in

Poslije poplava na zapadu BiH

Poslije poplava na zapadu BiH
Slatka-Tajna.Eu
Poslije poplava na zapadu BiH

Mašina za isušivanje zidova i poda radi danonoćno u kući Ajke Šertović, nakon što je voda izašla iz njene kuće poslije prošlosedmične poplave.

Mašina u kući Ajke Šertović radi 24 sata kako bi isušila podove i zidove.

Ajki i ostali građanima Bosanske Krupe, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, ovo je drugi put u proteklih pet mjeseci da pokušavaju sanirati posljedice štete od poplava nakon izlijevanja rijeke Une. Poplavljeno je više od 250 objekata.

U prizemlju kuće bile su poplavljene i sve električne instalacije i uređaji.

“Pretrpjeli smo katastrofalne štete. Dio namještaja su uspjeli podići na viši nivo. Očistili smo podove od mulja, a sad isušujemo podove i zidove”, kaže Ajka, koja je dio namještaja uspjela prenijeti prije poplave na sprat iznad prizemlja.

Građani sami isušuju, čiste i izvlače vodu iz kuća, poslovnih i pomoćnih objekata. Neki od njih su u kućama zatekli i zmije.

Trag koji je ostao na zidu kuće nakon što se rijeka povukla u korito.

Kako kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) u sanaciju su uložili vlastiti novac i ne znaju kolika je pričinjena materijalna šteta. Najavljuju da će pomoć tražiti od opštine.

Podovi će se sušiti oko 20 dana

U bosanskokrupskom naselju Mašići uz obalu Une poplavljena je kuća i Seide Patković. Kaže kako već danima pokušava sanirati bar dio šteta od vodene bujice.

Uplašena je i zbog zmija koje je zatekla u kući i dvorištu.

“Voda je bila po čitavoj kući, ima oznaka dokle je bila, evo dokle je bilo blato, juče čistili da se može proći. Ovuda nisam mogla proći koliko je bilo blata, pa sam juče platila momke da očiste”, dodaje ona, pokazujući zid sobe gdje je do prije par dana bila poplava.

Seida Patković pokazuje na zidu sobe koliko centimetara je bilo vode u kući.

Seida Patković pokazuje na zidu sobe koliko centimetara je bilo vode u kući.

“Oštećen je namještaj. Platila sam momke da ga malo podignu. Parket se digao i ovo ispod. Ja sam starija žena, ne razumijem se, ali puno je ovo štete. Nisam prijavila još ništa. Oni mi dali deterdženata da čistim. Građani skupljali i dali”, ističe ona.

Dodaje i da će morati podići laminat i ostaviti podove da se suše oko 20 dana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ajka i Saida najavljuju da će pomoć tražiti od opštinske vlasti čija komisija treba da procijeniti štetu.

“Naravno, treba da tražim i oni treba da iziđu u susret i da pomognu. Suprug je već slike dostavio, oni će napraviti procjenu. Nikada ne možete dobiti novaca koliko ste uložili”, dodaje Ajka.

Umjesto turista, voda u bungalovima

Pet dana od poplava, voda se još uvijek nije povukla iz dvorišta porodice Halkić.

Mladom bračnom paru Tariku i Naidi uništeni su bungalovi, namijenjeni za iznajmljivanje turistima. U tu investiciju su, kako ističu, ulagali godinama.

“Umjesto prvih gostiju koji su trebali stići 21. maja sve je bukvalno palo u vodu. Bio je to i projekat cijele familije i prijatelja. Sad je sve pod vodom, vidjećemo šta ćemo i kako dalje, isplati li se renovirati ili ćemo odustati, to ćemo vidjeti kad izađe voda”, navodi Tarik.

Bungalovi porodice Halkić i dalje su pod vodom.

Bungalovi porodice Halkić i dalje su pod vodom.

Sanaciju još nisu počeli, jer je cijeli kompleks, uključujući i četiri moderno opremljena bungalova, još pod vodom. Nivo vode je bio iznad metar, a ne znaju kolika je pričinjena materijalna šteta.

“Uložili smo sigurno na stotine hiljada maraka, izvor finansiranja su, uglavnom, bila kreditna sredstva putem projekata, međutim, sad je sve palo u vodu”, ističe on.

Otkazali su sve rezervacije do kraja juna, a vjerovatno će, kažu, morati i za cijelo ljeto.

“Teško je kad prije toga nešto pripremate nekoliko godina, pa onda nekoliko godina uložite, prvenstveno supruga i ja, pa onda naši roditelji, familija i prijatelji”, navodi Tarik.

"U privatni biznis smo uložili stotine hiljada maraka, a sada je sve pod vodom", kaže Tarik Halkić kome su uništeni bungalovi namijenjeni za goste.

“U privatni biznis smo uložili stotine hiljada maraka, a sada je sve pod vodom”, kaže Tarik Halkić kome su uništeni bungalovi namijenjeni za goste.

Poplave su prošle sedmice, uzrokovane obilnim kišama, pogodile nekoliko opština na području sjeverozapadne Bosne i Hercegovine gdje su se izlile lokalne rijeke. Stanje prirodne nesreće bilo je proglašeno za gradove Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i opštine Sanski Most i Velika Kladuša.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine iz tekuće rezerve budžeta je izdvojilo pola miliona eura za saniranje šteta.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

FBiH: Dobit banaka u prvom kvartalu 134,8 miliona KM

FBiH: Dobit banaka u prvom kvartalu 134,8 miliona KM

OGLASILA SE SINANOVA UDOVICA: I nakon Rašidove smrti prolazi kroz pakao

OGLASILA SE SINANOVA UDOVICA: I nakon Rašidove smrti prolazi kroz pakao