in

EP želi odvratiti moćnike od strateških tužbi protiv novinara

EP želi odvratiti moćnike od strateških tužbi protiv novinara
Slatka-Tajna.Eu
EP želi odvratiti moćnike od strateških tužbi protiv novinara

Zgrada Europskog parlamenta

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su u utorak svoje stajalište za pregovore s Vijećem EU-a o pravilima protiv ušutkavanja i financijskog iscrpljivanja novinara i aktivista preko SLAPP tužbi. 

Eurozastupnici su s 498 glasova za, 33 protiv i 105 suzdržanih usvojili pregovaračko stajalište o novim pravilima za zaštitu novinara, medijskih organizacija, boraca za ljudska prava, aktivista, istraživača i umjetnika od strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPP).

Izvjestitelj, socijaldemokrat Tiemo Wolken rekao je u ponedjeljak da Europski parlament ovim stajalištem šalje poruku da će “rad svih novinara i novinarki u Europskoj uniji biti zaštićen”, a povjerenica Europske komisije Vera Jourova poručila je da se vrijeme i resursi novinara i aktivista trebaju trošiti na “zaštitu zdravlja demokracije”, umjesto na zlonamjerne sudske postupke.

Europski parlament založio se za primjenu novih pravila i u prekograničnim slučajevima kad se tužitelj, tuženik i sud ne nalaze u istoj zemlji ili kad je čin javnog sudjelovanja, primjerice članak, videozapis ili umjetničko djelo, od važnosti za više država članica.

Tužbe za klevetu mogle bi se podnijeti samo sudu u matičnoj zemlji tuženika, dok države članice ne bi trebale priznavati presude trećih zemalja u SLAPP tužbama protiv pojedinaca i poduzeća koji borave ili imaju poslovni nastan na njihovu državnom području.

Mjere zaštite predviđaju mogućnost traženja ranog odbacivanja tužbi, a u tom slučaju bi tužitelj trebao dokazivati osnovanost tužbe. Troškovi postupka pali bi na tužitelja, a osoba protiv koje je pokrenut postupak mogla bi tražiti naknadu za štetu. 

Raste broj SLAPP tužbi

To je ambicioznije stajalište u odnosu na ono koje je usvojilo Vijeće EU-a, pogotovo u pogledu naknade troškova i štete. Parlament i Vijeće EU-a sada mogu započeti pregovore na temelju svojih usvojenih stajlišta.

Europski parlament upozorio je na porast SLAPP tužbi u EU-u još u rezoluciji 2021. godine, a Komisija je godinu dana poslije iznijela prijedlog za zaštitu novinara, medijskih kuća i aktivista od pravnog uznemiravanja.

To pitanje aktualiziralo se nakon ubojstva Daphne Caruane Galizije. Malteška istraživačka novinarka bila je žrtva više od 40 tužbi prije nego što je postala i žrtva ubojstva u listopadu 2017. godine. Prema podacima Koalicije protiv SLAPP tužbi u Europi (CASE), Malta po tom pitanju stoji najlošije među članicama EU-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


SLAPP tužbe postaju sve veći problem i za Hrvatsku. Komisija je u godišnjem izvješću o vladavini prava u Hrvatskoj navela da su poduzeti “tek neki koraci” glede SLAPP tužbi i da to “ostaje značajan problem koji utječe na profesionalno okruženje novinara”.

HND je prošle godine predstavio rezultate ankete prema kojima je u Hrvatskoj bila aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara za povredu ugleda i časti u kojima tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna.

Krug zaštićenih “pretjerano proširen” na aktiviste

U raspravi održanoj u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta u Strasbourgu predstavnici desnih klubova zamjerili su što prijedlog obuhvaća i zaštitu aktivista i nevladinih organizacija, te upozorili da bi rano odbacivanje tužbi moglo narušiti prava oštećenih.

Gilles Lebreton je, govoreći u ime desnog kluba Identitet i demokracija, ustvrdio da je “krug osoba koje treba štititi pretjerano proširen na NVO aktiviste”. “Nisam uvjeren da su nevladine organizacije jednako ranjive kao novinari” rekao je i kao primjer spomenuo milijardera Georgea Soroša koji financijski podupire niz nevladinih organizacija.

Cristian Terhes je ispred Europskih konzervativaca i reformista načelno podržao prijedlog ali je ustvrdio da će “rano odbacivanje slučaja na početku sudskog procesa, samo zato što novinar tvrdi da je riječ o SLAPP-u, a da sudac zapravo ne provjeri meritum slučaja, stvoriti opasan presedan koji će potkopati vjerodostojnost tiska, kao i ugroziti prava bilo koje osobe da brani svoja prava na dobar ugled”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Resić ima novi klub u BiH, stiže i nogometaš koji je boravio na probi u Željezničaru ovog ljeta

Resić ima novi klub u BiH, stiže i nogometaš koji je boravio na probi u Željezničaru ovog ljeta

TIJELO U MODRICAMA I PODLIVIMA: Osvanuo zabrinjavajući snimak Sanje Vučić

TIJELO U MODRICAMA I PODLIVIMA: Osvanuo zabrinjavajući snimak Sanje Vučić