in

Dolazak proljeća je idealno vrijeme za detox organizma

Dolazak proljeća je idealno vrijeme za detox organizma
Slatka-Tajna.Eu

Stiglo je proljeće. Kako je proljeće asocijacija na buđenje, sada je idealno vrijeme da uradite dobar detox tijela i zadovoljni provodite sunčane dane.

Proljetno doba je najbolji period za čišćenje i tijela i uma, pa je naša potreba za promjenom kada počne proljeće sasvim opravdana.

Tokom zimskog perioda vjerovatno je bilo mnogo onih koji su izgubili motivaciju za vježbanjem, zdravom ishranom i kretanjem. Takav način života prouzrokovao je sakupljanje toksina u našem tijelu, a najbolji način za riješiti ih se je osvježavanje prehrane tačnije uvođenje novih namirnica u ishranu.

Nutricionisti naglašavaju kako je ovaj napitak idealan za poticanje probave i otpuštanje toksina iz tijela. On je prirodni antibiotik i pomaže u podizanju imuniteta, posebno nakon prehlada i virusa. Sve što trebate uraditi jeste iscijediti pola limuna u čašu mlake vode i uživati!

Ljubiteljima kafe možda neće biti jednostavno usvojiti ovu promjenu, ali svakako vrijedi pokušati jer je zeleni čaj idealan za ubrzavanje metabolizma i ima antioksidativna sredstva. Ono što je posebno značajno jeste njegovo bogatsvo katehinom, antioksidansom koji je značajan u odstranjivanju masnih naslaga iz organizma.

Grejp je otkriven na Barbadosu u 18. stoljeću, a mnogi botaničari  smatraju da je nastao ukrštanjem limuna i pomela. Grejp se i danas uzgaja širom svijeta, a najviše ga ima na Floridi. O njegovoj djelotvornosti govori i to da se od grejpa mogu prerađivati listovi, plod, pulpa, a od sjemenki se može dobiti i ulje. Bogat je vitamnom C koji nam je u ovom periodu izrazito potreban. Također obiluje magnezijom, cinkom, bakrom i željezom. Ono što je najznačajnije jeste da je odličan čistač jetre jer sadrži flavonoid zvani naringerin koji potiče jetru da sagorijeva masnoće umjesto da ih pohranjuje. Možete ga iscijediti u čašu, a ako vam je okus prejak, razrijedite ga sa malo obične ili minerale vode.

Jasno je da bi ovo bilo idealno tokom cijele godine, ali u proljetno doba je ovo izrazito korisno jer naš organizam treba energiju koju je gubio tokom zime i česitih prehlada

Pored čišćenja organizma, potrebno nam je i čišćenje prostora ili kako svi volimo reći ”generalka”. Vjerovatno se mnogi osjećaju kako ih je prostor tokom zimskih dana ”gušio” ili im je dosadilo boraviti u istom prostoru. Sunčani proljetni dani svima donesu nalet motivacije za promjenom pa je tako proljetna generalka nezaobilazna u svim domovima.

Prije svega, važno je da napravite plan jer će neke prostorije zahtijevati više vremena za čišćenje. Čišćenje ormara bi moglo oduzeti više vremena zbog sortiranja zimskih stvari koje nam više neće trebati u toplijim danima.

Ono što će vam olakšati u sortiranju stvari i bolju organizaciju prostora jesu organizatori. Idelani su za slaganje namirnica u frižideru, sortiranje donjeg veša u ladice, sitnije kuhinjske potrepštine i slično. Ono što je cilj korištenja organizatora jeste da vam sve bude lakše dostupno i vidiljivo.

Nakon izbacivanja nepotrebnih stvari, sortiranja i organiziranja, na red dolaze detalji koji će dodatno uljepšati svaki prostor. To može biti buket cvijeća u lijepoj vazi, mirisne svijeće ili difuzori sa eteričnim uljima koji su veoma popularni i odlično osvježavaju prostor.

The post Dolazak proljeća je idealno vrijeme za detox organizma appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dok je Putin živ ima nade da će mu se suditi

Dok je Putin živ ima nade da će mu se suditi

Pohvale, no treba li baš sve prebaciti bilježnicima

Pohvale, no treba li baš sve prebaciti bilježnicima