in

Unatoč problemima, Split izgleda kao u ‘špici’ sezone

Unatoč problemima, Split izgleda kao u ‘špici’ sezone
Slatka-Tajna.Eu
Unatoč problemima, Split izgleda kao u ‘špici’ sezone

Promet u Splitu

Foto: HTV/IMS / HRT

Produljeni je vikend pa nam s Jadrana stižu sjajni turistički brojevi. Prednjači Split koji je i prije ovog vikenda u svibnju ostvario povećanje broja dolazaka za čak 37 posto, a samo ovaj vikend kroz zračnu luku prošlo je 33 tisuće putnika. No, svoj image globalne top-destinacije grad sve teže podnosi.

Na Peristilu kao da je špica sezone. Gužva, vrućina, traži se hlad. Turisti prigovaraju.

– Željela sam popiti pjenušac, ali bilo je preskupo. Mala čaša 10 eura, požalila se jedna od turistica.

No, što su cijene više, više je gostiju pa hotelijeri ne znaju kako će izdržati do jeseni. Svakim danom sve teže podnose nedostatak radnika. Nakon azijskih zemalja, pojedine agencije za zapošljavanje, kojih je u Hrvatskoj više od 400, spas traže u Južnoj Americi.

– Što se tiče osoblja, to je baš pravi pakao i jednostavno nema djelatnika ni za lijek, uzimamo bilo što, bilo koga, nije bitna kvalifikacija ,bitno da ima dvije ruke i noge i da zna pozdraviti, a samim time rušimo ono što smo godinama gradili, rekla je Nevena Tomaš Čikeš, direktorica hotela Santa Lucia.

Nepoćudni turisti, radovi na trajektnoj luci

Iako su gradske vlasti odlučile novčanim kaznama smiriti nepoćudne mlade goste, nedostatak komunalnih redara usporava provođenje odluke.

– Grad je postao globalna turistička destinacija i to sa sobom nosi veliku odgovornost i brojne izazove, kao što je i vidljivo iz velikog broja gostiju koji, naravno, troše i destinaciju i ljude. Pred nama je zahtjevna sezona, istaknula je direktorica TZ Splita, Alijana Vukšić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A da bi se barem u trajektnoj luci uvelo malo reda, počeli su radovi na ponovnoj uspostavi dvosmjernog prometa za koji struka tvrdi da će smanjiti svakodnevne prometne čepove.

– Očekujemo da će radovi trajat dvadesetak dana, tako da do službene turističke sezone planiramo sve skupa pustiti u funkciju, zaključio je Damir Babić, voditelj Odsjeka za promet Grada Splita.

Kroz jednu od najprometnijih luka Sredozemlja ove će godine prema najavama proći šest milijuna putnika, milijun više nego glasovite 2019-te. Svakodnevne priče o održivosti na teškom su iskušenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

FRIZURA ILDE ŠAULIĆ ŠOKIRALA SVE: Nema one plavuše na koju smo navikli

FRIZURA ILDE ŠAULIĆ ŠOKIRALA SVE: Nema one plavuše na koju smo navikli

PRAVO LICE ANĐELE ĐURIČIĆ: Pokazala koliko je bezobrazna i bez vaspitanja

PRAVO LICE ANĐELE ĐURIČIĆ: Pokazala koliko je bezobrazna i bez vaspitanja