in

Debljina je vodeći javnozdravstveni problem današnjice

Debljina je vodeći javnozdravstveni problem današnjice
Slatka-Tajna.Eu
Debljina je vodeći javnozdravstveni problem današnjice

Sanja Musić Milanović

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović na UN-ovu skupu u New Yorku istaknula je da je debljina vodeći javnozdravstveni problem današnjice te da se u njegovo rješavanje moraju uključiti svi društveni sektori, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Musić Milanović sudjelovala je na panelu pod nazivom Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike koji je održan u UN-u u New Yorku u organizaciji Programa UN-a za razvoj (UNDP), Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlade Kraljevine Norveške.

Ona je naglasila važnost sinergije zdravstvenih i ekonomskih politika za unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti stanovništva te se posebno osvrnula na problem debljine.

Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice s vrlo visokim ekonomskim opterećenjem za europske države, čak preko 2 posto BDP-a”, rekla je, dodajući da je debljina problem koji zahtijeva dugoročnu predanost i sudjelovanje svih društvenih sektora.

– Jedino tako možemo dugoročno unaprijediti zdravlje naše djece, ali i ostvariti značajne ekonomske uštede, rekla je Musić Milanović koja se u svojoj karijeri liječnice posebno bavi promicanjem zdravlja i borbom protiv debljine u djece i odraslih.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Napomenula je kako su dugoročna predanost te intenzivno umrežavanje i zajedničko djelovanje temelj odgovora na ovaj galopirajući javnozdravstveni problem što je, podsjetila je, istaknuto i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na summitu supružnika europskih lidera održanom u Zagrebu u svibnju ove godine, kaže se u priopćenju.

– U Zagrebačkoj deklaraciji istaknuta je potreba da Svjetska zdravstvena organizacija osnuje Europski centar za prevenciju debljine u djece. Hrvatska se ponudila i iskazala namjeru da taj centar bude smješten upravo u Zagrebu kao središnja točka zajedničkih napora u rješavanju zajedničkog problema debljine u djece, istaknula je na panelu u New Yorku, izrazivši nadu da će taj centar biti osnovan što prije.

Ovaj panel okupio je ugledne predstavnike svjetskih vlada, ekonomiste, porezne i zdravstvene stručnjake, a fokus je stavljen na pitanje kako države mogu sinergizirati fiskalne politike, oporezivanje i ciljeve održivog razvoja kako bi potaknule stvaranje društva obilježena blagostanjem, pravednošću i održivošću.

Među njima je bio i svjetski stručnjak, nobelovac Joseph Stiglitz te predsjednica Vlade Islanda Katrín Jakobsdóttir, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, administrator UNDP Achim Steiner i generalni direktor Norveške agencije za razvojnu suradnju Bård V. Solhjell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Omčo VS Sin – ČOKOLADA PENALTY CHALLENGE

Omčo VS Sin – ČOKOLADA PENALTY CHALLENGE

Košarkaši Partizana savladali Igokeu za plasman u finale ABA Superkupa

Košarkaši Partizana savladali Igokeu za plasman u finale ABA Superkupa