in

Šta se dešava u organizmu ako svaki dan pojedete bananu

Šta se dešava u organizmu ako svaki dan pojedete bananu
Slatka-Tajna.Eu

​Banane su poznate kao izuzetno zdrava opcija za užinu koja je prepuna vitamina i hranljivih materija.

Ovo voće je mnogima omiljeno zbog ukusa, ali i zbog toga što je vrlo pristupačno i praktično, odnosno, banane možete ponijeti i na posao ili ih pojesti sa žitaricama ili uz omiljeni smuti.

Ova voćka obiluje vitaminima A, C, D, E, B6, kao i mineralima kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe koji blagotvorno djeluju na naš organizam.

Međutim, da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo sa vašim organizmom ako biste svakodnevno konzumirali ovo voće?

Višak energije

Banane sadrže tri vrste šećera – fruktozu, sarkozu, glukozu i vlakna, kombinaciju koja ima odličan efekat na naše tijelo i daje mu energiju. Kada se jedu prije ili nakon treninga, banane mogu da budu od ključnog značaja za podizanje nivoa energije i sprečavanje osjećaja umora tokom dana.

Dijetetičar Suprija Lal kaže da su banane odličan izvor raznih minerala, vlakana i vitamina, ali su posebno poznate po svom sadržaju kalijuma.

“Kalijum u ​​ishrani je ključan za funkciju mišića i opšte tjelesne funkcije. Naročito ako je neko veoma aktivan, dovoljno kalijuma je imperativ za oporavak mišića i prevenciju grčeva”, kaže ona, a prenosi “Yahoo”.

Bolje varenje

Kalijum nije jedina korisna hranljiva materija po kojoj su banane poznate.

“Banane su veliki izvor vlakana, koja apsolutno mogu pomoći u procesu varenja. Vlakna pomažu u pokretljivosti i masi stolice, što znači da mogu pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje”, kaže Lal.

Ona dodaje da pored vlakana, banane sadrže i prirodni prebiotik.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Prebiotici podržavaju crijevni mikrobiom u pogledu njegove pravilnosti i kvaliteta”, objašnjava ona.

Pomažu da smršate

Svakodnevno konzumiranje banana može pomoći da smršate – pune su vlakana i proteina, duže vas drže sitim, iako imaju nešto više od 100 kalorija po voćki.

“Banane mogu da podrže zdrav gubitak težine kada se na odgovarajući način kombinuju sa proteinima, vlaknima i zdravim mastima”, kaže dijetetičar.

Jačaju imunitet

Postoji direktna veza između zdravlja crijeva i imuniteta, te stručnjaci smatraju da su zbog ovoga banane odlične za podizanje imuniteta.

“Banane su odličan izvor hranljivih materija, uključujući kalijum, magnezijum, vitamin C, bakar, vitamine B i antioksidante. Svi ovi hranljivi sastojci podržavaju imuni sistem, tako da je uključivanje banana u vašu ishranu mali način da pomognete tijelu da se zaštiti od virusa i infekcija”, kaže dijetetičar Suprija Lal.

Bolje ćete spavati

Postoje naučni dokazi koji pokazuju da, ako uveče pojedete bananu, bolje ćete spavati.

“To je zbog magnezijuma i triptofana koje sadrže. Mnogi ljudi, posebno žene, pate od grčeva u mišićima u toku noći, što može ometati san. Uzrok tome može biti nedostatak magnezijuma”, zaključuje Lal i za kraj dodaje da dnevno ne bi trebalo jesti više od dvije banane.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Promjene u zdravstvu nisu kozmetičke nego strukturne

Promjene u zdravstvu nisu kozmetičke nego strukturne

Velika posjećenost, izvrsni govornici i predstvaljanje noviteta u industriji obilježili 9. FMCG RETAIL SUMMIT

Velika posjećenost, izvrsni govornici i predstvaljanje noviteta u industriji obilježili 9. FMCG RETAIL SUMMIT