in

U nedjelju južina i najprije sunčano pa sve oblačnije, navečer kiša

U nedjelju južina i najprije sunčano pa sve oblačnije, navečer kiša
Slatka-Tajna.Eu
U nedjelju južina i najprije sunčano pa sve oblačnije, navečer kiša

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

“I u nedjelju se nastavlja dinamično vrijeme – najprije podosta sunčanih sati, ujutro uz maglu, zatim sve više oblaka te navečer i u noći kiša, na Jadranu i u obliku lokalnih neverina.

U ponedjeljak do jutra većinom prestanak kiše, no tijekom vjetrovita dana još ponegdje pljuskovi, na koje treba računati i tijekom hladnijeg utorka, uglavnom sredinom dana i popodne. Pritom lokalno može biti i susnježice, na Jadranu još često jake bure s mjestimičnim olujnim udarima. Zbog te zamjetne promjene vremena DHMZ je objavio i posebno priopćenje.

Od srijede promjenljivo oblačno uz porast temperature, na Jadranu i jugo, a upozoriti treba i na opasnost od jutarnjeg mraza u unutrašnjosti u utorak i srijedu.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju južina i najprije sunčano pa oblačnije, navečer kiša

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “Nedjelja će na istoku Hrvatske početi uz mnogo sunčanog vremena, no ponegdje s jutarnjom maglom. Sredinom dana i popodne samo rijetko može biti pokojeg pljuska, a češća kiša slijedi u noći. Puhat će jugozapadnjak i bit će toplije nego u subotu – najviša temperatura oko 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj između 17 i 19 °C. Nakon jutarnje magle tijekom prijepodneva djelomice sunčano, a u drugom dijelu dana porast naoblake s kojim navečer te posebno u noći stiže kiša. Vjetar slab do umjeren jugozapadni.

Jugozapadnjak ponegdje u gorskoj Hrvatskoj može biti i jak. Na sjevernom pak Jadranu puhat će jugo. Prvi dio dana bez oborine, u Lici ponegdje s maglom. Poslijepodne sve više oblaka, mjestimice i kiša, koja će posebice padati navečer i noću, kada može biti i lokalno jačih pljuskova pa i nevremena.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a kiša je izgledna tek u noći. Puhat će jugo koje će postupno jačati i prema kraju dana te mjestimice biti jako, a temperatura će porasti na vrijednosti između 17 i 20 °C.

Podjednaka poslijepodnevna temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također puhati jugo koje će potkraj dana ponegdje biti jako pa će more biti umjereno valovito i valovito. Uz to, promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te uglavnom bez kiše.”

Početkom tjedna vjetrovito i hladnije, ponegdje uz oborine

U prvoj polovini novog tjedna na kopnu razmjerno vjetrovito i hladnije, posebno u utorak. Kiša u ponedjeljak u noći i ujutro, ponegdje i tijekom dana, zatim u utorak mjestimični kratkotrajni pljuskovi sredinom dana i popodne. U utorak te posebno u srijedu ujutro povećana je vjerojatnost za mraz.

Na Jadranu također hladnije. Kiša uglavnom u prvom dijelu ponedjeljka, zatim djelomice, nerijetko i pretežno sunčano, pa u srijedu novo naoblačenje i mjestimična kiša. Prema kraju ponedjeljka zapuhat će bura, koja će u noći na utorak i u prvom dijelu utorka biti jaka i olujna. U srijedu opet jugo.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Recept za sarajevsku topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama

Recept za sarajevsku topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama

Mamić i Ćiro 1987.

Mamić i Ćiro 1987.