in

U utorak uglavnom suho, barem djelomice sunčano i danju toplije

U utorak uglavnom suho, barem djelomice sunčano i danju toplije
Slatka-Tajna.Eu
U utorak uglavnom suho, barem djelomice sunčano i danju toplije

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

“Vrijeme prvih dana proljeća bit će prikladno godišnjem dobu: pretežno sunčano, uglavnom stabilno, još samo u utorak lokalno s malo kiše, ujutro pod Velebitom burom. I toplo, zapravo iznadprosječno toplo. Dnevna temperatura sredinom tjedna u mnogim će mjestima biti oko 20 °C, osobito u unutrašnjosti u četvrtak i petak često i viša. Zapuhat će jugozapadnjak, u gorju već od srijede.

Za vikend nestabilnije i manje toplo, a kiša je moguća već krajem petka na kopnu i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji vjerojatno ponegdje tek u nedjelju.”, sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika 2” u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak uglavnom suho, barem djelomice sunčano i danju toplije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: “Utorak na istoku Hrvatske djelomice sunčan. U noći i ujutro je još moguća slaba kiša mjestimice u Posavini. Popodne će biti lokalnog razvoja oblaka no zadržat će se uglavnom suho. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura od 6 do 9 °C, a dnevna oko vrlo ugodnih 19 °C.

U središnjoj Hrvatskoj prvi proljetni dan proteći će u prigodnoj atmosferi – većinom će biti mirno, stabilno, uz puno sunčana vremena i rijetke bijele oblake u popodnevnim satima iz kojih ne bi trebalo biti oborina.

U Gorskom kotaru i Lici ujutro oblačnije, moguće uz pokoju kap kiše, a popodne sunčanije i toplije. Na sjevernom Jadranu djelomice, pa čak i pretežno sunčano. Ujutro je moguća kratkotrajna magla u zapadnoj Istri, a pod Velebitom lokalno jaka bura, danju umjeren sjeverozapadnjak – stoga more malo do umjereno valovito.

U Dalmaciji ujutro još umjereno jugo, danju jugozapadnjak, na otocima sjeverozapadnjak. Bit će djelomice sunčano, a postoji i mala vjerojatnost za kišu, osobito prijepodne.

Na jugu Hrvatske će mjestimične kiše uz više oblaka biti još u noći s ponedjeljka, potom bar djelomice sunčano, a porastom temperature moguć je neki kraći proljetni pljusak. Prijepodnevno umjereno jugo i oštro okrenut će na sjeverozapadni i zapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, dnevna između 16 i 18 °C.”

Većinom sunčano i još toplije

Idući će dani na kopnu biti još topliji, većinom sunčani i stabilni. Temperatura će danju često prelaziti 20 °C. Postupno će jačati jugozapadni vjetar, najprije u gorju, osobito u petak.

Vjetar na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadni, osobito na otocima, a u četvrtak će zapuhati jugo. Bit će pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom i uglavnom bez oborina. Temperatura se neće bitnije mijenjati i mnogima će danju biti ugodno toplo.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a pripremila za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Napravite preparat za brži rast i jačanje kose

Napravite preparat za brži rast i jačanje kose

Top Lista Nadrealista – Docek Nove Godine (HQ)

Top Lista Nadrealista – Docek Nove Godine (HQ)