in

Odbor UN-a za ljudska prava poziva Iran da raspusti policiju za ćudoređe

Odbor UN-a za ljudska prava poziva Iran da raspusti policiju za ćudoređe
Slatka-Tajna.Eu
Odbor UN-a za ljudska prava poziva Iran da raspusti policiju za ćudoređe

Prosvjed protiv iranskog režima

Foto: Michele Tantussi / Reuters

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda u petak je izrazio zabrinutost zbog postupanja Irana prema ženama i djevojčicama i pozvao na raspuštanje iranske policije za ćudoređe.

U svom pregledu stanja ljudskih prava u Iranu, Odbor je rekao da bi Teheran trebao uvesti zakone koji štite žene i djevojčice od bilo kojeg oblika nasilja.

Država bi trebala usvojiti sveobuhvatan zakon kojim se kriminaliziraju svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama, koji bi se izričito bavio obiteljskim nasiljem, silovanjem u braku i zločinima počinjenim u ime takozvane ‘časti’, stoji u izvješću Odbora.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini koja je prošle godine držana u pritvoru policije za ćudoređe zbog kršenja pravila koja zahtijevaju od žena da nose hidžab, izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede širom zemlje.

Njezina smrt oslobodila je godinama nakupljani prigušeni bijes zbog niza problema: od nedostatka političkih i životnih sloboda do ekonomskih poteškoća, što je izazvalo najgoru krizu legitimiteta klerikalnog establišmenta u desetljećima.

UN-ov Odbor rekao je da bi Iran trebao “izmijeniti ili ukinuti zakone i politike koje kriminaliziraju nepoštivanje obveznog pokrivanja… i raspustiti policiju za ćudoređe”.

Iranska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira izvješće Odbora.

Iranska policija i milicija Basidž, koji su povezani s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, provode obvezna javna pravila odijevanja koristeći nasilje, prema Ujedinjenim narodima i skupinama za ljudska prava. Žena koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, uhićenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Aktivisti koji su osporili zakone suočeni su s višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Iranski dužnosnici su za nemire okrivili strane neprijatelje, posebice Sjedinjene Države i Izrael.

Klerikalno vodstvo šijitskih muslimana u Teheranu opisalo je hidžab kao “jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije”.

Policija za ćudoređe uglavnom je nestala s ulica nakon što je Amini umrla u njihovom pritvoru. Budući da su prosvjedi propali, oni su se vratili na ulice i postavljene su nadzorne kamere kako bi se identificirale i kaznile žene bez hidžaba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nema kazne za one koji podržavaju femicid na društvenim mrežama u BiH

Nema kazne za one koji podržavaju femicid na društvenim mrežama u BiH

Macron: Borba protiv terorizma nije nasumični napad na civile

Macron: Borba protiv terorizma nije nasumični napad na civile