in

Hrvatska napreduje vrlo dobro, tehnički proces pristupanja je u tijeku

Hrvatska napreduje vrlo dobro, tehnički proces pristupanja je u tijeku
Slatka-Tajna.Eu
Hrvatska napreduje vrlo dobro, tehnički proces pristupanja je u tijeku

Andreas Schaal, direktor za globalne odnose i suradnju u OECD-u

Foto: HRT / HTV

Dubrovnik je danas i sutra domaćin velike međunarodne konferencije Dubrovnik Forum. Za sudionike se večeras organizira svečana večera na kojoj je domaćin premijer Andrej Plenković. 

Međunarodna konferencija Dubrovnik Forum 2023 počela je popratnim događanjima. Prvo događanje bilo je u organizaciji OECD, iako je službeno otvaranje sutra ujutro, kazao je novinar Danko Družijanić.

– Nakon svečanog otvaranja je prvi panel s najjačom postavom sudionika. Tu su predsjednici Vlade i Sabora, Andrej Plenković i Gordan Jandroković, glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, talijanski potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Taiani i europski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Joseph Borell. Oni će dati uvodni osvrt na temeljnu temu Foruma koju je lako razumjeti ako se pogleda naslov ovogodišnjeg skupa i njegov logotip, moglo bi se reći ovako: “Upravljanje i preslagivanje šahovskih figura na globalnoj ploči”, dodao je.

– Govorit će se o posljedicama ukrajinskog rata, energetskim i okolišnim izazovima, ali i nekim novim krizama poput trgovinskog rata Zapada i Kine oko tehnologije i rijetkih sirovina. Bit će riječi i o krizama koje su nama znatno bliže, po razumijevanju, uzrocima i zemljopisno. Naravno, Zapadni Balkan ponovno “ključa”, tu je kriza koja se zaoštrava u BiH, a vrlo loš i nepovoljan je odnos Srbije i Kosova. Uglavnom bit će puno riječi o temama koje tište ne samo Hrvatsku nego i šire okruženje, istaknuo je Družijanić.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je novinarima na Dubrovnik Forumu kako Hrvatska na putu prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) stoji “jako dobro”.

– Ono što je bitno da Hrvatska koja je ostvarila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve, svoja članstva u najvažnijim međunarodnim organizacijama želi podijeliti t o upravo sa zemljama Zapadnog balkana, to je naše neposredno susjedstvo. Želimo raditi na izgradnji povjerenja, stabilnosti i podržavamo naravno europsku perspektivu svih tih zemalja, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Direktor Uprave za globalne odnose Andreas Schaal istaknuo je pak kako Hrvatska prema OECD-u napreduje jako, jako dobro.

– Tehnički proces pristupanja je u tijeku. Moj glavni tajnik Mathias Cormann uvijek kaže – proces će ići koliko god brzo može i trajat će koliko bude trajao. Ne mogu reći vaš datum ulaska, to je možda bilo jednostavnije tijekom ulaska u Schengen ili eurozonu. Kod OECD-a je više riječ o provođenju standarda i reformi, a za to je potrebno vrijeme. No poslije vam je bolje kao državi i kao društvu, istaknuo je Andreas Schall.

Grlić Radman i Schaal kasnije su održali uvodna izlaganja uoči prvog panela na Dubrovnik Forumu Radne migracije u Jugoistočnoj Europi: Kako ih najbolje iskoristiti

Grlić Radman je napomenuo kako se broj ekonomskih migranata iz jugoistočne Europe udvostručio od 1990-ih te da je potrebno intenzivirati rad na implementaciji strukturnih reformi kako bismo se suočili s izazovima koji koče održivi gospodarski rast..

Posebno je naglasio kako je važno bolje se povezati s iseljeništvom i to programima za olakšavanje povratka iseljenika, investiranje u prilike i transfer znanja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Schaal je kazao kako svaki peti državljanin zemalja jugoistočne Europe živi u inozemstvu te da čak svaki treći razmatra emigraciju.

– Taj faktor je izazov, kazao je.

No, istaknuo je kako OECD vidi u migracijama most s dva smjera pa tako brojna dijaspora može biti pokretač razvoja zemalja stečenim vještinama i kao investitori.

Na dvodnevnoj 16. međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum u Hotelu Palace sudjeluje više hrvatskih ministara, dio hrvatskih europarlamentaraca, ministri vanjskih poslova uglavnom zemalja jugoistočne Europe te pomoćnici ministara i državni tajnici više zemalja, predstavnici europskih institucija i međunarodnih organizacij.

Između ostalih, na konferenciji sudjeluju ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bugarske, kao i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar, posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak te Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Grlić Radman stoga ističe da Dubrovnik Forum pruža izuzetno važnu platformu kako bismo pokušali dati odgovore na neka važna pitanja jer ovdje su doista važni akteri.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je, kako je kazao Grlić Radman novinarima, otkazao svoje sudjelovanje.

– On je ipak otkazao, ne znamo koji su razlozi, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dinamo Minsk doveo veliko pojačanje pred dvomeč s FK Željezničar

Dinamo Minsk doveo veliko pojačanje pred dvomeč s FK Željezničar

Sjajna Lana Pudar danas u novom finalu

Sjajna Lana Pudar danas u novom finalu