in

Nova prilika za bosanskohercegovačke startupe: projekt Labena Ventures pruža pristup investicijama od preko 100 miliona eura

Nova prilika za bosanskohercegovačke startupe: projekt Labena Ventures pruža pristup investicijama od preko 100 miliona eura
Slatka-Tajna.Eu
Nova prilika za bosanskohercegovačke startupe: projekt Labena Ventures pruža pristup investicijama od preko 100 miliona eura

Bosanskohercegovački startupi u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku učestvovati u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startup akceleratoru u ovom segmentu, čiji je cilj jačanje inovacija i poduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Evrope. Novi je to projekt kompanije Labena, regionalnog predvodnika u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji, a u sklopu ovog akceleratora startupi i pojedinci dobivaju pristupkompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona eura.

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovat će u istočnoj i srednjoj Evropi te će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine te kompanije i izvore finansiranja zainteresirane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, univerziteti, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unapređenja prehrane i slično.

Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi naučne publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore“, izjavio je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u kompanijiLabena. „Fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako bi ostvarili mogućnost učešća u ovom programu, zainteresirani startupi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. marta na www.labenaventures.com. Od svih pristiglih ideja i projekata posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata. Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina te vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednosedičnog bootcampa, a zatim slijedi tromjesečna edukacija koja uključuje blisku interakciju s više od 80 certificiranih mentora iz cijelog svijeta u različitim područjima poslovanja, finansija, biotehnologije te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja. U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i finansijskim resursima, dok u okviru programa Alumni Growth timovi učestvuju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više državauključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo čime se otvara prilika za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja.

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini. U ovaj je projekt uložila više od 100.000 eura.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Genocide victims’ Association asks Schmidt to sack FBiH President

Genocide victims’ Association asks Schmidt to sack FBiH President

Mjere ne garantiraju da će se zaustaviti rast cijena

Mjere ne garantiraju da će se zaustaviti rast cijena