in

NAJVEĆI HIT ANE NIKOLIĆ: Šta je zapravo Romale-romali?

NAJVEĆI HIT ANE NIKOLIĆ: Šta je zapravo Romale-romali?
Slatka-Tajna.Eu

Stihovi pjesama u sebi često donose riječi ili fraze čija značenja ne poznajemo ili su tu kao kakav ukras, bez značenja, čija je jedina funkcija da stihu daju dovoljan broj slogova kako bi bio pjevljiv. Tako smo se u nekim proteklim vremenima mogli sretati sa stihovima koji nam pjevaju ti da bu di bu da, didule, ojdada ojda, tamba tamba tam, điđi miđi, baja papaja i sl.

Takve pjesme u javnosti obavezno izazivaju reakcije u kojima možemo čuti pitanja „šta to zanči?“. Pjesma koja je bez ikakve sumnje izazvala najveći broj takvih pitanja je „Romale romali“. Pomenutu numeru prvi put je 2006. godine izvela Ana Nikolić na Beoviziji, takmičenju za izbor pjesme predstavnice Srbije na Evroviziji. Osvojila je drugo mjesto, ali je zbog afere oko brojanja glasova kasnije tužila RTS, jer je smatrala da joj je pobjeda ukradena.

Osim te afere, pjesmu prati i zanimljiva anegdota vezana za njenog autora. Naime, na Beoviziji kao autor bila je potpisana Ljiljana Jorgovanović, dok Marina Tucaković tvrdi da je i ona u najvećoj mjeri učestvovala u njenom kreiranju, a da je tvorac fraze – romale romali Kiki Lesendrić. Pjesma nije pobijedila i nije otišla na Evroviziju, ali je postala hit koji je Anu Nikolić svrstao u sam estradni vrh.

Svi su pjevali „Romale romali“, te se neizbježno pitali o značenju fraze, zbog čega su se izrodile mnoge teorije o njenom nastanku i značenju. Tako se moglo čuti da romale romali znači čovjek i žena ili samo čovjek, jer u osnovi iz romskog jezika ima korijen rom, što znači čovjek. Kasnije su se pojavile teorije da se odnosi na Romula i Rema, likove iz rimske mitologije, da bi uslijedile one koje zastupaju stavove da je to magijska fraza koja se može prevesti kao ćiribu – ćiriba ili pak one koje tvrde da fraza uopšte nema značenje. Posebno je zanimljiva ona teorija koja kaže da se odnosi na ljubav, jer ukoliko romale pročitamo unazad, dobijemo el amor, što na španskom jeziku znači ljubav.

Koje god značenje da je ispravno, pjesmi se ne može osporiti njen magijski karakter. Od vatrenog znaka na nebu, vrelog noćnog vjetra, leda koji prži i mjeseca u znaku vodolije, pjesma nas vodi kroz mistični svijet na granici jave i sna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Romale romali“ fascinira, očarava i tjera na ples, dok istovremeno donosi dozu strepnje da će se iz sna preći u javu, da će kaiš ostati na sandali, da pojas sa haljine neće spasti, da će med biti slan kao suze. Da se to ne bi desilo, potrebno je da čujemo prave riječi. Romale romali i magija može da počne…

Piše: Ozren T.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Međunarodna teniska federacija se oglasila o Đokovićevoj poruci

Međunarodna teniska federacija se oglasila o Đokovićevoj poruci

‘SB’U OLIMPIJSKOM MUZEJU, TOMISLAV CVITANUŠIĆ NAKON ISPENJANOG EVERESTA: ‘Ja sam bio ‘izvođač radova’. Ovo je bio timski uspjeh’ (FOTO)

‘SB’U OLIMPIJSKOM MUZEJU, TOMISLAV CVITANUŠIĆ NAKON ISPENJANOG EVERESTA: ‘Ja sam bio ‘izvođač radova’. Ovo je bio timski uspjeh’ (FOTO)