in

Raste li broj ovisnika u Hrvatskoj?

Raste li broj ovisnika u Hrvatskoj?
Slatka-Tajna.Eu
Raste li broj ovisnika u Hrvatskoj?

Alarmantni podaci godišnjeg europskog izvješća o drogama

Foto: HTV / HRT

Alarmantni podaci godišnjeg europskog izvješća o drogama. Rekordne zapljene čine samo 20 do 30 posto ukupnih količina na narkotržištu. Kakva je situacija u Hrvatskoj? Raste li broj ovisnika? Kakve opasnosti donose nove sintetičke droge? Može li se učiniti više u borbi protiv droga? 

Alexis Goossdeel, direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), rekao je kako je situacija ozbiljna i da se stvari dosta brzo mijenjaju.

– Dostupnost droga u EU je veća nego ikada. Zaplijenili smo 2021. godine 330 tona kokaina, 816 tona hašiša i 214 tona sintetičkog kanabisa. Istovremeno se proizvodi velika količina sinestetičkih droga. Otkrili smo velik broj laboratorija u kojima se te sintetičke droge proizvode. Svakoga tjedna otkrili smo novu psihoaktivnu tvar. Možemo reći da je situacija u EU ozbiljna. Posljedice su takve da danas govorimo da granica između teških i lakih droga blijedi, između dopuštenih i nezakonitih tvari, tako da se doista nalazimo u složenoj sadašnjici, rekao je.

Naglasio je kako smo svi u opasnosti da postanemo dugotrajni ili trenutačni ovisnici.

– Govorimo o epidemiji heroina i ovisnosti o heroinu, ali i novim tvarima, dodao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije, naglasio je kako je u Hrvatskoj izvršena dekriminalizacija kanabisa.

– Kanabis je propisan za medicinske potrebe, ali sljedeći korak koji se izuzetno forsira, a to je legalizacija. Priča se o izuzetno velikom i dobrom utjecaju na apsorpciju ugljičnog dioksida, na mogućnost korištenja biljke za proizvodnju više desetaka tisuća proizvoda, a ovdje isto tako se mora reći da je unatrag devet godina Hrvatska bila suočena u pet navrata s parlamentarnim prijedlogom za legalizaciju kanabisa, ali i lijeva i desna opcija je uvidjela da se radi o izuzetno štetnom prijedlogu koji bi stvorio velike troškove u zdravstvu, u socijalnoj politici, a najviše bi štetio mladima, rekao je.

Smatra da neke države koje su izvršile legalizaciju imaju jednostavno obrazloženje da to birači traže.

– Da bi se ovakva stvar izanalizirala, potrebna je cost-benefit analiza da se točno vidi što ona određenom društvu i državi nosi, a što odnosi. Ja smatram i tvrdim da bi legalizacija kanabisa u Republici Hrvatskoj bila jako štetna odluka, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

HUSEIN IBRAKOVIĆ PROVEO 51 GODINU U ZENIČKOM ZATVORU: Za sve je kriva majčina kletva

HUSEIN IBRAKOVIĆ PROVEO 51 GODINU U ZENIČKOM ZATVORU: Za sve je kriva majčina kletva

Neispričana priča o danu kada je Khabib uništio Conora: “Lako je moglo doći do ubistva”

Neispričana priča o danu kada je Khabib uništio Conora: “Lako je moglo doći do ubistva”