in

Za dvije sedmice izvršeno 755 pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

Za dvije sedmice izvršeno 755 pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH
Slatka-Tajna.Eu
Za dvije sedmice izvršeno 755 pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH

U okviru provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti sive ekonomije, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u periodu od 13. do 24.3.2023. godine izvršili 755 pojačanih inspekcijskih nadzora i 3 kontrolna nadzora, u kojima su evidentirani prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 318 prekršajnih naloga s finansijsim teretom od 531.552,00 KM.

Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdato je 57 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko iste otklone u ostavljenom roku. Izrečena su i 22 rješenja o zabrani (17 rješenja o privremenoj zabrani rada za fizičko lice zbog neposjedovanja sanitarne knjižice i 5 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala), a za naplatu na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak je evidentiran iznos od 182.324,00 KM. U nadzorima u oblasti radnih odnosa u saradnji s kantonalnim inspekcijama rada, zatečeno je 18 radnika na crno.

U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, utvrđeno je da svaki od 315 kontrolisanih subjekata posjeduje fiskalnu kasu, dok 55 subjekta u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune, zbog čega će biti prekršajno sankcionirani. Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane su Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH, a kreću se u rasponu od 2.500KM do 20.000KM za pravno lice – obveznika, od 1.000KM do 3.000KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000,00KM do 10.000,00KM za poduzetnika.

Nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period mart-avgust 2023. godine”.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivrede i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori će trajati do 22.8.2023. godine.

Apelujemo na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

Molimo građane da uočene nepravilnosti u radu privrednih subjekata prijave putem:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


kontakt forme „Prijavi nepravilnost“ na web stranici FUZIP (https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/

telefona za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-maila: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Koje baštenske biljke cvjetnice možete posijati do kraja marta

Koje baštenske biljke cvjetnice možete posijati do kraja marta

Napuštena sela u okolini Sarajeva

Napuštena sela u okolini Sarajeva