in

‘Zdravstveni sustav je u kolapsu’

‘Zdravstveni sustav je u kolapsu’
Slatka-Tajna.Eu
‘Zdravstveni sustav je u kolapsu’

SOS za zdravstvo

Foto: HTV / HRT

Liječnici iz svih dijelova zemlje – prosvjeduju u središtu Zagreba. Pod geslom “SOS za zdravstvo” pet krovnih liječničkih udruga traže veće plaće, bolji status, a i općenito su nezadovoljni stanjem u sustavu. 

– Ovdje smo jer je zdravstveni sustav u kolapsu, 10 godina upozoravamo, ništa se nije promijenilo, rekao je Ivan Marijetić, spec. kirurgije, OB Sisak.

– Ponosni sam obiteljski liječnik već 15 godina, ali zdravstvena administracija nema sluha, nismo zadovoljni, poručila je Dunja Ljubičić, liječnica obiteljske medicine, Osijek.

– Sustav životari na našem entuzijazmu i humanosti, ali pitanje je dokad? Resursa nema, ljudi je sve manje, kolege odlaze u mirovinu, a mlađi van Hrvatske, kazao je Marin Marinović, spec. kirurgije, KBC Rijeka.

– Ovo je moj jedini slobodni vikend, moje dijete je prije 5 minuta prohodalo bez mame i tate jer su na prosvjedu, imamo 12 eura sat, dok recimo gospođa koja meni radi nokte ima 20 eura, rekla je Ana Dimov, spec. kirurgije, Zabok.

U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji su u povorci prošli središtem Zagreba te došli do Trga sv. Marka gdje se održava prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva.

Liječnici, nezadovoljni svojim statusom i uvjetima rada, očekuju da će njihove zahtjeve čuti oni koji donose odluke, s premijerom Andrejem Plenkovićem na čelu.

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti”.

Ban Toskić: Ministar Beroš više nema vizije

– Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi, izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda.

– Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni, ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš putem medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacije, i svih onima koji ih podržavaju.

Odbila je izlaziti s prognozama, te poručila da su rokovi za ispunjenje njihov zahtjeva jasno definirani i da je na Vladi potez.

Pod geslom “SOS za zdravstvo” prosvjed organizira pet krovnih liječničkih udruga – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika.

Ističu loše stanje u zdravstvenom sustavu, lošu pokrivenosti zemlje liječničkim timovima i ordinacijama, mlade liječnike koji odlaze u inozemstvo kao i brojne prekovremene sate, no i da Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme već da se bavilo lošim izgovorima. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Luetić: Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već za bolje uvjete liječnika i bolji zdravstveni sustav

– Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da sutra ne dođu na Markov trg kako se prosvjed ne bi politizirao, rekao je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Prosvjednici od premijera i Vlade traže žurno izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima, kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 posto.

Traže i donošenje zakona o radno-pravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora, usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima te ukidanje robovlasničkih ugovora za specijalizacije liječnika.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, u više od 50 općina nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, a zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, a pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana.

Nezadovoljni liječnici ističu preopterećenost i loše radne uvjete, neučinkovito upravljanje u sustavu, devastaciju primarne zdravstvene zaštite, nepostojeću reformu zdravstva i kontinuirano ignoriranje njihovih zahtjeva.

Smatraju da su njihovi zahtjevi premašili razinu resornog ministarstva, pa će ih uputiti izravno premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi.

Prosvjed se održava samo dan nakon što su u Saboru doneseni ključni zdravstveni zakoni koji će, po najavama ministra Vilija Beroša, pokrenuti strukturnu reformu sustava.

Beroš: Tko to danas protestira?

Ministar zdravstva Vili Beroš uputio je pismo javnosti u kojem odbacuje većinu prigovora. Naveo je da su prosječne plaće u zdravstvu u posljednje četiri godine porasle za više od 36 posto te da je od 2016. – broj osiguranika pao za 150 tisuća dok je broj zaposlenih u sustavu porastao za više od devet tisuća.

– Svjesni smo da zdravstveni sustav nije optimalan i da funkcionira uz niz desetljećima postojećih teškoća, no odlučni smo reformirati ga, stoga je utemeljena strukturna reforma. Stoga, iznova se pitamo protiv čega se protestira? Protiv toga da su upravo usvojena dva osnovna zdravstvena zakona koji su temelj poboljšanja zdravstvenog sustava i za liječnike, ali i za pacijente? Protiv toga što je Ministarstvo zdravstva u predloženoj Uredbi o izmjenama koeficijenata liječnika usvojilo sve prijedloge strukovnih udruga kao i komore i sindikata? (…) Protiv toga da je većini liječnika, uz redoviti rad u javnom zdravstvu, omogućen dopunski rad u privatnim ustanovama? Protiv toga da smo pokrenuli preventivne zdravstvene preglede za bolje zdravlje naših građana i ishode liječenja?, poručio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ovo je glavni razlog zbog kojeg smo stalno bolesni

Ovo je glavni razlog zbog kojeg smo stalno bolesni

Pfizer uložio 43 milijarde dolara u borbi protiv raka

Pfizer uložio 43 milijarde dolara u borbi protiv raka