in

Prevencija kardio oboljenja: Benefit pacijenta su manje štetne alternative

Prevencija kardio oboljenja: Benefit pacijenta su manje štetne alternative
Slatka-Tajna.Eu
Prevencija kardio oboljenja: Benefit pacijenta su manje štetne alternative

Od ukupnog broja ispitanika, njih 80% je izrazilo želju da prestanu sa pušenjem, no od onih koji su pokušali ostaviti ovu lošu naviku, samo njih 3% je apstiniralo u narednih šest mjeseci.

To je pokazala studija na koju se pozvao dr. Elnur Smajić, internista-kardiolog i nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Udruženju kardiologa u Bosni i Hercegovini, prilikom svog izlaganja na simpoziju “Multidisciplinarni pristup u liječenju kardiovaskularnih bolesti“ održanom u Tuzli.

A pušenje je samo jedan od faktora rizika koji su dio načina života, a koji se mogu modificirati. Uz njega su tu – konzumacija alkohola, nedostatak vježbanja, prekomjeran unos kalorija i trans-masti, okruženje – zagađenje zraka i buka.

“Pacijentima bez izuzetka savjetujemo prevenciju kardiovaskularnih oboljenja kroz zdrav životni stil s fokusom na odbacivanje štetnih navika poput pušenja I konzumiranja alkohola uz optimalnu fizičku aktivnost”, naglašava dr Smajić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Saopćenje

Ali kao što je studija pokazala, značajan dio populacije se ne može odreći loših navika iz različitih razloga. Kao jedno od rješenja konkretno za pušače, dr. Smajić navodi tehnologiju zagrijavanja, za koju je prema istraživanjima koje je predstavio, dokazano da proizvode značajno manje štetnih i potencijalno štetnih supstanci, što implicira da bi sami prelazak na ove tehnologije imao benefit za pacijenta.

SURVAPES (Acute Effects of Heat‐Not‐Burn, Electronic Vaping, and Traditional Tobacco Combustion Cigarettes: The Sapienza University of Rome‐Vascular Assessment of Proatherosclerotic Effects of Smoking) klinička studija je ukazala da u pogledu porasta krvnog pritiska, i sistolnog i dijastolnog, tehnologija zagrijavanja ima manji efekat u odnosu na tradicionalne cigarete.

Iz svega dr. Smajić zaključuje da ljekari ne smiju zanemariti one pacijente koji nisu spremni da se odreknu svojih loših navika.

“Za njih se moraju naći manje štetne alternative, ali samo ako postoje naučni dokazi da mogu biti od pomoći”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Gibanica od cjepkanih kora

Gibanica od cjepkanih kora

Večernja škola – Praksa best of

Večernja škola – Praksa best of