in

Ruskoj glazbenici zbog antiratnih poruka prijeti osam godina zatvora

Ruskoj glazbenici zbog antiratnih poruka prijeti osam godina zatvora
Slatka-Tajna.Eu
Ruskoj glazbenici zbog antiratnih poruka prijeti osam godina zatvora

Aleksandre Skochilenko

Foto: Tass / PIXSELL

 Ruska glazbenica koja je ceduljice s cijenama u jednom supermarketu zamijenila s antiratnim porukama trebala bi saznati svoju presudu, a državni odvjetnik traži zatvorsku kaznu od osam godina.

Slučaj 33-godišnje Aleksandre Skochilenko dio je strategije ‘gušenja’ svakog glasa ili izraza pobune protiv onoga što Rusija naziva ”specijalnom vojnom operacijom” koja je, između ostalog, rezultirala s 20 tisuća pritvorenih osoba i 800 kaznenih postupaka, ističu kritičari režima.

Nakon što je u veljači prošle godine poslala vojnike na Ukrajinu, Rusija je postrožila zakone ne bi li ušutkala kritičare koje smatra odgovornima za unošenje razdora i podjela u društvu, dok se zemlja, prema riječima predsjednika Vladimira Putina, nalazi usred ”egzistencijalne borbe protiv Zapada”.

Skochilenko, glazbenica i umjetnica, priznala je da je 31.ožujka prošle godine u supermarketu u Sankt Peterburgu ubacila u ceduljice s cijenama male komade papira na kojima su bile ispisane poruke protiv ruskih vlasti i rata u Ukrajini.

Međutim, optužnica ju tereti da je namjerno širila lažne informacije o ruskoj vojsci, što Skochilenko, koja je već provela godinu i pol u zatvoru, odlučno negira.

Zatvor ne bi preživjela zbog zdravstvenih problema

Državni odvjetnik od suda je zatražio da joj izreče osmogodišnju zatvorsku kaznu i trogodišnju zabranu pristupa internetu zbog ”ozbiljnog zločina počinjenog iz mržnje prema Rusiji”.

S druge strane, odvjetnici optužene kazali su da je djelovala u skladu sa svojom savješću te da nije počinila nikakav zločin, a boravak u zatvoru ne bi preživjela zbog već postojećih zdravstvenih problema.

Skochilenko će na sudu u Sankt Peterburgu iznijeti završne riječi, dok će sud do kraja dana donijeti presudu.

Amnesty International nazvao je rusku glazbenicu “zatvorenicom savjesti”, odnosno osobom koja je zatvorena isključivo zbog nečega u što vjeruje.

Jedna od njezinih odvjetnica Yana Nepovinnova, prije tri je dana rekla sudu da bi njezina klijentica trebala biti oslobođena.

– Nikad ne smijete kazniti ljude samo zato što drugačije razmišljaju ili osjećaju. Nikad ne smijete kazniti ljude zbog objektivne kritike upućene prema vlastima i odlukama koje provodi, kazala je.   

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Lazanja supa, italijanski recept koji se sprema za 20 minuta

Lazanja supa, italijanski recept koji se sprema za 20 minuta

Preminuo je glumac Žarko Laušević! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Preminuo je glumac Žarko Laušević! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus