in

Reisul-ulema svečano otvorio Sarajevo Halal Fair 2023: „Pozivam privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju halal industriji“

Reisul-ulema svečano otvorio Sarajevo Halal Fair 2023: „Pozivam privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju halal industriji“
Slatka-Tajna.Eu
Reisul-ulema svečano otvorio Sarajevo Halal Fair 2023: „Pozivam privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju halal industriji“

Službeno otvaranje događaja održano je uz prisustvo istaknutih gostiju, sudionika, poslovnih lidera, stručnjaka i predstavnika halal industrije.

Ceremoniju otvaranja započeo je dr. Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je u svom govoru istaknuo važnost Sarajevo Halal Faira kao platforme koja promovira halal vrijednosti, unaprjeđuje halal industriju, ne samo u ekonomskom smislu, već i sa vjerskog stanovišta.

„Sama riječ ‘halal’ sugerira dozvoljenost onoga što se poduzima: što se radi, proizvodi, zarađuje, konzumira itd., tj. legitimnost nečega takvog iz perspektive objavljene vjere. Prva asocijacija halala odnosi se na hranu, koja i jest njegova osnovna materija, no ova riječ obuhvata i mnogo toga drugoga – praktično sve sfere čovjekovih aktivnosti i djelovanja“, kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je da je halal vjerska obaveza sa stanovišta vjere, dok je sa pravnog stanovišta – pravo.

„Šta ovo znači? Znači da u nabavci sirovina za preradu, odnosu prema radnicima koji su uključeni u proizvodnju, prema distributerima i onima koji će koristiti ili konzumirati proizvode – ničije pravo ne bi smjelo biti zakinuto. To, pored ostalog, znači i da onaj kome je proizvod namijenjen ne smije biti obmanut, niti prevaren. Njegovo je pravo da bude tačno i precizno informiran o sastavu i kvalitetu proizvoda. Eto, u tome sa sastoji naša uloga, nas u Islamskoj zajednici, koja je 2006. i osnovala Agenciju za certificiranje halal kvalitete“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je dodao da Islamskoj zajednici “nije cilj biznis – o tome treba da vode računa oni koji posluju putem Agencije – naš cilj je osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što činimo stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu”, te naglasio da se  Agencija već snažno pozicionirala u regiji, ali i u svijetu.

„Međunarodni sajam halal industrije je odlična prilika i pruža velike mogućnosti za prezentaciju halal proizvoda, ali i za sklapanje trgovinskih aranžmana sa stranim privrednicima, investitorima i kompanijama. U tome je velika šansa i za našu nacionalnu ekonomiju, jer bez jake ekonomije nema ni jakog naroda. Neproizvoditi znači ovisiti o proizvodima drugih, što nama i našoj kulturi nije primjereno. Halal industrija može postati – i nadam se da hoće – snažan i pouzdan kanal za izvoz naših proizvoda. Stoga pozivam naše privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju ovoj industriji, da investiraju, ulažu u proizvodnju i pridružuju joj se. Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate.

Prilike, dakako, treba stvarati i njima se koristiti. Pa – krenite! Neka Bog Dragi blagoslovi vaše napore“, poručio je na kraju reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

U ime organizatora sudionicima se obratio Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma koji se zahvalio svim učesnicima, poslovnim partnerima i sponzorima koji su omogućili održavanje ovog sajma.

„Na Sarajevskom halal sajmu, koji se održava u isto vrijeme kada i 12. Sarajevo Business Forum u sali pored ove, imamo privilegiju da slušamo renomirane stručnjake, učestvujemo u dinamičnim panel diskusijama i istražujemo inovativne ideje i rješenja. Kroz ove razgovore i razmjene možemo pomaknuti granice halal industrije i otključati njen puni potencijal“, kazao je Selimović.

Prisutnima se obratio i Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH  koji je kazao:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Izuzetna mi je čast obratiti vam se ispred suorganizatora Sarajevo Halal Sajma 2023. Ovo je prilika da istaknem bogatstvo i raznolikost halal industrije, ali i značaj ovog sajma kao platforme za promociju i povezivanje halal proizvoda i usluga. Halal kao koncept koji je usklađen sa islamskim principima promovira kvalitet i dodatnu vrijednost i danas privlači sve veći interes tržišta širom svijeta. Zahvalio bih se BBI banci koja je prepoznala halal industriju kao važan segment za razvoj naše privrede“, kazao je Alihodžić i istakao da u BiH trenutno ima oko 7000 certificiranih proizvoda halal certifikatom te da zbog rasta halal industrije u našoj zemlji imamo sve veći porast turista.“

Potpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić je kazao da je u BiH oko 10.000 ljudi uposleno u halal industriji, te da je ovo brzorastuća industrija koja je veoma važna za privredu naše zemlje.

“Naša komora posebnu pažnju posvećuje promociji i konekciji domaćih kompanija koje posluju po halal certifikaciji, kako u regionu, tako i u svijetu. Otvoreni smo za sve kompanije koje posluju po halal uvjetima da nam se pridruže u ovoj inicijativi promocije, umrežavanja i jačanja halal industrije u našoj zemlji“, kazao je Jašarspahić.

U ime strateškog partnera 3. Sarajevo Halal Faira, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, obratio se i ministar Zlatko Mijatović koji je rekao da je Vlada KS svjesna značaja  koju halal industrija ima na globalnom nivou, ali i na nivou BiH.

„U privrednom smislu halal industrija je najbrže rastuća industrija u svijetu i predviđanja su da će do 2027. rasti do nekoliko triliona dolara. U prethodnih nekoliko dana Sarajevo je centralno mjesto iznimno važnih dešavanja međunarodnog karaktera. Na ovom sajmu učestvuju stotine multinacionalnih kompanija koje su sa halal proizvodima i uslugama prisutne i na globalnom tržištu, ali i domaće kompanije iz različitih sektora privrede što svjedoči važnosti ovog događaja“, kazao je Mijatović i dodao da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo poduzelo konkretne mjere za rast halal industrije u Kantonu Sarajevo u vidu poticaja malih firmi u koje je investirano 1,4 miliona KM.

Prvog dana Sarajevo Halal Fair-a otvoren je Međunarodni kongres o halal-kvaliteti čiji su organizatori osim BBI banke i Agencije za certificiranje halal kvalitete, Tehnološki fakultet Univeziteta u Tuzli, Standards and Metrology Institute for Islamic Countries (SMIIC), te brojni drugi domaći i međunarodni partneri.

Na Kongresu  učestvuje više od 30 predavača iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Program Kongresa će trajati dva dana i podjeljen je u sedam sesija koje obrađuju oblasti halal standardizacije, akreditacije, halal certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama.

U sklopu Sarajevo Halal Fair-a biće održane zanimljive panel diskusije i promocije knjiga. Halal sajam traje do 19.05.2023. godine, a ulaz je besplatan.

Strateški partner 3. Sarajevo Halal Faira je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Pokrovitelj Sajma je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sajam se održava uz podršku dioničara BBI banke: Islamic Development Bank (IsDB) Group, Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) i Dubai Islamic Bank (DIB), te brojnih drugih domaćih, regionalnih i međunarodnih partnera.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zrinjski pobijedio Velež i osvojio dvostruku krunu! / Bljesak.info

Zrinjski pobijedio Velež i osvojio dvostruku krunu! / Bljesak.info

Lana Pudar četvrta u finalu takmičenja u Barseloni

Lana Pudar četvrta u finalu takmičenja u Barseloni