in

U četvrtak osjetno toplije, jačanje južine, lokalno moguća kiša

U četvrtak osjetno toplije, jačanje južine, lokalno moguća kiša
Slatka-Tajna.Eu
U četvrtak osjetno toplije, jačanje južine, lokalno moguća kiša
Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

“Slijedi promjenjivo vrijeme, uz sunčana razdoblja te do nedjelje osjetno toplije, ali i vjetrovito, uz umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jako jugo. Pritom će osobito za vikend povremeno biti kiše, na Jadranu i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, a s početkom sljedećeg tjedna izgledno je još jedno zahladnjenje uz sjeverni vjetar, na Jadranu jaku buru.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika 3” dodatno je komentirala:

“Uz porast temperature tlak zraka će do subote biti u padu, zatim slijedi porast tlaka, ali i zahladnjenje. Uz to će se i biometeorološke prilike iz dana u dan mijenjati, pa tomu treba prilagoditi i aktivnosti.”

U nastavku Dunjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak osjetno toplije, jačanje južine, lokalno moguća kiša

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U četvrtak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a prema večeri i u noći uglavnom u Baranji može pasti malo kiše. Temperatura zraka u porastu, jutarnja između 4 i 6 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne povremeno umjeren do jak, u višim predjelima i olujni jugozapadnjak. Bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Navečer i u noći mjestimice može pasti malo kiše. Najniža temperatura za 5 do 8 °C viša nego u srijedu, a najviša dnevna oko 19 °C.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, a u dijelu Istre, Kvarnera te Gorskom kotaru može pasti malo kiše, osobito u drugom dijelu dana. Poslijepodne će biti i vjetrovito uz umjeren do jak, u gorju na udare i olujni jugozapadnjak, na moru i jugo i južni vjetar. More malo do umjereno valovito, ponegdje i valovito. Mraza u gorju neće biti, a najviša temperatura između 10 i 15 °C, na moru od 15 do 17 °C. 

Barem djelomice sunčano na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjeren do jak južni vjetar i jugo, u zaobalju i jugozapadnjak. Danju ugodno uz temperaturu između 16 i 19 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz najviše sunčanog vremena, te povremeno umjereno, prema otvorenom i jako jugo.”

Južina i povremena kiša, a od nedjelje hladnije, bura

U petak na kopnu novo naoblačenje sa zapada, do kraja dana u većem dijelu unutrašnjosti i kiša. U dane vikenda promjenjivo, povremeno s kišom te postupno hladnije. U petak će puhati mjestimice jak jugozapadnjak, a u nedjelju umjeren sjeverni vjetar.

Na Jadranu promjenjivo, u petak s kišom uglavnom na sjeveru, u noći uz mogućnost za izraženije pljuskove. Za vikend malo hladnije uz povremenu kišu. Jako jugo u petak, a u nedjelju na sjevernom dijelu zapuhat će bura.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
HANA – MOJ DILBERE (HIP HOP REMIX)

HANA – MOJ DILBERE (HIP HOP REMIX)

Stari i provjereni trik za čišćenje lavaboa

Stari i provjereni trik za čišćenje lavaboa