in

Otkrivena nova vrsta orhideja koja liči na staklo

Otkrivena nova vrsta orhideja koja liči na staklo
Slatka-Tajna.Eu

​Japanski naučnici otkrili su novu vrstu orhideja sa cvjetovima koje liče na staklo.

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bijela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”.  

Uprkos prisustvu u japanskim parkovima i baštama, istraživačima na Univerzitetu Kobe je trebalo je gotovo decenija da potvrde da je biljka nazvana “Spiranthes hachijoensis” sve do sad bila nepoznata vrsta orhideje.

“Bilo je iznenađenje otkriti novu vrstu spiranta, koja je toliko česta da je možete vidjeti u parkovima, baštama i među saksijama”, rekao je vodeći istraživač Kendži Suetsugu za AFP u četvrtak.

Otkriće nove vrste spiranta, ponekad poznate kao “ženske pletenice”, objavljeno je prošle nedjelje u časopisu Journal of Plant Research.  Kako smo gore naveli dobila je naziv “hachijoensis” (“Spiranthes hachijoensis”) jer su mnogi uzorci pronađeni na ostrvu Hachijojima u Tokiju.

Orhideje iz ovog roda – Spiranthes – nazivaju se “ženskim dlakama” zbog njihove sličnosti sa talasastim pramenovima kose. Spiranthes imaju centralnu stabljiku, oko koje raste uzlazna spirala sitnih, zvonastih cvjetova koji mogu biti bijeli, ružičasti, ljubičasti ili žutim prenosi zanimljivostidana.

Postoji oko 50 vrsta Spiranthesa pronađenih u Evroaziji, Australiji i Americi, obično u umjerenim ili tropskim regionima, a ovo cvijeće je poznato u Japanu stotinama godina, prema studiji piše CNN.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Neki od uzoraka bili su “iz saksijskih biljaka i vrtova”, uključujući i one koji se čuvaju u srednjoj školi u centralnom japanskom regionu Gifu, rekao je profesor fitologije piše portal phys.org

“Po svom neobičnom izgledu i nježnim cvjetovima koji podsjećaju na staklo, ovaj cvijet mnogi ljudi vole”, navodi se u saopštenju univerziteta.

Biljka, sa svojim spiralnim cvjetovima, čak se pominje u najstarijoj japanskoj antologiji pjesama, “Manjošu” iz osmog vijeka.

Na kraju vam podsjećamo da postoji oko 28.000 poznatih vrsta orhideja širom svijeta. Međutim, gubitak staništa je ugrozio mnoge vrste, te se one -orhideje zaista trebaju zašititi.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rusija prijeti svim raspoloživim oružjem, Europa gleda prema Kini

Rusija prijeti svim raspoloživim oružjem, Europa gleda prema Kini

Laura, Halid, čudo, ljubav i muzika: Nemoguće ne postoji (VIDEO)

Laura, Halid, čudo, ljubav i muzika: Nemoguće ne postoji (VIDEO)