in

Vrhovni sud odbacio zahtjev za reviziju presuda u slučaju Spaladium Arene

Vrhovni sud odbacio zahtjev za reviziju presuda u slučaju Spaladium Arene
Slatka-Tajna.Eu
Vrhovni sud odbacio zahtjev za reviziju presuda u slučaju Spaladium Arene

Vrhovni sud odbacio je zahtjev austrijskih banaka za reviziju prijašnjih presuda u slučaju splitske Spaladium Arene. Time su banke definitivno izgubile spor u vezi s arbitražnom presudom donesenom prije sedam godina kojom su htjele da dugovanja, u iznosu od 100 milijuna eura, plati grad Split.

Prije tri dana dobivena je odluka kojom se prijedlozi Erste banke Austrija, UniCredit banke Austrija i tvrtke Sportski grad TPN u stečaju (koja je upravlja Spaladium Arenom) za dopuštanje revizije odbacuju i tako su iscrpljeni svi redovni i izvanredni pravni lijekovi, rekao je gradonačelnik Ivica Puljak. Smatra to velikom pobjedom jer su izgledi za ovakav ishod bili vrlo mali, a Grad bi u suprotnom morao platiti pola proračuna. Šansa da će Vrhovni sud odlučiti u korist Grada Splita, a protiv banaka, kaže Puljak, bila je manja od 1%. Međutim, slučaj Spaladium Arene još nije gotov, na Trgovačkom sudu u Splitu vode se još dva sudska spora.

– U povijesti Splita ovaj će arbitražni predmet ostati zapisan kao najveći, kako po vrijednosti spora, tako i po ogromnim negativnim posljedicama koje su arbitri nezakonito naplatili građanima našeg grada. Pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda i odluka Vrhovnog suda učvršćuje vjeru u hrvatsko pravosuđe i potvrđuju općeprihvaćeno mišljenje da istina i zakonitost uvijek pobjeđuju, kazao je splitski gradonačelnik Puljak.

– I u jednom i u drugom pravnom postupku završena je glavna rasprava i u doglednom vremenu očekuje se prvostupanjsko rješenje. Naravno da će na to prvostupanjsko rješenje ili jedna ili druga nezadovoljna stranka izjaviti prigovor, izjavila je Natalija Mladineo, stečajna upraviteljica tvrtke TPN Sportski grad u stečaju.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Puljak: Arbitražni pravorijek bio je nezakonit

Odlukom Vrhovnog suda konačno je poništen arbitražni pravorijek po kojem je Grad Split trebao namiriti više od 100 milijuna eura bankama kreditorim, kazao je Puljak i dodao da je arbitražni pravorijek bio nezakonit.

Arbitražni postupak se vodio 2016. godine pred arbitražnim sudištem Hrvatske gospodarske komore. Arbitri su bili Dragan Bolanča, Davor Babić i Igor Periša.

Visoki trgovački sud poništio je pravorijek arbitraže po kojem je raskinut ugovor o javno-privatnom partnerstvu i po kojem su prava i obveze privatnog partnera prenesena na Grad, podsjetio je Puljak.

– Nakon toga su dvije strane banke – Erste banka Austrija, UniCredit banka Austrija i tvrtka Sportski grad TPN iskoristili pravni lijek i pokušali pri Vrhovnom sudu RH ishoditi prihvaćanje njihova prijedloga za dopuštenje revizije, ali je Vrhovni sud sad odbacio taj prijedlog. Pravomoćne odluke Vrhovnog suda RH i Visokoga trgovačkog suda RH učvršćuju vjeru u hrvatsko pravosuđe, rekao je Puljak.

Odvjetnik Kruno Peronja, koji je zastupao Grad Split u tom sudskom procesu, rekao je da je riječ o vrlo zahtjevnom i složenom procesu koji je trajao sedam godina.

– Izražavam zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda, ali i dalje sam oprezan jer imamo još sporova s bankama i vjerujem da ćete me razumjeti što ne mogu više o tomu reći, rekao je Peronja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Osvrnuvši se na to da se Arena prodaje, gradonačelnik Puljak prvi put jasno poručuje – Grad za kupnju zasad nije zainteresiran.

Prof. Kružić: Velika pobjeda, otklonjena pogibelj za Grad, krivci oni koji su napisali arbitražni pravorijek

Suradnik odvjetnika Peronje prof. Dejan Kružić je istaknuo kako je to velika pobjeda za Grad Split.

– Postoje još dva spora, ali ona nisu u ovom trenutku za komentar jer treba pustiti pravosuđu da o njima kaže mišljenje, odluku, presudu ili slično. Ovo je iznimno velika pobjeda Grada Splita i kamo sreće da je u drugim arbitražnim postupcima u kojima je sudjelovala Hrvatska ostvarivala ovakve rezultate, rekao je i dodao da po njegovim spoznajama nažalost sve arbitraže RH sa stranim elementom slabo završavale po Hrvatsku.

Kako je istaknuo, ključno je da je pravomoćno i konačno otklonjena pogibelj u visini, skoro polovine godišnjeg proračuna.

– Tu pogibelj je netko nezakonito nametnuo ovom gradu i ovim građanima, rekao je Kružić. Na pitanje novinara tko ju je nametnuo, odgovorio je da su to oni koji su napisali arbitražni pravorijek.

Splitski HDZ: Odluka koja veseli, zahvala bivšem gradonačelniku koji je počeo mukotrpni proces

Splitski HDZ priopćio je kako je sve razveselila vijest da je na Vrhovnom sudu odbijen zahtjev banaka za reviziju presuda kojim se Grad Split pokušao teretiti za vrtoglavi iznos od 85 milijuna eura.

Kako je u priopćenju istaknuo potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Budimir, odluka Vrhovnog suda konačna je završnica dugotrajnog i mukotrpnog procesa kojeg je počeo gradonačelnik Andro Krstulović Opara u velikoj želji da Grad i građane zaštiti od velikog nasrtaja stranih banka s kojim se suočio.

Budimir je zahvalio bivšem gradonačelniku Krstuloviću Opari na, kako se izrazio, iznimnome angažmanu na ovome pitanju, te odvjetnicima koji su kvalitetno zastupali interese našega grada u ovom dugotrajnom sudskom postupku, kao i svima u Gradskoj upravi koji su radili po ovom pitanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Hrana koju ne treba da jedete za doručak

Hrana koju ne treba da jedete za doručak

MILORAD DODIK – ODGOVORNI ĆE ODGOVARATI

MILORAD DODIK – ODGOVORNI ĆE ODGOVARATI