in

Tužna sudbina samohranog oca šestoro mališana ujedinila Dervenćane

Tužna sudbina samohranog oca šestoro mališana ujedinila Dervenćane
Slatka-Tajna.Eu

DERVENTA – Porodicu Kozarov iz Dervente zadesila je velika tragedija kada je prije mjesec dana borbu protiv teške bolesti izgubila Kristina Kozarov, voljena kćerka, supruga i majka šestoro mališana.

Tragedija ove porodice ujedinila je humane ljude u Derventi pa će zajedničkim snagama i uz podršku grada Derventa, Centra za socijalni rad, Organizacije “Srpska kuća” i derventskih privrednika biti dovršena izgradnja porodične kuće u Novom naselju, čiju gradnju je prekinula opaka bolest i Kristinina smrt.

Potvrdila je to za “Nezavisne novine” Maja Popović, direktorica Centra za socijalni rad u Derventi, koja ima samo riječi hvale za Kozarove.

“Ovo je funkcionalna porodica, za koju smo mi u Centru za socijalni rad prvi put čuli kada se majka Kristina razboljela. Njen suprug Željo je došao kod nas da podigne dokumentaciju i ostvari pravo iz socijalne zaštite za pomoć i njegu drugog lica. Oni su funkcionalna porodica, koja živi od svoga rada i svog dinara, nikada nisu živjeli na račun sistema. Ubrzo se sve u roku od dva mjeseca izdešavalo i Kristina je, nažalost, preminula. Psiholog koji radi na zaštiti maloljetnih lica i ja smo se javili ocu te posjetili porodicu u porodičnoj kući gdje trenutno žive. Pitali smo ga kako da pomognemo i da im bar malo olakšamo tugu”, priča Popovićeva.

Dodaje da su se na licu mjesta uvjerili da je riječ o vrijednoj i čestitoj porodici, koja nije tražila nikakvu vrstu pomoći.

“Pomoć oko šestoro mališana Želji pružaju punac i punica, koji su priskočili u pomoć od trenutka kada se Kristina razboljela. Dugoročno gledano, najviše mu je potrebna pomoć da završi izgradnju kuće u Novom naselju, koju je započeo sa pokojnom suprugom. Oni trenutno borave u kući, koja je oko 15 kilometara udaljena od grada, ali i od seoske škole koju djeca pohađaju u Kalenderovcima. Treće dijete uskoro kreće u prvi razred, a tu je, naravno, i potreba za vannastavnim aktivnostima, kao i potreba za vrtićem jer najmlađe dijete ima svega četiri mjeseca. Željo je zaposlen, djecu ima ko da čuva i, kako je rekao, preseljenje i završetak gradnje kuće bili bi najveća olakšica za njihovu porodicu”, objašnjava Popovićeva.

Dodaje da su odmah pristali, iako su izašli van nadležnosti jer po djelatnosti ustanove – Centar za socijalni rad ne rješava stambena pitanja.

“Obavili smo odmah razgovor sa gradonačelnikom Miloradom Simićem, koji je podržao ovu ideju i rekao da mu samo kažemo kada, šta, koliko i u kom momentu treba da pomogne. Takođe, stupili smo u kontakt i s Organizacijom ‘Srpska kuća’, koji su se odazvali saradnji. Derventski privrednici su se u velikom broju odazvali ovoj akciji, posebno jer mnogi poznaju Želju Kozarova, koji je zaposlen u jednoj privatnoj građevinskoj firmi i u slobodno vrijeme se bavi građevinskim radovima. Svi za njega kažu da je vrijedan, odgovoran i čestit čovjek. Kada sam počela da zovem naše privrednike, tako su se ljudi rado odazivali akciji i sami se javljaju, jer svi prepoznaju njega kao čovjeka koji se igrom sudbine našao u teškoj životnoj situaciji i prepoznali su potrebu da mu se pomogne”, kaže Popovićeva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Dodaje da su ova djeca djeca svih građana Dervente, ali i budućnost Republike Srpske.

“Centar za socijalni rad kao organ starateljstva prepoznao je roditeljske kapacitete Želje Kozarova. On je sposoban i motivisan da izvršava svoju roditeljsku ulogu. Kuća u izgradnji je jako blizu njegovih punca i punice, tu je i vrtić, škola, i organizacija života i obaveza će biti lakša ovoj porodici koju je zadesila ogromna tragedija”, kazala je Popovićeva.

Željo Kozarov u razgovoru za “Nezavisne novine” kaže da je zahvalan svim ljudima dobrog srca koji su odlučili da na bilo koji način pomognu njemu i njegovoj djeci i nada se da će radovi oko kuće uskoro biti završeni.

“Nisam očekivao ovoliku podršku i hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, ili planiraju pomoći. Djeca su dobro koliko mogu biti, jedan od sinova je nedavno imao manju operaciju, ali oporavlja se. Majka moje supruge mi puno pomaže oko djece, velika mi je podrška od trenutka kada se supruga razboljela i sada kad je više nema među nama. Ona je sa djecom dok ja radim, a svaki slobodan trenutak gledam da provedem s njima. Supruga i ja smo zajedno gradili novu kuću, ali kako se ona razboljela morali smo stati jer je, nažalost, smrt bila jača od nje”, kazao je Kozarov.

Maja Popović poručuje da svi koji žele pomoći izgradnju ovog porodičnog doma to mogu učiniti uplatama novčanih priloga na žiro račun 5722260000574084 otvoren u Mikrofin banci na ime Željo Kozarov. Takođe, mogu se obratiti i Centru za socijalni rad na broj telefona 053/311-080.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Napad na Odesu drugu noć zaredom

Napad na Odesu drugu noć zaredom

Savršena glatka koža spremna za plažu u 2 koraka! / Bljesak.info

Savršena glatka koža spremna za plažu u 2 koraka! / Bljesak.info