in

Skokine avanture po Baranji: ‘Nikada nisam lovio ribu u rijeci’

Skokine avanture po Baranji: ‘Nikada nisam lovio ribu u rijeci’
Slatka-Tajna.Eu
Skokine avanture po Baranji: ‘Nikada nisam lovio ribu u rijeci’

Daavid Skoko u Baranji

Foto: HRT / HTV

Chef David Skoko ovog nas je puta odveo u sunčanu Baranju, točnije u selo Zmajevac kod obitelji Gerštmajer, legendarnih vinara koji se proizvodnjom vina bave već četiri generacije.

Mihalj, poznat i kao Mišika dočekao je Skoku u svojoj vinariji i upoznao ga je s baranjskim vinima – graševina, chardonay, pinot…

Mjesto u kojem ovi vinari žive poznato je po tradiciji podrumarstva. Upravo je i podrum obitelji Gerštmajer izgrađen davne 1840 i neke godine, a njegova starost se vidi i po načinu slaganja cigle – takozvano francusko ozidavanje. Sam podrum je ukopan u zemlju, odnosno les.

Nekada je u Zmajevcu bilo oko 250 podruma koji su specifični po tome što su ukopani u brdo, a put koji je iskopan u tom brdu zove se surduk.

– Put je iskopan u brdu da bi ljudi mogli doći do svojih podruma u kojima se nakada prije 200 godina čuvalo, skladištilo i proizvodilo vino, ispričao je četvri u generaciji Gerštmajera.

Skoko priznao kako nikada nije lovio ribu u rijeci

Nakon šetnje surdukom, ribarev sin Skoko po prvi puta se u životu okušao i u ribolovu na rijeci. “Ja nisam nikada ribu lovio na rijeci, ali nikada u životu. Cijeli život na moru, a u rijeci nikad nisam udicu bacio”, otkrio je Skoko.

Slasna štrudla od trešanja 

Za obitelj Gerštmajer pripremio je ukiseljene paske (stapke cvijeta češnjaka), salatu s mahunama i jajima, pržene filete deverike na svinjskoj masti i štrudlu od trešanja. 

A mi vam u nastavku donosimo recept za štrudlu od trešanja.

Sastojci:

2 čvrsta jogurta
Šećer
Griz
1 dcl ulja
Vanillin šećer
Prašak za pecivo
Kore za savijače
Trešnje
Korica limuna

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Priprema:

Prvo napravite smjesu za punjenje. U većoj zdjeli zajedno pomiješajte jogurt, šećer, griz, ulje, vanillin šećer i prašak za pecivo.

Koru za savijače tanko premažite smjesom za punjenje, preko nje ponovno stavite koru pa punjenje pa koru i punjenje. Po zadnjem sloju rasporedite trešnje. Naribajte koricu limuna koja će dati svježinu.

Sve zajedno zamotajte. Zamotane štrudle prabacite u lim zapečenje i pramažite ih ostatkom smjese od jogurta i griza.

Štrudlu peći u zagrijanoj pećinici na 180 stupnjeva između 45 i 60 minuta.

Ako ste propustili ovu epizodu novog kulinarsko-putopisnog serijala “David Skoko: Motor, loza, kuhača”, možete ju besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

AKO NISI PJEVAČ, BAR BUDI FACA: Edita nisko uzvraća udarac Karleuši

AKO NISI PJEVAČ, BAR BUDI FACA: Edita nisko uzvraća udarac Karleuši

Prihodi od indirektnih poreza veći za 588 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza veći za 588 miliona KM