in

Deset imena koja su zabranjena u svijetu

Deset imena koja su zabranjena u svijetu
Slatka-Tajna.Eu

Saznanje da postajete roditelj i da ćete imati bebu trenutak je koji je ispunjen emocijama. Ali kada taj početni šok nestane, vrijeme je da krenete u pripreme, počev od sobe za bebu, preko njenog dolaska u kuću, pa sve do izbora imena.

Izbor imena ume da bude zamršeniji nego što mislite jer postoje određena zakonska ograničenja.

Da kojim slučajem živite u SAD, imali biste apsolutnu slobodu u izboru imena. Naravno, možda ne želite da vaše dijete ima neko totalno “ludo” ime, ali je to u okviru vaših prava.

Tako recimo, u Nju Džerziju roditelji mogu da daju ime kakvo god žele, sve dok ono nije nepristojno i ne sadrži brojeve ili simbole, navodi portal “Travel and Leisure”.

Međutim, taj isti zakon dozvoljava da svom djetetu date ime, primjera radi, Adolf Hitler. Poznat je bizaran slučaj porodice Kembel koja je zbog toga završila na sudu 2009.

Oni su željeli da poslastičar na torti ispiše ime njihovog djeteta – Adolf Hitler Kembel što je ovaj odbio da uradi, pa su se sudili zbog nepružanja usluge, a ne zbog imena. Epilog, poslastičar je dobio slučaj, imao je pravo da odbije uslugu, a roditelji nisu morali da mijenjaju ime svom djetetu.

“Da su Kembelovi dali ime djetetu R2D2 (prim. aut. Ar-Tu-Di-Tu), vlasti bi intervenisale. Ovako, Adolf Hitler Kembel ne predstavlja nikakvu prepreku”, pojasnio je Karlot Larson, profesor prava na Univerzitetu Kalifornija.

I dok u SAD imate ovakve slobode, s druge strane, u drugim krajevima svijeta situacija je ograničenija. Predstavljamo vam 10 interesantnih imena koja su zabranjena ili samo nepoželjna u pojedinim državama.

Nutela zabranjena u Francuskoj

Uz izvinjenje svim ljubiteljima čoko-lješnika, ime Nutela je zabranjeno u Francuskoj. Francuski sud je 2015. godine zabranio roditeljima da svojoj ćerki daju ime po ovoj poznatoj robnoj marki. Ona se sada zove Ela.

Samo jedna IKEA u Švedskoj

Možda ste veliki obožavalac Ikeinih proizvoda, ali vam to ne daje pravo da svom djetetu date takvo ime.

Akuma nije poželjno ime u Japanu

Akuma na japanskom znači “đavo”. Iako nije potpuno zabranjeno, vlasti ohrabruju roditelje da svojoj deci daju prikladnija imena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Zaboravite na Lucifera na Novom Zelandu

Za razliku od Japana gdje ime koje znači “đavo” nije sasvim zabranjeno, nepoželjno je, na Novom Zelandu je ime Lucifer, kao i niz drugih potencijalno uvredljivih imena, apsolutno zabranjeno.

U Meksiku se ne možete zvati Robokap ili Fejsbuk

Meksiko je zabranio imena Robokap i Fejsbuk pod izgovorm da navode na nasilje.

Skraćena imena i nadimci nisu dozvoljeni u Portugaliji

U ovoj državi možete da se zovete Tomas, na primjer, ali Tom ili Toma ne. Skraćeni oblici imena, kao zvanična puna imena, ovde nisu dozvoljeni.

Epl (Jabuka), ali ni Dunje, Višnje i Jagode ne mogu u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. Zanimljivo je da su vlasti ove zemlje 2006. Godine “prognale” brojne nadimke i imena sa značenjem voća ili povrća.

U Italiji Venerdi (Petak) može biti samo dan u sedmici

Kada je jedan čovjek pokušao da da ime svojoj ćerki Venerdi, što na italijanskom znači petak, rečeno mu je da ne može. Zvaničnici su smatrali da ime spada u kategoriju “smešnih ili sramotnih” imena.

Guči, Mercedes i Šanel “ne postoje” u Švajcarskoj

I Švajcarska ima neka stroga pravila o davanju imena. Tako, ne možete djetetu dati ime po već postojećoj robnoj marki.

Linda je apsolutno zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Vlada Saudijske Arabije je 2015. zabranila čitav niz imena za koja je smatrala da su uvredljiva, uključujući i ime Linda.(?) Oni smatraju da sva nearapska, neislamska imena koja su u suprotnosti sa kulturom Saudijske Arabije ne treba da budu dozvoljena.

Kada je riječ o zabranjivanju imena u Srbiji – Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom djetetu izaberu ime, ali da ono ne bude pogrdno, da ne bude neko ime koje vrijeđa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine. U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu, matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku, prenosi City Magazine.

(N1)

 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sretna sam, u Beogradu imam veliku podršku

Sretna sam, u Beogradu imam veliku podršku

U SPOT ULOŽENO 10.000 EURA: Toni mokar do gole kože, jakna na njemu najskuplja

U SPOT ULOŽENO 10.000 EURA: Toni mokar do gole kože, jakna na njemu najskuplja