in

Tijesna borba između bivšeg premijera Fica i prozapadnih liberala

Tijesna borba između bivšeg premijera Fica i prozapadnih liberala
Slatka-Tajna.Eu
Tijesna borba između bivšeg premijera Fica i prozapadnih liberala

U Slovačkoj se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori. Vodi se tijesna borba između bivšeg ljevičarskog premijera Roberta Fica – koji je obećao ukinuti vojnu pomoć susjednoj Ukrajini i prozapadnih liberala koje vodi čelnik Progresivne Slovačke Michal Šimečka. Slovačka je tako na mogućoj prekretnici – jer bi pobjeda proruski orijentiranog Fica mogla donijeti velik zaokret u politici zemlje koja je dosad bila jedan od najvećih saveznika Ukrajine. Birališta su otvorena do 22 sata, nakon čega će biti objavljene izlazne ankete.

Svake godine oko 17% slovačkih maturanata napusti svoju domovinu kako bi studirali na sveučilištima u inozemstvu.

Odlaze zbog razočaranja lošim visokim obrazovanjem i zdravstvenom skrbi, nedostatkom tolerancije – osobito izvan glavnoga grada Bratislave i općeg osjećaja nezadovoljstva. Više od polovice nikada se ne vrati.

Zato se ovi prijevremeni izbori doživljavaju kao test vjere u liberalnu demokraciju i prozapadnu vanjsku politiku. Do njih dolazi zbog raspada politički vrlo šarolike koalicije stranaka centra i desnice, koja je donijela tri godine kaosa i međusobnih sukoba maloj državi središnje Europe.

Najveću potporu, oko 20 posto, ima nominalno lijevo orijentirana, ali prije svega populistička stranka, SMER, Roberta Fica. Iako ta prednost nije uvjerljiva, bivši premijer Slovačke se nada velikom povratku na političku scenu. Optuživan za pretvaranje Slovačke u mafijašku državu, nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka 2018., zapravo je natjeran na ostavku dvije godine kasnije.

– Mir je jedino rješenje. Odbijam biti kritiziran i etiketiran kao ratni huškač samo zato što govorim o miru, dok se oni koji podržavaju rat i ubijanje nazivaju mirovnim aktivistima. Sve nam je pobrkano u glavi. U Ukrajinu nećemo poslati niti jedan metak iz državnih zaliha, rekao je Robrt Fico, SMER.

Prijetnja je zazvonila na uzbunu u zapadnim prijestolnicama. Bratislava je bila lojalan i postojan saveznik, opskrbljujući Kijev projektilima zemlja-zrak i helikopterima, čak je donirala cijelu svoju flotu starih borbenih zrakoplova MiG-29.

„Progresivna Slovačka“ liberalna, prozapadna stranka koja obećava nastavak vojne pomoći Ukrajini, nudi viziju otvorenog, tolerantnog, kozmopolitskog društva.

– Ovi su izbori zapravo odabir između povratka u prošlost, što nudi gospodin Fico, puta u međunarodnu izolaciju. Ili možemo izabrati budućnost demokratske Slovačke kao aktivnog dijela Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, rekao je Michal Šimečka, Progresivna Slovačka.

Parlamentarni izbori u Slovačkoj

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Socijaldemokratska stranka „Hlas”, bivšeg Ficov „učenika” Petra Pellegrinija, mogla bi biti svojevrsni jezičac na vagi. Treća je, s potporom od oko 13 posto.

– Za mene je važnije da buduća koalicija bude stvorena od ideološki bliskih stranaka koje se mogu dogovoriti oko prioriteta Slovačke, ali i stranaka koje donose stabilnost i mir, bez dezorganizacije, rekao je Peter Pellegrini, Hlas.

Koristeći široko rasprostranjeno razočarenje građana u političare koji pokušavaju poboljšati životni standard i suzbiti korupciju, za vlast se bore i ekstremno-desničarske stranke. „Republiku”, koja je zadržala neonacističke karakteristike”, podupire oko osam posto građana.

Ankete pokazuju da bi u novom parlamentu moglo biti čak 10 stranaka. Raste vjerojatnost kako nitko neće moći sastaviti održivu koaliciju. A to znači da su neki novi izbori možda tu, odmah iza ugla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Godišnjica smrti Tome Zdravkovića: Na šta je mislio kad je pjevao da je dotakao dno života?

Godišnjica smrti Tome Zdravkovića: Na šta je mislio kad je pjevao da je dotakao dno života?

Desio mi se potpuni kolaps

Desio mi se potpuni kolaps