in

Kanita Brka novi stipendista kompanije Mozzart

Kanita Brka novi stipendista kompanije Mozzart
Slatka-Tajna.Eu
Kanita Brka novi stipendista kompanije Mozzart

Atletikom se bavi samo pet godina, a za njeno ime se već čulo izvan granica BiH.

Ova dvanaestogodišnjakinja ima više medalja nego godina života. Višestruka je prvakinja BiH u bacanju kugle i državna rekorderka za mlađe kategorije. Ona je Kanita Brka iz Zenice koja u bacanju kugle obara sve prepreke, pa i rekord za mlađe juniorke star 40 godina!

Atletski stručnjaci je smatraju velikim potencijalom, što su prepoznali i u kompaniji Mozzart, izabravši je za svog novog stipendistu.

Prije svega, čast mi je da me jedna velika kompanija, kao što je Mozzart, stipendira. Drago mi je što podržavaju uspjehe mladih sportista. Ova podrška mi mnogo znači jer, zahvaljujući Mozzartu, mogu da učestvujem na većem broju takmičenja. Hvala im što su prepoznali moj talenat- poručuje uspješna mlada bacačica kugle.Kanita je rođena 2011. u Zenici, a bacanje kugle počela je da trenira sa sedam godina u Atletskom klubu Zenica. Na Državnom prvenstvu za cicibane 2019. ostvaruje svoj prvi, veliki uspjeh i postaje prvakinja BiH.

Godinu kasnije brani titulu prvaka BiH u kategoriji cicibana i ponovo osvaja prvo mjesto na prvenstvu BiH za pionire. Iste godine na Izboru sportiste 2020. proglašavaju je za sportsku nadu Zeničko-dobojskog kantona.

Već 2021. ponovo postaje prvakinja BiH u dvorani za cicibane. Svoju dominaciju u kategoriji cicibani ostvaruje u maju iste godine kada, treći put zaredom, postaje prvakinja BiH u bacanju kugle. Mjesec dana kasnije brani titulu prvaka u kategoriji pionira.

Kruna uspjeha dolazi joj u septembru 2021. gdje na Međunarodnom atletskom mitingu u Čitluku ostvaruje prvo mjesto u kategoriji djevojčica. Stručnjaci je smatraju velikim potencijalom, što je opravdala osvajanjem prvih mjesta na prvenstvima BiH u kategorijama cicibanki i pionirki.

Na Prvenstvu BIH za pionire 2023. osvaja prvo mjesto u bacanju kugle težine 2 kg, bacivši je na 13,90 m. Pobjednica je Uskršnjeg međunarodnog mitinga Split 2023. sa rezultatom od 12,82 m u bacanju kugle od 3 kg, čime je ujedno i oborila klupski rekord za mlađe juniorke- star 40 godina.

Ovim uspjehom, a posebno onim u Splitu, Kanita je ostvarila najbolje rezultate u istoriji atletike u BiH za njen uzrast. Nadam se da AK Zenica i bh. atletika dobijaju novu šampionku – poručio je tada Mehmed Skender, čuveni trener naših olimpijaca.

Kanita je trenutno fokusirana na treninge sa svojim trenerom i na školske obaveze, a nedjelja joj je rezervisana za porodicu, druženje i odmor.

U narednom periodu želi da nastavi kontinuitet dobrih rezultata i da u skorijoj budućnosti ispuni norme za velika takmičenja.

Za sve buduće sportske nade, Kanita ima jasnu poruku.

“Poručila bih mladima i svima koji se bave mojim sportom da nastave uporno trenirati jer će se trud jednoga dana isplatiti.”

U kompaniji Mozzart nastavljaju da bodre Kanitu u obaranju novih rekorda, kao i brojne druge mlade talente širom zemlje koji sanjaju velike snove.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

27-godišnjeg policajca tužiteljstvo tereti za ubojstvo 21-godišnjakinje

27-godišnjeg policajca tužiteljstvo tereti za ubojstvo 21-godišnjakinje

Ovo je najgora hrana za naše arterije

Ovo je najgora hrana za naše arterije