in

Što nam donosi cjelodnevna nastava?

Što nam donosi cjelodnevna nastava?
Slatka-Tajna.Eu
Što nam donosi cjelodnevna nastava?

Otvoreno o projektu cjelodnevne nastave

Foto: HTV / HRT

“Škola u kojoj svi dobivaju” – tako u Ministarstvu obrazovanja opisuju projekt cjelodnevne nastave koji će se od jeseni eksperimentalno provoditi u 50 škola. Projekt vrijedan 25 milijuna eura trebao bi osigurati kvalitetnije obrazovanje učenicima, bolje uvjete školama i veće plaće učiteljima. Što donosi cjelodnevna nastava? Kako se ona provodi u drugim zemljama? Koje se škole mogu prijaviti? Ima li dovoljno učitelja?

– Cjelodnevna nastava je novi krovni odgojno-obrazovni program koji pruža svim školama novi okvir i novi model rada. Naglašava i pokušava riješiti sve nedostatke, strukturira škole u modernijeodgojno-obrazovne programe. U isto vrijeme pruža nove mogućnosti, moderniji okvir, novu slobodu i mogućnosti za kvalitetniji rad, istaknuo je u emisiji posebni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja za cjelodnevnu školu Josip Burušić

– Ono što će se dogoditi jest da će se povećati obim rada ravnatelja, bit će promjena rasporeda, neće biti fiksiran, mijenjat će se iz tjedna u tjedan. Ali za dobrobit djece će sve to biti, pa nemamo što o tome pričati, istaknuo je Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu.

– Za sada znamo da naša škola ispunjava uvjete za cjelodnevnu školu. Cjelodnevna škola nisu samo zidovi već i ljudi koji rade u toj školi, ističe ravnatelj Osnovne škole “Mladost” Osijek, Josip Jukić.

– Gdje su u cijeloj priči učitelji? Malo nas se pita, malo se s nama komunicira. Obrazovnom sustavu su potrebne promjne, ali pitanje je kakve promjene. Komuniikacija je za sada dosta slaba, kaže Josip Matković iz nastavničke grupe Školska zbornica. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Govoreći o pitanju plaća učitelja, Staklenac ističe.

– Čitajući program i ono što tamo piše, tamo jasno piše da bi povećanje plaća onima koji ulaze u program bila 25%. Mislim da je to jedna jako dobra svota, koja bi trebala pomoći učitelja. Prvi je put postavljeno da oni koji rade više, dobiju više. 

– Djeca su danas cijele dane u školi. Djeca bi trebala odraditi sve to, mislim da će ostati puno više vremena za obiteljska druženja, sportove, glazbene škole, ističe ravnatelj Staklenac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zavirite u vilu porodice Đoković: Nešto nesvakidašnje na našim prostorima

Zavirite u vilu porodice Đoković: Nešto nesvakidašnje na našim prostorima

Gibanica od cjepkanih kora

Gibanica od cjepkanih kora