in

Mačka-lisica je nova vrsta sisara i živi na Korzici

Mačka-lisica je nova vrsta sisara i živi na Korzici
Slatka-Tajna.Eu

Na francuskom ostrvu Korzika identifikovana je nova vrsta sisara, mačka-lisica, koja ima osobine i jedne i druge životinje. Godinama je bila dio legende među lokalnim stanovništvom, a problem sa njom imali su i pastiri. Novom analizom gena otkriven je jedinstven genski soj divljih mačaka u udaljenim šumskim šikarama sjevernog djela Korzike.

Velika mačka je godinama bila legenda na Korzici, prije nego što je jedna slučajno uhvaćena u kokošinjcu 2008. godine  na sjeveru francuskog ostrva.

“Verujemo da je to divlja  vrsta koja je bila poznata, ali nije naučno identifikovana jer je izuzetno neupadljiva životinja sa noćnim navikama. Mačka-lisica je dio naše pastirske mitologije. Iz generacije u generaciju pričali su priče o tome kako će šumske mačke napasti  ovace i koze. Mačka se razlikuje od normalne pripitomljene mačke jer je duža od prosječne mačke, može da poraste do jednog metra. Ima veće uši, duge očnjake i crni čuperak na kraju repa“, istakao je Pjer Bendeti, glavni tehničar za životnu sredinu francuske kancelarije za šume i lov.

Ostale prepoznatljive karakteristike mačke-lisice su linije na prednjim nogama, tamna boja zadnjih nogu i dlaka na stomaku smeđe boje. Dlaka je gusta i svilenkasta, a štiti ovu mačku od buva, krpelja i drugih štetočina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










(RTS)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Inflacija će se postepeno smanjivati tokom cijele 2023. godine

Inflacija će se postepeno smanjivati tokom cijele 2023. godine

Strast prema Zastavinim automobilima

Strast prema Zastavinim automobilima