in

RSE: RS mimo zakona dala državnu imovinu opštini Višegrad

RSE: RS mimo zakona dala državnu imovinu opštini Višegrad
Slatka-Tajna.Eu
RSE: RS mimo zakona dala državnu imovinu opštini Višegrad

U danu kada su Sjedinjene Države stavile na “crnu listu” direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove zbog uzurpiranja državne imovine, načelnik Višegrada Mladen Đurević za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavio kako “čeka da Uprava upiše državnu imovinu na ovu opštinu”.

Radi se o oko 450.000 kvadratnih metara nekadašnje kasarne Jugoslovenske narodne armije “Uzamnice”, u Višegradu na istoku Bosne i Hercegovine (BiH).

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) je dodijelila ovo zemljište opštini Višegrad za “otvaranje privredne zone”.

“To je neperspektivna vojna imovina i to stoji samo onako prazno. A prostor kao prostor je neophodan, jer mi kao opština nemamo na raspolaganju nekih korisnih površina u vlasništvu Opštine. Ovdje bi namjera, prije svega, bila otvaranje privredne zone, jer ima potrebe”, kaže Đurević za RSE.

Mladen Đurević (RSE)

Imovina o kojoj govori načelnik Višegrada pripada Bosni i Hercegovini. Njeno raspolaganje je zabranjeno Zakonom iz 2005. godine, kojeg je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH, Paddy Ashdown.

Prema tom Zakonu, sva nepokretna imovina koja je pripala BiH, na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše Socijalističke Federativne Republike (SFRJ) Jugoslavije iz 2001. godine se vodi kao državna.

Ovo se odnosi i na imovinu kojom je BiH upravljala kao republika u sastavu SFRJ-a do 31. decembra 1991. godine, u vrijeme izbijanja ratnih sukoba.

Uprkos tome, prvi čovjek Višegrada kaže kako bi ovu državnu imovinu ponudio investitorima.

“Javljaju nam se neki potencijalni investitori. Mi bi im ponudili to. Naravno, morali bi uraditi potrebnu dokumentaciju plansku da prilagodimo to zemljište, ili to područje toj namjeni”, dodaje on.

RSE

Kako je Vlada RS-a dodijelila imovinu Višegradu?

Đurević ističe kako su sve “pravne procedure” ispoštovane, te da su u cijelom procesu učestvovali Vlada RS-a, te Pravobranilaštvo RS-a.

“Mi smo došli do ugovora [o međusobnim odnosima], postoji saglasnost Pravobranilaštva RS-a. Na potezu je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je nadležna za upis imovine”, ističe Đurević.

Na pitanje RSE da li se plaši mogućih sankcija zbog toga što krši odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, Đurević odgovara:

“Ne znam čega bi se bojali. Mislim da to ide u korist Opštini i u korist građanima, i ja tu ne vidim nikakvu prepreke”.

Zbog donošenja Zakona o imovini RS, u aprilu 2022. godine, Sjedinjene Države su 15. marta stavile na “crnu listu” direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dragana Stankovića.

Zakon je izradila upravo Uprava na čijem je čelu Stanković.

“Zakon o imovini RS-a pokušao je uzurpirati državnu vlast BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS-u, kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika (OHR)”, navedeno je u obrazloženju odluke SAD-a.

Saopšteno je i kako je Stanković u javnim izjavama o zakonu o imovini, poput onih predsjednika RS-a Milorada Dodika kojem je SAD ranije izrekao sankcije, i drugih čelnika RS-a, tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS-u.

Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini RS-a, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti s Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saopštenju Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove se navodi kako su radili u skladu sa Ustavom i zakonima RS-a, te da su sankcije njihovom direktoru neprimjerene.

Opširnije na portalu RSE-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

BEST MAN OF THE YEAR Award Goes To… 🐶 💖  #funny #dogs #pets #afv #shorts

BEST MAN OF THE YEAR Award Goes To… 🐶 💖 #funny #dogs #pets #afv #shorts

FUZIP: Naložena djelimična demontaža urušene zgrade na Marijin Dvoru

FUZIP: Naložena djelimična demontaža urušene zgrade na Marijin Dvoru