in

‘Koji su njihovi stvarni motivi?’

‘Koji su njihovi stvarni motivi?’
Slatka-Tajna.Eu
‘Koji su njihovi stvarni motivi?’

Višegodišnji problem vezan za poboljšanje vodoopskrbe više od 30 tisuća korisnika podvelebitskog primorja te otoka Paga i Raba trebao bi se riješiti vodom iz Gacke, a dopremala bi se tunelima koje će izgraditi HEP za svoju hidrocentralu u Senju. Takva odluka Trgovačkog društva “Vodovod Hrvatsko primorje” – Otočane je dignula na noge!

Za Otočane rijeka Gacka više je od ribičkih snova ili turističke ljepote. Diranje u tu svetinju, kako bi otoci i Podvelebit dobili vodu, Gačane je poprilično uznemirilo.

– Zašto oni moraju uništavati ovu predivnu našu kršku krasoticu koja je zaštićena Naturom 2000 koja je jedan europski fenomen. Koji su njihovi stvarni motivi?, pita se tajnik Udruge prijatelji Gacke, Grga Kostelac iz Otočca.

Predstavnici Južnog toka pak opskrbu svojih primorskih i otočnih potrošača planiraju osigurati kroz novu cijev koju će uskoro iskopati HEP za hidrocentralu u Senju, no ostaje pitanje gdje će se napraviti vodocrpilište na Gacki.

– Mi tek sad počinjemo raditi studijsku dokumentaciju okolišnu dokumentaciju koja će reći gdje je moguć zahvat na Gackoj, je li uopće moguć, i na koji način mi možemo napraviti alternativu vodoopskrbe za ovo područje, dodao je direktor Vodovoda Hrvatsko primorje, južni ogranak, Milan Nekić iz Senja.

Do sada je javnost o projektu malo znala.

– Nisu provedene javne rasprave, nisu provedene potrebne studije niti je provedena potrebna novelacija. Znači radilo se potpuno netransparentno i nije u skladu s propisima, naglasio je županijski vijećnik iz Otočca Berislav Kostelac

Ličko-senjski župan pozvao je sve buduće korisnike vode iz Like i Otočane da sjednu zajedno i stave karte na stol. Otočani su gotovo do incidenta branili Gacku optuživši čak bodule za otimanje vode kojom pune bazene.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Da smo se osjećali kao da smo došli u neku stranu državu, a kamoli u našu Ličko-senjsku županiju, poručio je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Gačani nemaju ništa protiv toga da se voda osigura svima, no ne na izvoru i na toku Gacke.

– Dobro stanje u slivu rijeke Gacke, ne dozvoliti da u bilo kojem smislu se ono poremeti, a druga zadaća je da se osigura što je moguće kvalitetnija vodoopskrba u priobalju, naglasio je direktor slijeva Sjeverni Jadran Gordan Gašparović, Hrvatske vode.

Svaki vodozahvat, kažu Otočani, poremetio bi cijeli ekosustav rijeke. Stoga će pratiti što će reći struka i studija koja bi na koncu trebala naći kompromis i za žedne primorce i vodom bogate Otočane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SAŠA POPOVIĆ PODIJELIO UTISKE NAKON AUDICIJA ZA „ZVEZDE GRANDA“: Sve se sada okrenulo

SAŠA POPOVIĆ PODIJELIO UTISKE NAKON AUDICIJA ZA „ZVEZDE GRANDA“: Sve se sada okrenulo

Prvo oglašavanje Darka Lazića nakon skandaloznog snimka sa nastupa: Hoće da mi skinu glavu, namjerno me sabotiraju! – Senzacija

Prvo oglašavanje Darka Lazića nakon skandaloznog snimka sa nastupa: Hoće da mi skinu glavu, namjerno me sabotiraju! – Senzacija