in

Nižu se reakcije na uhićenje župana Dekanića, oglasio se i USKOK

Nižu se reakcije na uhićenje župana Dekanića, oglasio se i USKOK
Slatka-Tajna.Eu
Nižu se reakcije na uhićenje župana Dekanića, oglasio se i USKOK

Damir Dekanić

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Policija je jutros privela HDZ-ova vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića. Uz njega je privedeno troje policajaca te još dvije osobe. Uhićeni su zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne u kojoj je sudjelovao Dekanić. I dok je on tvrdio da je bio suvozač, kao što je zaključeno i u policijskom izvješću, mediji su prenosili tvrdnje svjedoka da je nesreću izazvao Dekanić vozeći službeni automobil.

Uskokovi i policijski istražitelji u srijedu od ranog jutra provode uhićenja više osoba i dokazne radnje vezane za vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića uz kojeg je, zbog prikrivanja prometne nesreće, odnosno povrede službene dužnosti, uhićeno i više policajaca te još osoba.

Iz Uskoka su priopćili kako su uhićenja i dokazne radnje rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om na području Vukovarske županije, u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

U ovom trenutku, ističu, mogu potvrditi da su među uhićenim osobama i župan jedne županije te više policijskih službenika.

Nakon ispitivanja osumnjičenika, kažu, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

I iz PNUSKOK-a su potvrdili da je više osoba obuhvaćeno kriminalističkom istragom, čija je realizacija započela rano jutros zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Istragom je, navode, obuhvaćen i nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini te više policijskih službenika.

Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK-ova služba u Osijeku dovest će uhićene osobe pritvorskom nadzorniku te Uskoku podnijeti kaznenu prijavu.

Župan Dekanić uhićen je s troje policajaca i još dvije osumnjičene osobe, navodno zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne.

Dekanić je uoči prošlog Uskrsa sudjelovao u prometnoj nesreći u Cerni, između Vinkovaca i Županje.

I dok je on tvrdio da je bio tek suvozač, kao što je zaključeno i u policijskom izvješću, mediji su prenosili tvrdnje svjedoka da je Dekanić, u alkoholiziranom stanju, nesreću izazvao kao vozač u službenom automobilu.

Kazao je i da je siguran da će istraga koja je potom pokrenuta potvrditi njegove riječi te da njegova ostavka nije na stolu. Tvrdio je i da je cijela situacija ispolitizirana, da mu netko smješta te pokušava isprovocirati njegovu ostavku.

Dekanićev odvjetnik: Čekamo odluku o terminu ispitivanja 

Davor Ćavar, odvjetnik uhićenog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, izjavio je kako očekuje da će tijekom dana biti obaviješten o terminu ispitivanja njegovog klijenta u USKOK-u.

Po izlasku iz zgrade osječkog odjela PNUSKOK-a, Ćavar je novinarima rekao kako u ovoj fazi postupka još ne može ništa komentirati, ali da nakon dovođenja u policijske prostorije slijedi ispitivanje u Uskoku

– Termin će odrediti zamjenik ravnatelja Uskoka. Zasad još nemamo dogovoren termin ispitivanja, ali očekujemo da ćemo s time biti upoznati tijekom dana, kazao je Ćavar i dodao kako Dekanić zasad nije davao nikakav iskaz jer će tek biti ispitan u USKOK-u.

Penava: Grubo pogriješio, trebao je preuzeti odgovornost

Uhićenje je komentirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. 

– Iz aspekta župana Dekanića mislim da je grubo pogriješio, to što je vozio i imao prometnu – može se dogoditi svakome, ali od nekoga tko vodi županije, gradove, očekuje se da preuzme odgovornost za ono što je počinio i da ne mulja, ne prikriva, rekao je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik.

Grad Vukovar: Župan nanio štetu županiji i Policijskoj upravi

Iz Grada Vukovara u srijedu su u povodu uhićenja župana Damira Dekanića priopćili da je Dekanić nanio golemu štetu ugledu Vukovarsko-srijemske županije i Policijske uprave.

– Ljudski je pogriješiti, no treba biti spreman u svakom trenutku snositi odgovornost za svoje odluke. Župan Dekanić ovime je nanio ogromnu štetu ugledu Vukovarsko-srijemske županije, ali i Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Zbog njegove nepromišljenosti, na kazneno djelo potaknute su i tri službene osobe kojima je zbog županove lakomislenosti i želje za bijegom od odgovornosti u pitanje dovedena i životna egzistencija, stoji u priopćenju iz Grada Vukovara.

Dodaju kako cijeli slučaj baca sjenu na sve istrage koje je vodila vukovarsko-srijemska Policijska uprava, a u koje su uključene politički istaknute osobe.

– Nadamo se kako će gospodin Dekanić u ovom trenutku postupiti savjesno te dozvoliti građanima da upravljanje županijom prepuste osobi koja će raditi na dobrobit cijele županije i svih njezinih žitelja, priopćile su vukovarske gradske vlasti.  

Vukovarsko-srijemska oporba traži ostavku i izbore ako se dokaže Dekanićeva krivnja

Iz Vukovarsko-srijemske županije poručili su da nemaju komentara oko uhićenja župana Damira Dekanić napominjući kako županijske službe rade normalno, dok se oporba zalaže za ostavku i nove izbore ukoliko se dokaže Dekanićeva krivnja.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković (HDZ) kaže kako problema u funkcioniranju nema i sve ide svojim tijekom.

– Skupština je stabilna i nastavlja sa svojim radom. Daljnji razvoj situacije ovisit će o tijeku same istrage”, kazao je taj vukovarsko-srijemski HDZ-ovac.

Predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Milinković rekao je kako za sada raspolaže samo s informacijama koje o uhićenju župana Dekanića objavljuju portali te mu je teško reći bilo što na tu temu, ali ukoliko se pokaže da je župan kriv, SDP će svakako inzistirati na županoj ostavci i raspisivanju izbora.

Predsjednik županijskog HNS-a Nenad Bučko zalaže se da se cijela situacija oko županova uhićenja i eventualne krivnje što prije razriješi.

– Nas samo zanima sudska presuda. Već je bilo primjera da su dužnosnici bili uhićivani i pod optužbom pa je sve znalo pasti u vodu i krivnja im nije dokazana. Vidjet ćemo u kojem pravcu će se sve dalje razvijati. Možda župan i sam podnese ostavku. Puno je tu mogućih scenarija”, mišljenja je Bučko.

U ono što je posve siguran je politička šteta koja je, kaže, nanesena i županu i HDZ-u, stranci kojoj pripada.

– Već sve ono što se događalo od prošloga Uskrsa kada je bila prometna nesreća do danas, može se podvesti pod veliku političku štetu. Cijelo to vrijeme priča o županovoj nesreći se neprestano reciklirala, kazao je Bučko.

Sličnog su mišljenja i u županijskoj organizaciji HSS-a, čiji predsjednik Stjepan Gašparović ocjenjuje kako je najvažnije da se konačno utvrdi istina i okonča, po njemu, pomalo i začuđujuće duga istraga što se točno dogodilo u prometnoj nesreći u kojoj je pred prošli Uskrs u Cerni nedaleko Županje sudjelovao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Dekanić je od prvog trena tvrdio da nije vozio već da je službenim automobilom upravljao njegov rođak dok su svjedoci, koji su se u međuvremenu pojavili, tvrdili suprotno

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Još uvijek raspolažemo s premalo informacija da bi bilo što mogao konkretno reći. Ali, ukoliko se pokaže da je kriv, očekujemo od župana Dekanića da reagira i na političkoj, ali i ljudskoj razini i podnese ostavku. HSS će biti spreman za izbore, poručio je Gašaparović.

Benčić: Jedina prevencija je micanje HDZ-a s vlasti

Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića izazvalo je u srijedu u Hrvatskom saboru niz oporbenih kritika, uz prozivanje policije da krši zakone koje treba provoditi te upozorenja na ponašanje HDZ-ovih dužnosnika po obrascu “mogu što hoću”.

Ako se ispostavi da je izvještaj bio u bilo kojem dijelu lažiran, onda se radi o ozbiljnim kaznenim djelima koja su počinili djelatnici policije i sam protagonist nesreće, upozorila je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok).

No, puno više brine da bi taj slučaj pokazao da HDZ nije samo ‘zarobio’ državu i njene institucije nego i onemogućuje neovisan rad službe za sigurnost građana, dakle policije. Nadam se da svi razumiju koliko je ozbiljno ako imamo slučajeve lokalnih moćnika, koji mogu utjecati na policiju i ishod istraga, kao i falsificiranje službenih dokumenata, naglasila je.

Jedina prevencija je micanje HDZ-a s vlasti jer ne postoji ni jedna institucija niti segment života koji nije pod kontrolom nekog od njihovih moćnika. Svi mi smo samo feudi u njihovoj raspodjeli bogatstva i to mora prestati, poručila je.

Arsen Bauk (SDP) smatra da bi u aferi Dekanić najmanji naglasak trebao biti na njemu, jer on je samo još jedan u nizu bahatih HDZ-ovaca koji misle da se mogu prema državi ponašati kao da je njihovo osobno i stranačko vlasništvo.

Veći bi fokus trebao biti na državnim službenicima, policajcima koji su očito, prema nalazu PNUSKOK-a, pomogli u prikrivanju Dekanićeva prometnog prekršaja izazvanog u pijanom stanju i eventualnoj šteti na službenom automobilu županije.

– Ako su policijski službenici u stanju nekog spasiti ili pokušati ga spasiti i zaštititi, onda se postavlja pitanje jesu li u stanju isto tako nekome ‘napakirati’, upozorio je naglasivši da je najvažnije pitanje krše li zakon službe koje imaju zadatak provoditi ga.

Grmoja: To je modus operandi HDZ-a

Nikola Grmoja (Most) kaže kako je to “modus operandi HDZ-a kada pijani divljaju po cesti, kada zapošljavaju, kada rade bilo koje poslove koje se tiču javne dužnosti”.

Poslije nastoje prikriti svoje marifetluke, a u tome im asistira mecena korupcije, Andrej Plenković, koji je branio i Dekanića i sve nas uvjeravao da je tu sve čisto, rekao je.

Sada će policijski službenici ostati bez posla samo kako bi on prikrio da je pijan vozio službeni auto i ugrozio ljude u prometu. Ostanak na funkciji župana bio bi skandal par excellence, ali me ništa ne bi začudilo od Plenkovićevih kadrova, poručio je Grmoja.

Mlinarić: Ostavku treba dati i načelnik vinkovačke policije

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) očekuje da ostavku podnese i načelnik vinkovačke Policijske uprave jer mu treba godinu dana da ustanovi tko je vozio auto, a postoje svjedoci koje se pokušalo kupiti i ucijeniti.

Pozvao je Dekanića da preuzme odgovornost i podnese ostavku, no, misli kako do toga neće doći.

Vidjet ćemo hoće li podnijeti ostavku da se raspišu novi izbori, jer su namjerno razvukli slučaj na godinu dana kako bi sada Dekanić bio u istražnom zatvoru. Onda će on podnijeti ostavku u šestom mjesecu, pustit će ga van da se brani sa slobode, a zamjenik će preuzeti županiju”, rekao je Mlinarić ustvrdivši da župana štiti Andrej Plenković.

Davor Nađi (Fokus) napominje da je to obrazac ponašanja HDZ-a, a ako se dokaže da politički moćnici imaju utjecaj na rad policije, to je vrlo opasno jer se nastavlja rušenje povjerenja građana u pravnu državu.

Već smo na nizu slučajeva vidjeli da nismo svi jednaki u hrvatskom društvu, upravo zbog toga je veliki broj Hrvata iselio iz Hrvatske, a ne samo iz ekonomskih razloga. HDZ nam takvim djelima kontinuirano pokazuje da provode ono što je njihov predsjednik rekao “mogu što hoću”, kaže Nađi.

Dabro (DP): Očekujem ostavku Dekanića i izbore

Predsjednik vukovarsko-srijemske organizacije Domovinskog pokreta (DP) Josip Dabro izjavio je kako mu je uhićenog župana Damira Dekanića žao kao čovjeka, ali očekuje njegovu ostavku i raspisivanje izbora.

– Od prvoga dana sam govorio i upozoravao da župan ne govori istinu o slučaju prometne nesreće i sada je istina izašla na vidjelo. Žao mi je što su institucije bile pod velikim pritiskom da se konačno utvrdi istina, ali sada bi im zahvalio, rekao je Dabro Hini.

Dabro, koji je na prošlim lokalnim izborima u drugom krugu bio protukandidat Dekaniću za vukovarsko-srijemskog župana, kaže da sada treba vidjeti kako će se cijela priča raspetljati.

Može se dogoditi da se ponovni slučaj požeškog župana, odnosno da Dekanić da ostavku na članstvo u HDZ-u, a zadrži poziciju župana. Rasplet će ovisiti i o pritisku koji se na njega bude radio iz središnjice stranke, ocijenio je.

– Vidjet ćemo što će Damir Dekanić odlučiti, ali mislim da je najpoštenije prema biračima i građanima dati ostavku na mjesto župana i ići u nove izbore, poručio je Dabro.

Kapulica: Moguć prijedlog za suspenziju Dekanića iz stranke

Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica najavio je mogućnost suspenzije iz stranke vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića nakon uhićenja zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne.

Kapulica je u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru rekao da se Dekanić u razgovoru sa svim dužnosnicima stranke “opetovano izjašnjavao da nije vozio to vozilo”.

Sada će se, istaknuo je Kapulica, izaći iz sfere medijskog nagađanja te će nadležna tijela utvrditi što je prava istina.

– A kako će se u toj situaciji očitovati župan to je na njemu. Pretpostavljam de će njima reći ono što je nama govorio da nije vozio, dodao je.

Situacija nije ugodna za HDZ.

– Vidjet ćemo što će biti nakon ispitivanja, hoće li biti pušten, kaže Kapulica dodajući kako nema razloga ne vjerovati čovjeku koji tvrdi da nije vozio.

Na pitanje hoće li stranka sankcionirati Dekanića pokaže li se da je lagao, Kapulica je odgovorio kako pretpostavlja da će Predsjedništvo HDZ-a, kao i obično u takvim situacijama, “ići prema Sudu časti s prijedlogom u ovom trenutku za suspenzijom”, o čemu bi odlučivao stranački Sud časti.

– Mislim da je dobro da konačno nakon dosta dugo vremena javnost, mediji i mi u HDZ-u dobijemo potvrdu što se zapravo dogodilo. Ni od čega bježimo niti možemo pobjeći, rekao je Kapulica.

Vukovarsko-srijemski HDZ najavio stegovni postupak protiv Dekanića

Iz vukovarsko-srijemskog HDZ-a priopćili su u srijedu u povodu uhićenja vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića (HDZ) kako će se sukladno Statutu stranke protiv Dekanića pokrenuti stegovni postupak.

– Na pravosudnim je tijelima da utvrđuju nečiju eventualnu odgovornost za kaznena djela. Za razliku od oporbe, poštujemo presumpciju nevinosti, kao i samostalan rad pravosuđa te ne vršimo na nadležna tijela politički pritisak, navode iz vukovarsko-srijemskog HDZ-a. 

Dodaju kako će Županijski odbor sukladno statutu stranke pokrenuti stegovni postupak pred časnim sudom županijske organizacije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Otvoren 8. Porsche Sarajevo Coffee Fest

Otvoren 8. Porsche Sarajevo Coffee Fest

Žene koje su na Oscar stigle bez šminke i možda pokrenule novi trend

Žene koje su na Oscar stigle bez šminke i možda pokrenule novi trend