in

U utorak sunčanije, ali hladnije te i dalje vjetrovito, ponegdje pljuskovi

U utorak sunčanije, ali hladnije te i dalje vjetrovito, ponegdje pljuskovi
Slatka-Tajna.Eu
U utorak sunčanije, ali hladnije te i dalje vjetrovito, ponegdje pljuskovi

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

U utorak će biti sunčanije, ali hladnije nego u ponedjeljak, u unutrašnjosti mjestimice uz jutarnji mraz. U većini će krajeva još puhati umjeren, mjestimice ijak, pa i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i bura, na udare ponegdje i orkanska. Lokalno su mogući pljuskovi kiše, na kopnu i snijega, osobito poslijepodne.

U stabilniju i mirniju srijedu jutro još hladnije, na kopnu uz češći i jači mraz nego u utorak. Tijekom dana počinje nova južina i zatopljenje, koje će se nastaviti do petka, na većini Jadrana i dulje. Pritom će od četvrtka ponovno biti oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu već u drugom dijelu četvrtka, te osobito u nastavku tjedna, koji bi u dijelu Hrvatske mogao završiti s novim zahladnjenjem, u gorju i snijegom, na sjevernom Jadranu lokalnom burom… No, naravno, za detaljnije i pouzdanije prognoze za vikend valja još pričekati.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, i koja se zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak sunčanije, ali hladnije te i dalje vjetrovito, ponegdje pljuskovi

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U utorak na istoku Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Uz povremeno više oblaka mjestimice može biti kratkotrajne kiše ili pljuskova snijega. Bit će vjetrovito uz umjeren, povremeno i jak, na udare i olujan sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, a najviša dnevna između 8 i 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
malo niža jutarnja temperatura, uz pojavu slabog mraza. Bit će djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, u početku s jakom i olujnom burom koja će tijekom dana okrenuti na sjeverozapadnjak. U gorskim krajevima djelomice sunčano, mjestimice uz mogućnost pljuskova snijega, te uz umjeren i jak sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 0 °C, uz obalu između 3 i 6 °C. Najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 11 i 13 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vjetrovito. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će jaka i olujna bura koja će tijekom dana okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni vjetar pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, uz obalu između 6 i 8 °C, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 14 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, gdje će biti uglavnom suho te barem djelomice sunčano. Puhat će jak do olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar.”

U srijedu čest mraz pa zatopljenje i južina

U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. U petak uz promjenjivu naoblaku mjestimice malo kiše, uglavnom na istoku i u gorju. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. U srijedu ujutro čest mraz, zatim temperatura zraka u porastu.

I na Jadranu većinom suho i barem djelomice sunčano. Povremena mjestimična kiša moguća je uglavnom na sjevernom dijelu, osobito u petak. Puhat će umjereno, u Dalmaciji povremeno i jako jugo.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Modni okršaj Sofie Vergare i Heidi Klum: Privukle pažnju u sličnim haljinama

Modni okršaj Sofie Vergare i Heidi Klum: Privukle pažnju u sličnim haljinama

Najsmjesniji smijeh

Najsmjesniji smijeh