski istok – dva nosača zrakoplova, njegove brodove za potporu i oko 2000 marinaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Recept za posni krem od lješnika

Recept za posni krem od lješnika

Dejan Kuluševski donio bod Totenhemu u 90. minutu

Dejan Kuluševski donio bod Totenhemu u 90. minutu