in

Reagiranju nuncijature na Hranića posvetiti pažnju

Reagiranju nuncijature na Hranića posvetiti pažnju
Slatka-Tajna.Eu
Reagiranju nuncijature na Hranića posvetiti pažnju

Đuro Hranić

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u priopćenju o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića ističe da nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava. Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da reakcija Svete Stolice nije neočekivana, ali niti uobičajena pa joj treba posvetiti pažnju.

Nadbiskup Hranić održao je 21. ožujka konferenciju za novinare o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, a tiče se župnika u Sotinu Zlatka Rajčevca. Hranić je odbacio optužbe za zataškavanje te je rekao da je slučaj prijavio DORH-u, ali župnika nije premjestio iz Sotina jer je, kako je rekao “tada bio već star i bolestan” te da bi mu se “srušio cijeli svijet”. 

Nuncijatura je u priopćenju objavljenom u srijedu potvrdila da je Hranić formalno poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

Žrtve moraju biti u središtu

– Ova Apostolska nuncijatura ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle, stoji u priopćenju. Međutim, dodaje se, trenutačno zakonodavstvo po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.

– Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare, ističe Nuncijatura.

Izostanak suosjećanja ne može se sankcionirati, osim ako tako ne prosudi Dikasterij u Vatikanu

– Što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića, dodaje se, “kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa”. Suosjećanje se, naime, “može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten”, naglašava se.

Nuncijatura podsjeća da se papa Franjo već 2015. godine ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: “Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao”.

– To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti, poručuje Nuncijatura te “izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol”.

Maštruko: Reagiranje Svete Stolice nije uobičajeno, treba mu posvetiti pažnju

Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da reakcija Svete Stolice, u kojoj kritizira đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića zbog izostanka empatije prema žrtvama seksualnog nasilja, nije neočekivana, ali niti uobičajena pa joj treba posvetiti pažnju.

– Reagiranje nije toliko uobičajeno što se tiče prakse Svete Stolice, nije to rutinski postupak, ali nije neočekivano – to Sveta Stolica može i u nekim drugim slučajevima kad su u pitanju drugi postupci, ne dirajući u pravo biskupa da odlučuje o stvarima na svom području, rekao je Maštruko.

Smatra da je priopćenje sukladno napucima, ponašanju i stavovima pape Franje te da tu nema ničeg posebnog što bi se razlikovalo od dosad zauzetih stavova, izjava i odluka pape.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Maštruko napominje kako treba imati na umu da nuncij nije samo diplomatski predstavnik pape, već zastupa papu kod biskupske konferencije, odnosno Katoličke crkve u Hrvatskoj.

– Njegovo se reagiranje ne može zaobići, nego dapače mora mu se posvetiti pažnja i apsolutno ga crkvena hijerarhija treba uvažavati, rekao je Maštruko.

Dodao je da nuncijatura nije negirala ni opovrgnula odlučujuću ulogu, odnosno stavove biskupa i njegovo pravo da odlučuje u tim slučajevima, ali je na neki način izrekla kritiku njegovog ponašanja na konferenciji za novinare kao i izostanak empatije prema žrtvama.

Kritika, kaže Maštruko, nije izrečena u odnosu na sam postupak nadbiskupa jer je u priopćenju rečeno da je postupio sukladno napucima slijedom kojih je prijavio slučaj državnim organima u Hrvatskoj i pokrenuo postupak pred nadležnim Dikasterijem Svete Stolice.

– Kritika se odnosi na izostanak empatije i činjenicu da je mogao koristiti svoje ovlasti da eventualno razriješi svećenika, naveo je Maštruko.

Na pitanje smatra li da u Crkvi nedostaje empatije za žrtve, Maštruko je rekao da je teško reći za sve slučajeve i da se to ne događa samo u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, već i u svjetskim okvirima.

– Izostali su empatija i postupanje i zato smo svjedoci velikog broja slučajeva koji se otvaraju jer nije postupano onako kako nalaže i sam nauk Katoličke crkve, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koliko SAD ulaže u bh. entitet Republika Srpska?

Koliko SAD ulaže u bh. entitet Republika Srpska?

Konferencija o digitalizaciji održana u Sarajevu okupila je regionalne ministre, stručnjake, donatore i finansijere

Konferencija o digitalizaciji održana u Sarajevu okupila je regionalne ministre, stručnjake, donatore i finansijere