in

Identificirana djevojka koja je ubila troje djece i troje odraslih u osnovnoj školi

Identificirana djevojka koja je ubila troje djece i troje odraslih u osnovnoj školi
Slatka-Tajna.Eu
Identificirana djevojka koja je ubila troje djece i troje odraslih u osnovnoj školi

U pucnjavi u školi u Nashvilleu ubijeno troje djece, napadač mrtav

Foto: WKRN/NEWSNATION / Reuters

Usmrćena napadačica koja je u ponedjeljak ujutro u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu ubila šestero ljudi, uključujući troje djece, identificirana je kao Audrey Elizabeth Hall (28), izvijestile su vlasti. Nakon napada usmrtila ju je policija.

John Drake, šef policije u Nashvilleu, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara precizirao da se Audrey Elizabeth Hall izjašnjava kao transrodna osoba.

Još uvijek nije jasno je li napadačica službeno identificirana kao žena ili muškarac.

Policija tvrdi kako je napad bio unaprijed planiran te da je u tijeku analiziranje manifesta i pisma napadačice koju je policija usmrtila nedugo nakon pucnjave.

U policiji dodaju kako je napadačica legalno nabavila dvije puške i da je u trenutku napada kod sebe imala karte i crteže školske zgrade. Nadodaju da je napadačica bivša učenica te škole.

Lokalni mediji su ranije izvijestili da je napadačica ušla u školu na sporedni ulaz u ponedjeljak nešto poslije 10 sati, a bila je naoružana dvjema puškama i jednim pištoljem.

Pucnjava se dogodila u prezbiterijanskoj Osnovnoj školi Zavjeta koja ima oko 200 učenika.

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je pucnjavu u školi u Nashvilleu “odvratnom”, rekavši da nasilje vatrenim oružjem “razdire dušu” Sjedinjenih Država.

Policija usmrtila napadačicu

Naoružana najmanje dvjema jurišnim puškama i pištoljem, ušla je u ponedjeljak dopodne u prostorije privatne kršćanske škole, rekao je glasnogovornik mjesne policije Don Aaron na tiskovnoj konferenciji.

Policija je ubrzo stigla na mjesto događaja. Pošto su čuli pucnjavu na katu “odmah” su se uputili onamo i ustrijelili napadačicu, dodao je.

Djevojka, koja se čini “mlađa od 20 godina”, ispalila je velik broj hitaca dok se kretala po školi.

– Troje učenika i troje odraslih je odmah podleglo nakon ranjavanja”, ali nitko drugi nije ranjen, dodao je Aaron.

Osnovna škola “The Covenant” ima dvjestotinjak učenika i četrdesetak zaposlenika.

Zastupnici savezne države Tennesseeja odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoju zgroženost.

 – Silno sam ožalošćen zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant, napisao je Twitteru republikanski senator Bill Hagerty.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










SAD, gdje je u optjecaju oko 400 milijuna komada oružja, često je poprište masovnih pucnjava, pa tako i u školskim ustanovama.

Najgori pokolj počinila je 2012. psihički labilna osoba u osnovnoj školi u Connecticutu, kada je ubijeno 20 djece u dobi od 6 i 7 godina.

Nakon pucnjave u školi u Parklandu, na Floridi 2018. nastao je velik pokret predvođen mladeži, zahtijevajući od vlasti strože propise za nošenje osobnog oružja u SAD-u.

Unatoč mobilizaciji više od milijuna prosvjednika, američki Kongres nije prihvatio ambiciozan zakon jer je znatan broj kongresnika pod utjecajem moćnog National Rifle Associationa (NRA), najvećeg američkog oružanog lobija.

U zemlji u kojoj milijuni Amerikanaca smatraju nošenje oružja ustavnim pravom, nedavni zakonodavni pomaci, poput veće kontrole sudskih i psihijatrijskih dosjea prije svake kupnje oružja, zanemarivi su.

Biden: Nasilje vatrenim oružjem “razdire dušu naše nacije”

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je pucnjavu odvratnom.

– To razdire dušu naše nacije, rekao je pohvalivši brzo djelovanje policije i pozivajući ponovno Kongres da zabrani automatsko oružje.

Biden nije održao poseban govor o tom slučaju, nego ga je spomenuo na početku konferencije o ženskom poduzetništvu u Bijeloj kući.

– Opet je došlo vrijeme da ostvarimo veći napredak” u reguliranju vatrenog oružja, istaknuo je Biden, a zatim je nastavio u vedrijem tonu hvaleći otvaranje poduzeća i žene poduzetnice.

Njegovi pozivi na zabranu automatskog oružja nemaju velikih izgleda da urode plodom jer se republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, tomu žestoko protive, a moćni oružani lobi NRA vodi oštru kampanju protiv takve odluke.

SAD je bio zabranio automatske puške od 1994. do 2004.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nijesmo mi od juče-Smijeh je lijek-Ivo Andrić

Nijesmo mi od juče-Smijeh je lijek-Ivo Andrić

Samo 39 minuta sna manje može negativno da utiče na zdravlje djeteta

Samo 39 minuta sna manje može negativno da utiče na zdravlje djeteta