in

Povezala ih sreća u nesreći: “Moj Stefan živi kroz Nihadu”

Povezala ih sreća u nesreći: “Moj Stefan živi kroz Nihadu”
Slatka-Tajna.Eu
Povezala ih sreća u nesreći: “Moj Stefan živi kroz Nihadu”

Emotivno je bilo u Podcastu Jedan sat N1. Život piše nevjerovatne priče. Njihova je baš takva. One su Branka Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Kalesije. Vjerovatno se nikad ne bi ni srele da ih nije povezala nesreća. Zapravo, sreća u nesreći.


Branka je organ svog sina Stefana, koji je u 21. godini stradao u nesreći, odlučila donirati. Dobila ga je Nihada. Iako su se ljekari tome protivili, na Brankinu inicijativu srele su se tri godine nakon transplantacije.

Na početku Branka je govorila o svom sinu.

“Divan je bio. Dijete za poželjeti, osjećajan, bio je mnogo human, dobar da bi mogla o njemu da pričam danima”, navela je Branka i objasnila kako je došlo do Stefanove smrti.

“Desila se nesreća. 18. decembra i bio je mjesec dana u komi u Tuzli. Imao je 27 povreda od čega je najgora bila povreda mozga, hematom na mozgu. To je malo kretalo na bolje, da bi onda uoči Nove godine se situacija skroz pogoršala pa se Stefanu hematom vratio i uvećao. To nije bilo plavo nego crno i rekli su nam i da ostane živ biće biljka. Mi smo se molili da preživi pa makar bio biljka. 17. januara je proglašena smrt u 13:13”, kazala je Branka.

N1

Taj dan, prisjetila se Branka, iz Zvornika u Tuzlu vozio ih je drug kada su zvali iz bolnice i onda je ona odmah shvatila da nešto nije u redu. Kada su došli, saopćeno im je da je njihov Stefan moždano mrtav.

“Bilo je mnogo teško kad ti pogledaš svoje dijete, da sve radi, srce, pritisak i sve, da ti neko govori da ti je dijete mrtvo. Mi svi razumijemo kada kažu umro ti je neko, ti razumiješ tu je kraj tu staje sve. Ali ne, nije. Onda su nas uveli u jednu sobu da se smirimo. Znala sam da će oni nas pitati za te organe. Nešto mi je govorilo. Moj Stefan je imao za to želju, jednom kad smo došli s posla, pili kafu, gledali emisiju kada je tek počela priča o donorstvu i on meni kaže: Mama ja bi bio rad da sebi otvorim donrsku karticu”, kazala je Branka.

Emotivni odnos sa sinom

Prije ove nesreće, prisjetila se Branka, njen Stefan je ranije imao nekih zdravstvenih problema pa je gledaocima N1 ispričala emotivne detalje odnosa sa sinom.

“On je naslonjen na jednu natkasnu, a ja ležim na njegovom krevetu. On kaže: Gledaj kao da sam ja došao po tebe, ne ti po mene. Uzima telefon i kaže: Zamisli 13:13 sad bi bio u kafiću i pio kafu. Sljedeće godine u 13:13: se proglašava njegova smrt”, prisjetila se Branka.

Emotivan susret nakon tri godine: Organ Brankinog sina spasio je Nihadi život

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Kako je izgubiti dijete?

Najteže pitanje koje se postavlja svakoj majci koja izgubi dijete jeste kako to preživjeti i nositi se s tim. Također, Branka je imala i poziv za one kojima su donirani Stefanovi bubrezi.

“Majci koja je nosila devet mjeseci ispod srca da nešto izgubi je mnogo teško. Mnogo teško, svaki dan je gore. Nedostaje. Ne postoji dan da pomislim na njega. Da poljubim njegovu sliku uvečer. Toliko sam ponosna na njega, što je moja Nihada kraj mene i moj Stefan živi kroz nju i još dva čovjeka koja nisam upoznala i ovim putem ako se prepoznaju da se jave. Meni ne treba ništa. Samo da ih zagrlim. Jedan bubreg je otišao u Sarajevo drugi u Brčko”, kroz suze je rekla Branka.

Odnos sa Nihadom

Brankina želja i njenog supruga je bila upoznati Nihadu. Kada je došao taj trenutak da prvo porazgovaraju telefonom, bilo je za obje jako stresno, ali na kraju su prilikom prvog razgovora, kako su obje kazale, komunicirale više od dva sata.

“Ja Nihadu volim kao svoju sestru”, istakla je Branka.

Nihadina životna priča

“Gore je bilo izvaditi moju jetru nego staviti novu”, ispričala je Nihada.

Nema mjesta nacionalizmu

Branka je istakla da je tužno da pojedini i kroz doniranje organa gledaju kroz nacionalnost i da njoj i njenom suprugu to nikada nije padalo na pamet.

Također je ispričala da je njenom sinu želja bila da bude poznat, što je postao kroz doniranje organa te su obje pozvale sve da potpišu donorsku karticu i porodice da budu saglasne za doniranje organa nakon smrti njihovih najmilijih.

Pogledajte u nastavku cjelokupno Brankino i Nihadino gostovanje kod Emele Burdžović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Top Lista Nadrealista – Docek Nove Godine (HQ)

Top Lista Nadrealista – Docek Nove Godine (HQ)

Izveštaj EIB o investicijamIzvještaj EIB o investicijama za 2022–2023. godinu: Evropa mora odmah preduzeti mjere na rješavanju strukturnih izazovaa za 2022–2023. godinu: Evropa mora odmah preduzeti mere na rešavanju strukturnih izazova

Izveštaj EIB o investicijamIzvještaj EIB o investicijama za 2022–2023. godinu: Evropa mora odmah preduzeti mjere na rješavanju strukturnih izazovaa za 2022–2023. godinu: Evropa mora odmah preduzeti mere na rešavanju strukturnih izazova